Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Καλαμάτα: Τη Δευτέρα η απόφαση για τη διακίνηση κοκαΐνης !!!

Μεσσηνία: Τη Δευτέρα η απόφαση για τη διακίνηση κοκαΐνης 
Την ενοχή και των 11 κατηγορουμένων πρότεινε ο εισαγγελέας χθες, δεύτερη μέρα της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων των φερόμενων ως συνεργατών της εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε χασίς και κοκαΐνη και εξάρθρωσε πέρυσι το Μάιο το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Για τους 10 κατηγορούμενους ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη τους για διακίνηση ναρκωτικών, χωρίς όμως την επιβαρυντική περίσταση ότι επεδίωκαν να αποκομίσουν όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ και επισύρει...
ποινή ισόβιας κάθειρξης. Την μετατροπή της κατηγορίας σε απλή συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών υπό τη μορφή της καλλιέργειας πρότεινε για τον 33χρονο από τη Μεσσήνη. 
Χθες ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία με τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις του εισαγγελέα και των συνηγόρων υπεράσπισης και η απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα.  


ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Οι απολογίες χθες ξεκίνησαν με αυτή του 45χρονου Τριπολιτσιώτη, καθώς ο 39χρονος Ελληνοαμερικανός, κάτοικος Πύλου, εκπροσωπήθηκε στη δίκη από το συνήγορό του, ο οποίος δήλωσε από την 1η μέρα της δίκης ότι ο πελάτης του αρνείται κάθε συμμετοχή. Ο Τριπολιτσιώτης υποστήριξε ότι ξεκίνησε τα ναρκωτικά από τα 16 του και αργότερα, στην Αμερική, έκανε και ηρωίνη. Επέμεινε ότι ψώνιζε κοκαΐνη από το κύκλωμα για τον ίδιο και δικαιολογήθηκε ότι έβρισκε τα λεφτά από την επιχείρηση εστίασης, όπου είναι συνεργάτης και τη βοήθεια που προσέφερε στην αδελφή και τον πατέρα του. Πατέρας και ο ίδιος 4 παιδιών, απάντησε στην ερώτηση της προέδρου πως για ένα δίμηνο που τον έπιασε μανία με την κοκαΐνη, τράβηξε χρήματα από την επιχείρησή του και άφησε σε εκκρεμότητα τις ανάγκες των παιδιών.

Ο 58χρονος κατηγορούμενος από τη Θουρία δήλωσε πως μετάνιωσε πικρά και αποδέχτηκε ότι συνομιλούσε με μέλη της οργάνωσης, αλλά για να αγοράζει χασίς για πάρτη του. Στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου παραδέχτηκε ότι έδινε και σε άλλους χασίς επί πληρωμή, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν... πωλούσε γιατί και εκείνοι του έδιναν όταν ξέμενε από το δικό τους, επίσης επί πληρωμή. 

Ο 43χρονος από το Αβραμιού αρνήθηκε ότι στην κουβέντα που είχε στο τηλέφωνο με τον αδελφό του αρχηγού της οργάνωσης ήταν για να τους προμηθεύσει με ένα κιλό χασίς. Αντίθετα, είπε, ήταν αυτό ακριβώς που ειπώθηκε: ένα μπουκάλι κρασί φετινής εσοδείας κι ας καταγράφηκε η συνομιλία 16 Σεπτεμβρίου. Στην ένσταση μάλιστα της έδρας ότι τρυγάνε τα αμπέλια μετά, ισχυρίστηκε ότι το δικό του αμπέλι είναι άλλη ποικιλία και είχε τρυγήσει από τα μέσα Αυγούστου. 

Ο 48χρονος από το Πεταλίδι αρνήθηκε ότι συμμετείχε στη μεταφορά 1 κιλού χασίς από τη Δυτική Μάνη και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει πάει στην περιοχή της Μάνης εδώ και 8 χρόνια. Υποστήριξε ακόμη ότι κάνει χρήση χασίς για να ρυθμίζει το σάκχαρό του. 

Ο 35χρονος από την Πιλαλίστρα δεν αποδέχτηκε την καλλιέργεια των 35 δενδρυλλίων χασίς που του αποδίδεται. Παραδέχτηκε μόνο τα 24 φιντάνια χασίς που βρήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του και ισχυρίστηκε ότι καπνίζει χασίς από τα 15 του και έβαλε τα δενδρύλλια χωρίς να γνωρίζει τις νομικές συνέπειες που τυχόν θα είχε. 

Ο 55χρονος πατέρας από τη Μεσσήνη παραδέχτηκε τελικά μόνο τη μια φυτεία με τα 12 δενδρύλλια στις όχθες του Παμίσου, όχι όμως και την έτερη που του αποδίδεται με τα 20 δενδρύλλια. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα 5 από τα 12 φυτά, του τα είχαν κλέψει και δήλωσε πικρά μετανιωμένος γιατί έκλεισε το παιδί του φυλακή.

Ο 33χρονος γιος του ισχυρίστηκε ότι κάπνιζε χασίς χωρίς να το ξέρει η οικογένειά του και ο πατέρας του τον έστειλε να ποτίσει τα φυτά γιατί ήταν άρρωστος. 

Ο 54χρονος Νησιώτης αρνήθηκε ότι εμπλέκεται με το κύκλωμα. Αποδέχτηκε μόνο ότι έκανε χασίς από όταν έπαθε καρκίνο, γιατί έμαθε πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Δήλωσε επιχειρηματίας και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα, ώστε να πουλάει ναρκωτικά. Την ημέρα που κατηγορείται ότι συνόδευε ως προπομπός ένα μέλος του κυκλώματος, ο οποίος μετέφερε από την Αθήνα ναρκωτικά στην Καλαμάτα, αυτός δούλευε σε μια κατασκευή στα Ολύμπια. 

Ο 79χρονος μονόχειρας ψαράς, συγγενής του αρχηγού του κυκλώματος, ισχυρίστηκε πως τα 2 κιλά που διαπραγματεύεται με τον αρχηγό είναι χέλια και όχι χασίς. 

Η 64χρονη από τον Ανεμόμυλο ισχυρίστηκε ότι ο αρχηγός του κυκλώματος πήγαινε σπίτι της και την βοηθούσε, σαν καλός γείτονας που ήταν. Υποστήριξε ακόμα ότι με την οικογένειά του είχε φιλικές σχέσεις και όταν της ζήτησε να κρατήσει στο σπίτι της μια σακουλίτσα πίστεψε ότι είχε μέσα προσωπικά του αντικείμενα κι όχι χασίς.  


ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας Βασίλης Παπαδάς είπε στην αγόρευσή του πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ενοχή των 11 κατηγορουμένων, όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες. Απέκλεισε επίσης, οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί να αφορούσαν συναλλαγές για προσωπική χρήση και επεσήμανε πως αν βρει κανείς τα "κλειδιά" για να αποκρυπτογραφήσει τους ακατάληπτους συνθηματικούς διαλόγους των κατηγορουμένων με τα μέλη του κυκλώματος, αυτοί αποκτούν ειρμό και νόημα. Ζήτησε δε την ενοχή των 10 για διακίνηση ναρκωτικών (κατά περίσταση με τη μορφή της κατοχής, μεταφοράς, καλλιέργειας, αποθήκευσης κ.λπ.) και τη μετατροπή της κατηγορίας του 33χρονου Νησιώτη σε απλή συνέργεια στην καλλιέργεια χασίς. 

Ως προς τις ελαφρυντικές περιστάσεις για τον 39χρονο Ελληνοαμερικανό πρότεινε να του αναγνωριστεί η τοξικομανία. Για τον 45χρονο Τριπολιτσιώτη πρότεινε την καταδίκη του ως τοξικομανή, με το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Για τον 58χρονο από τη Θουρία πρότεινε την καταδίκη του ως υπότροπου, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Για τον 43χρονο από το Αβραμιού πρότεινε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και για τον 54χρονο Νησιώτη το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ για τον 35χρονο από την Πιλαλίστρα το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και για τον 48χρονο από το Πεταλίδι αυτό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Για τον 79χρονο Νησιώτη πρότεινε δύο ελαφρυντικά: της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και του πρότερου έντιμου βίου, όπως και για την 64χρονη από τον Ανεμόμυλο. Τέλος, για τον 55χρονο πατέρα και τον 33χρονο γιο του από τη Μεσσήνη πρότεινε να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. 
Γράφτηκε από την  

Δεν υπάρχουν σχόλια: