Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

“Πέφτει” η καλλιέργεια της αγκινάρας στον Νομό μας! (βίντεο)

Μεσσηνία: “Πέφτει” η καλλιέργεια της αγκινάρας (βίντεο)
Αγκινάρες από τη Μικρομάνη πωλούνταν χθες στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, με 5 ευρώ τα 15 κεφάλια.
Οι παραγωγοί, όμως, με ανησυχία μας επεσήμαναν ότι το δυναμικό προϊόν της περιοχής δεν έχει μέλλον. 
Μας εξήγησαν ότι το κόστος της καλλιέργειας έχει γίνει απαγορευτικό, ενώ οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα της δεκαετίας του ‘90.
Ο παραγωγός Παναγιώτης Μπούχαλης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πάει καλά η αγκινάρα τον Απρίλιο, που είναι ο μήνας της.

Ωστόσο, παρατήρησε πως “είναι πολύ μικρή παραγωγή, καθώς δεν έχουν ευνοήσει οι καιρικές συνθήκες” και πρόσθεσε ότι “είναι αρκετά καλή η ποιότητα και περιμένουμε κάτι καλύτερο στην πορεία”. Παραδέχθηκε πως “ο κόσμος περιμένει να πέσουν οι τιμές, αλλά τώρα αγοράζει λόγω του Πάσχα”. Επιβεβαίωσε ότι “είναι η πιο σημαντική καλλιέργεια για τη Μικρομάνη”, αλλά δήλωσε απαισιόδοξος για την προοπτική της: “Δεν βλέπω να υπάρχει μέλλον. Εχει πέσει σε λάθος χέρια. Ασχολούνται άνθρωποι που δεν πρέπει να ασχολούνται με αυτό το χώρο”.

Ο Δημήτρης Κορομηλάς, από τους παλιούς και μεγάλους παραγωγούς αγκινάρας που έχει σταματήσει να ασχολείται για λόγους υγείας, παρατήρησε με απογοήτευση: “Αγοράζουμε το λίπασμα 30 ευρώ και η αγκινάρα κάνει 30 λεπτά, στην αρχή, γιατί μετά πέφτει. Οταν η αγκινάρα είχε 100 δραχμές, το λίπασμα έκανε 500 - 600 δραχμές. Τώρα το λίπασμα έχει 10.000 δραχμές και η αγκινάρα την ίδια τιμή. Και το κράτος σού παίρνει 6.000 με 6.500 ευρώ, με ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και  ΦΠΑ. Πρέπει να έχω μια μηχανή να κόβω λεφτά και να πληρώνω το κράτος. Αντί να βγάζουμε λίπασμα το καλύτερο στον κόσμο, βγάζουμε πυρηνέλαιο”.

Ο παραγωγός Ηλίας Κορωνιός συμφώνησε ότι “η τιμή είναι χαμηλά, 5 ευρώ τα 15 κεφάλια, ενώ παλιότερα τόσο έκαναν τα 8 κεφάλια”. Παρατήρησε πως “από 350 στρέμματα αγκινάρας που καλλιεργούνταν στη Μικρομάνη, έχουμε πάει στα 150 και θα πάμε στα 50”. Εξήγησε ότι “δεν πληρώνει ο καταναλωτής, δεν έχει χρήματα. Και έχει 17 λεπτά κόστος το προϊόν, στην καλή παραγωγή”. Εκτίμησε πως το μέλλον είναι άσχημο, αναφέροντας ότι “φέτος καλλιεργήθηκαν 200 στρέμματα λιγότερα από πέρυσι και όλοι είναι έτοιμοι να τα εγκαταλείψουν”.
 Γράφτηκε από τον  

Δεν υπάρχουν σχόλια: