Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η μνήμη της Αγίας Άννης, Μητέρας της Θεοτόκου Μαρίας ,και το Εκκλησάκι των Ερωτευμένων

 


Σύλληψη Αγίας Άννης.Φωτογραφία: monasteriaka.gr

 Η εκκλησία μας εορτάζει την κοίμηση της Αγίας Άννης στις στις 25 Ιουλίου , στις 9 Σεπτεμβρίου τη κοίμησή της, και στις 9 Δεκεμβρίου τη σύλληψη της Παρθένου Μαρίας. Η Αγία Άννα καταγόταν από τη φυλή Λευί. Τη μητέρα της την έλεγαν Μαρία. Είχε δύο αδελφές, τη Μαρία και τη Σοβήν. Η Αγία Άννα παντρεύτηκε στη Γαλιλαία τον Ιωακείμ και γέννησε τη Παρθένο Μαρία. Αξιώθηκαν να αποκτήσουν παιδί σε προχωρημένη ηλικία. Ο Θεός τίμησε τη μεγάλη ευσέβεια του ζεύγους, τη ταπεινοφροσύνη και την εμπιστοσύνη τους, δίνοντάς τους τη Παναγία.

Υπάρχει ένα όμορφο εκκλησάκι έξω από τον Γαλατά, στο πλάι του δρόμου προς την Αθήνα. Ένα πανύψηλο πεύκο είναι σφιχταγκαλιασμένο με ένα κυπαρίσσι επάνω στη στέγη της Αγίας Άννης, η οποία εορτάζει στις 9 Δεκεμβρίου. Λέγεται ότι υπήρχαν στην περιοχή δύο πρώτα ξαδέλφια, μία λυγερή κοπέλα και ένας γεροδεμένος νέος, οι οποίοι αγαπούσαν πολύ ο ένας τον άλλο ψυχικά, σαν δίδυμοι, και δεν ήθελαν ποτέ να χωρίσουν μεταξύ τους.

Οι γονείς τους προσπάθησαν να τους παντρέψουν αλλού και να τους απομονώσουν, ώστε να απεξαρτηθούν από το δυνατό και επίμονο συναίσθημά τους . Εκείνοι όμως δεν άντεξαν την ιδέα του χωρισμού, γι αυτό ήπιαν φαρμάκι και πέθαναν. Τους έθαψαν πίσω στο εκκλησάκι, έξω από τη κόγχη του ιερού. Δύο πανύψηλα δένδρα ορθώθηκαν επάνω στη στέγη στο ναϊδριο και παραμένουν αγκαλιασμένα ανά τους αιώνες. Πολλοί θεωρούν ότι το κυπαρίσσι είναι η λυγερή κοπέλα και το πεύκο ο γεροδεμένος νέος , το αρσενικό με τα κλαδιά του γερμένα πάνω της. Πολλοί ερωτευμένοι επισκέπτονται συχνά το συγκεκριμένο εκκλησάκι και προσκυνούν, ζητώντας στην Αγία Άννα να ευλογήσει την ένωσή τους και να τους χαρίσει κατά Χριστόν τέκνα.

           Τα σφιχταγκαλιασμένα κυπαρίσσια στον Ι.Ν. Αγίας Άννης, στον Γαλατά 
                               Αττικής.Φωτογραφία: Exploring-Greece.gr

Στο Ιερό Ησυχαστήριο της Αναλήψεως, στα Σκούρτα Βοιωτίας, στο Σχηματάρι, υπάρχει μία θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννης, η οποία έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Η ιστορία της εικόνας έχει ως εξής: Την εικόνα αυτή δώρισε στον Ι.Ν.της Αγίας Φωτεινής, 40 χρόνια πριν την καταστροφή της Σμύρνης στην Μικρά Ασία, η μητέρα της Γιασεμής Κολάρα , για την απόκτηση της κόρης της. Ήταν κάτοικος της Κρήνης (Τσεσμέ) και το 1881 ζήτησε από την Αγία Άννα να της χαρίσει τέκνο κι αυτή θα της αφιέρωνε μία εικόνα στη χάρη της.

            Η Θαυματουργή Εικόνα της Αγίας Άννης της Σμύρνης

Η πιστή παρήγγειλε σε έναν αγιογράφο των Κυδωνίων (Αϊβαλί ) να αγιογραφήσει την Αγία Άννα, μαζί με τη κόρη της Παναγία, ετών 12. Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης , στον Ιν.Ν. της Αγίας Φωτεινής, ζητούσε στα ζευγάρια να κάνουν 40 ημέρες νηστεία και στη συνέχεια να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τη συγκεκριμένη εικόνα για να τους χαρίσει ο Θεός τέκνο. Όταν καιγόταν η Σμύρνη ,το 1922 ,είχαν ανάψει οι Τούρκοι φωτιά έξω από τον Ι.Ν. της Αγίας Φωτεινής και έριχναν στις φλόγες τις εικόνες για να καούν. Η Γιασεμή Κολάρα περνούσε από εκεί με τη συνοδεία της Αγγλικής Πρεσβείας και βλέποντας το αποτρόπαιο θέαμα είπε, ότι “ο Θεός θα μας κάψει όλους που αφήνουμε και καίγεται η κληρονομιά μας”. Πλήρωσε έναν νεαρό Τούρκο με ό,τι χρήματα είχε μαζί της, κι εκείνος όρμησε στις φλόγες για να περισώσει όποια εικόνα μπορούσε. Προς έκπληξή της έσωσε από τις φλόγες την εικόνα που είχε δωρίσει η μητέρα της στην εκκλησία, πριν από 40 χρόνια! Η εικόνα της Αγίας Άννης επιτελούσε και συνεχίζει να κάνει πολλά θαύματα. Οι απόγονοι της Γιασεμή, το γένος Μαϊστράλη, δώρισαν την Αγία Εικόνα στην Ι.Μ. Αναλήψεως στη Βοιωτία. Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννης, ο γέροντας Πολύκαρπος στο Ιερό Ησυχαστήριο και οι μοναχές, με τις συνεχείς σωματικές και πνευματικές πρεσβείες ,αποτελούν ένα στολίδι για την Ορθοδοξία (Ξύλινη Εικόνα Αγίας Άννης files).

Η αγιογράφηση της Αγίας Άννης με τη δωδεκάχρονη Παναγία

Η Αγία Άννα και η δωδεκάχρονη Θεοτόκος εικονίζονται όρθιες, κατ΄ενωπίον, με ελαφρά αριστερή κλίση του σώματος. Φορούν η Αγία Άννα πράσινο φόρεμα και μπλε μαφόριο, με χρυσή ταινία στην παρυφή και η Παναγία μπλε φόρεμα και κόκκινο μαφόριο, με χρυσό διάκοσμο . Τα φωτοστέφανα είναι έξεργα, από ασήμι, με συνεχείς βλαστούς και άνθη. Η Παναγία  έχει υψώσει σε σχήμα προσευχής την αριστερή της χείρα στο ύψος του στήθους και στέκει δίπλα στην αριστερή πλευρά  της μητέρας της. Η Αγία Άννα έχει υψώσει τη δεξιά της χείρα και την ακουμπά ελαφρά στο στήθος   της. Τα πρόσωπα των δύο Αγίων είναι ζωντανά και μεταδίδουν τον Θείο Λόγο. Η Αγία Άννα ,  με υψωμένο το βλέμμα της σε μορφή ικεσίας, ατενίζει τα επουράνια. Η αριστερή χείρα συμβολίζει τον αρραβώνα με θεία και η δεξιά τον θείο γάμο.

Είθε η Αγία Άννα να χαρίζει στα ζευγάρια θείο τέκνο, κόρες σαν την Θεοτόκο και υιούς σαν τον Μονογενή Υιό της.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

8/12/2021



Δεν υπάρχουν σχόλια: