Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ,ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 


             Φωτογραφία: Νικόλας Φωτεινός

Αυτή την εορταστική περίοδο δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μία ολόκληρη περιουσία για να αγοράσουμε πανάκριβα στολίδια και  εντυπωσιακά Χριστουγεννιάτικα δένδρα,  ώστε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας. Ιδίως οι οικογένειες που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή άλλες οικογενειακές προτεραιότητες ,μπορούν κάλλιστα να δημιουργήσουν ,με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών τους, ένα αξιολάτρευτο εορταστικό περιβάλλον στο σπίτι, το οποίο να απογειώσει τη διάθεση όλων και να χαρίσει άπλετα χαμόγελα. Παράλληλα, όσες οικογένειες έχουν πολύ έξυπνα και άκρως δημιουργικά παιδιά ,με καλλιτεχνική προδιάθεση ,καλό είναι να τους δώσουν την ευκαιρία να  κατασκευάσουν μόνα τους και/ή με την έμμεση και διακριτική βοήθεια των ενηλίκων της οικογένειας, τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες  δημιουργίες.  Αυτή η δυνατότητα τα βοηθά άμεσα να εκτονώσουν τη συσσωρευμένη ενέργειά τους και να τη διοχετεύσουν  με ευχάριστο τρόπο, δημιουργώντας όμορφα διακοσμητικά για την εορταστική περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωριστούν στη συνέχεια τα έργα τους,   θα δυναμώσει η πρωτοβουλία τους και θα ενισχυθεί η ανεξάρτητη συμπεριφορά τους. 

 

Κάποτε παρακολουθούσα ένα εξάχρονο αγόρι θεραπευτικά, το οποίο είχε τη συνήθεια να σπάζει με ένα σφυρί όλα τα πανάκριβα παιχνίδια του και με τα κομμάτια τους να κατασκευάζει τα δικά του . Η μεγαλύτερη χαρά του ήταν να πηγαίνει τις Κυριακές των Χριστουγέννων (πριν από 30 χρόνια) στο παζάρι στο Μοναστηράκι στην Αθήνα και να αγοράζει με τη μητέρα του πρόκες,  μικρά πριόνια, κατσαβίδια ,βίδες, σανίδες και εργαλεία κατασκευής. Κάποτε ζορίστηκε γιατί του είχαν τελειώσει όλα τα σανιδάκια που έκοβε τα απογεύματα ,και σκέφτηκε να κάνει μία φανταστική έκπληξη στη μητέρα του. Έκοψε και τα τέσσερα πόδια μίας ξύλινης καρέκλας στη κουζίνα και την έκανε σκαμνάκι ,όταν εκείνη αναπαυόταν το μεσημέρι, μετά από τη κουραστική εργασία της. Το συγκεκριμένο παιδί εξελίχτηκε σε πολύ καλό προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών(software engineer ). Η επαγγελματική του απασχόληση είναι αφιερωμένη στη καινοτομία της επιστήμης του.

Στη προσπάθειά μας αυτή για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, έχουμε φέτος μαζί μας την κα Μαρία Μαντικα , αγιογράφο και αδελφική μου φίλη από τη Καλλιμασιά της Χίου, η οποία έστειλε γενναιόδωρα τις πρόσφατες δημιουργίες της για να τις μοιραστώ μαζί σας. Η Μαρία Μαντικα είναι μία καταξιωμένη σύζυγος και μητέρα δύο θυγατέρων ,αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχέτως των θυγατέρων , οι οποίες απουσιάζουν λόγω σπουδών από την πατρική εστία, η οικογενειακή φωλιά δεν παραμένει άδεια. Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες της Μαρίας συνεχίζουν ακάθεκτα και με τις ανεψιές της. Παράλληλα, οι δύο αδελφές της ,η Πλουμίτσα και η Άννα δεν παύουν να με εκπλήσσουν με τις κατά καιρούς δημιουργίες τους. Καλός συμπαραστάτης της Μαρίας είναι ο σύζυγός της , κ. Νικόλας Φωτεινός, συνταξιούχος Πλοίαρχος. Ο καπετάνιος της οικίας δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε φέτος, όταν η σύζυγός του κομμάτιασε ένα από τα λευκά του πουκάμισα για να στήσει τα κατάρτια στο καράβι των Χριστουγέννων. Αντίθετα, επικρότησε την προσπάθεια της και συνέδραμε ενεργά, ώστε να έχει πλούσια τα υλικά για τις κατασκευές της.

Τρεις υπέροχες δημιουργίες της μας προτείνει η Μαρία Μαντικα για να διακοσμήσουμε Χριστουγεννιάτικα το σπίτι μας και να δεχτούμε με χαρά το ερχόμενο έτος, 2022.


Το καράβι των Χριστουγέννων


Την Άνοιξη  συνήθως , μετά από άσχημο καιρό ,στις  όμορφες παραλίες της Χίου, στον Άγιο  Αιμηλιανό και Άγιο Γιάννη, που απέχουν πέντε λεπτά από την Καλλιμασιά,   η Μαρία με  τον Νικόλα συλλέγουν όμορφα  λειασμένα στο κύμα και ασπρισμένα θαλασσόξυλα , χτυπημένα για ατέλειωτες ώρες ,κατά τη διάρκεια του έτους ,στα ορμητικά  νερά. Με αυτά τα ξύλα έφτιαξε φέτος ,η δεινή καλλιτέχνης, το Χριστουγεννιάτικο καράβι της. 

Έστησε ένα μεσαίο κατάρτι με λευκά πανιά πάνω  στο σκαφίδι του καραβιού και διακόσμησε με άλλα εορταστικά είδη ,όπως κουκουνάρια. Άναψε ο Καπετάνιος τα λαμπιόνια και σηματοδότησε την έναρξη του πλου,  για να φθάσει η Χίος αισίως στο νέο έτος, 2022.



Κατασκευή  σπιτικού πηλού, για Χριστουγεννιάτικα στολίδια



Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε πηλό για κατασκευές, μπορούμε κάλλιστα να φτιάξουμε τον δικό μας, ακολουθώντας τη συνταγή της Μαρίας:

Αναμιγνύουμε 1 κούπα σόδα μαγειρικής, μισή κούπα κορν φλάουρ, και 3/4 της κούπας νερό. Βράζουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά , ανακατεύοντας ,και κάνουμε μία μπάλα, η οποία ξεκολλάει από τη κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να κρυώνει το μίγμα, χρησιμοποιώντας διάφορα καλούπια ή φύλλα δένδρων,  πλάθουμε διάφορα σχήματα, όπως μπισκοτάκια και στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, τα οποία αφήνουμε περασμένα σε ένα σχοινί να στεγνώσουν για 2-3 ημέρες .Στη συνέχεια βάφουμε τις κατασκευές ,με χρώματα ακουαρέλας. Επίσης, φτιάχνουμε ρόδια, καλύπτοντας μία μικρή μπάλα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου με ένα κομμάτι από το μίγμα. Όταν στεγνώσει τη βάφουμε όπως θέλουμε. Μπορούμε πριν στεγνώσει να καρφώσουμε επάνω της διάφορα μυρωδικά, όπως κεφαλάκια από γαρίφαλο, κομματάκια κανέλα ,και ότι άλλο θέλουμε, ανάλογα με τη διάθεση και τη φαντασία μας.


Τα ρόδια των αδελφών Μαντικα

       Φωτογραφία: Πλουμίτσα Μαντέκα

Η δεύτερη αδελφή της Μαρίας, κ. Πλουμίτσα Μαντίκα, μας έστειλε μία άκρως εντυπωσιακή φωτογραφία με τα ρόδια που   έφτιαξαν με πηλό , μαζί με την Μαρία, για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.    Σας εύχομαι ολόψυχα, όπως  αυτές οι πρωτότυπες κατασκευές ξυπνήσουν τις δικές σας δημιουργικές διαθέσεις και χαρούν τα παιδιά σας την ενεργό παρουσία  και συμμετοχή σας στο καθημερινό  εξωσχολικό τους πρόγραμμα .   

Η Παναγία Γλυκοφιλούσα της Μαρίας Μαντικα





Πέρα όμως από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της, η  Μαρία Μαντικα, μας έστειλε μία δική της χειροποίητη εικόνα , αγιογραφημένη πάνω σε  ξύλο, με  τον Χριστό και τη Παναγία Γλυκοφιλούσα, μαζί με τις ολόθερμες ευχές της για καλές εορτές. Σε χρυσό κάμπο εικονίζεται η Θεοτόκος στηθαία, με μαφόριο χρώματος χονδροκόκκινου και οκτάκτινο άστρο στη κεφαλή. Το μαφόριο έχει χρυσό διάκοσμο στη παρυφή και το φόρεμα της Παναγίας εσωτερικά φέρει χρυσό, λιθοκόσμητο διάκοσμο στη τραχηλιά. Ο Χριστός φορεί λευκό χιτώνα και έχει περάσει από τον λαιμό της μητέρας του το αριστερό του χέρι, ενώ την κρατεί με το δεξί της στο ύψος του αριστερού της ώμου. Οι μορφές εκπέμπουν γλυκύτητα και τρυφερότητα, έντονα χαρακτηριστικά του ίδιου του ψυχισμού της Μαρίας.

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

7/12/2021












Δεν υπάρχουν σχόλια: