Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΟΣΙΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ Ο ΡΩΜΑΙΑΟΣ

 





                                                    Φωτο:matia.gr

Από αύριο, 20 Φεβρουαρίου, και για συνεχείς εννέα ημέρες, με οδηγό τον Όσιο διδάσκαλό μας Κασσιανό, θα ξεκινήσουμε μία οδοιπορική , προπαρασκευαστική διαδρομή ,πάνω στο φωτεινό μονοπάτι της αγιότητας του Οσίου , προς την οικία της κυράς Σαρακοστής, όπου θα μείνουμε για 40 ημέρες, μέχρι την Αγία Ανάσταση, προκειμένου να συλλέξουμε μοναδικούς θησαυρούς για πνευματική οικοδόμηση. Τις θρησκευτικές, καθημερινές αναρτήσεις μας θα τις βρίσκετε στην ιστοσελίδα: Η Ενορία μας, Άγιος Αθανάσιος Βαλύρας.

Η εκκλησία μας εορτάζει τον Οσιώτατο Άγιο Κασσιανό στις 29 Φεβρουαρίου. Όταν το έτος δεν είναι δίσεκτο, δηλαδή έχει 28 ημέρες, αναγινώσκεται το Συναξάριο του Οσίου Κασσιανού την 28η Φεβρουαρίου, στην Ακολουθία του Αποδείπνου.

Ο Οσιώτατος πατήρ ημών Κασσιανός έζησε περί το μέσον του 4ου και αρχές του 5ου αιώνα και καταγόταν από την παλιά Ρώμη. Ήταν υιός γονέων ευσεβών και ενδόξων , οι οποίοι τον παρέδωσαν σε καλό δάσκαλο της εποχής και τον εκπαίδευσε στη φιλοσοφία. Ο νεαρός Κασσιανός διακρινόταν για την οξύτατη ευφυϊα του , τη θερμή φιλομάθεια και την επιμέλειά του .Στη συνέχεια

ασχολήθηκε και μελέτησε συστηματικά τη Παλαιά και Νέα Γραφή και έφθασε στο άκρον της Θείας γνώσεως ,στολίζοντας τη ζωή του με αγνεία και καθαρότητα.

Αναχώρησε από τη πατρίδα του όπου ήταν συγκαταριθμημένος στους στρατιωτικούς καταλόγους, το οποίο θεωρείτο τιμή για έναν νέο, και έλαβε τον σταυρό στους ώμους και ακολούθησε τον Χριστό ( Μ. Συν. Μην. Φεβρ., σελ.430).Εισήλθε σε κάποιο Μοναστήρι , έλαβε το σχήμα των μοναχών και με υπακοή, σκληραγωγία του σώματος, και συνεχή προσευχή προς τον Θεόν, έφθασε στην άκρα υπακοή και ταπείνωση και στο άκρον της διακρίσεως , φωτισμένος και ήσυχος.

Στη συνέχεια μετέβη σε διάφορους τόπους όπου συνάντησε πολλούς Αγίους και γνωστικότατους Οσίους και συνάθροισε τις αρετές τους, ως φιλόπονος μέλισσα. Ο Άγιος Κασσιανός κατέστη για τους άλλους τύπος και παράδειγμα παντός είδους αρετής με λόγια και έργα, παρακινώντας και τους άλλους να μιμηθούν το ζήλο του. Ο Αοίδιμος περιήλθε πάντα τα Μοναστήρια και Ασκητήρια που βρίσκονταν σε ολόκληρη την Αίγυπτο, Θηβαϊδα, Νητρία, και στην Ασία, Πόντο και Καππαδοκία.


            O Άγιος Κασσιανός στη Κύπρο. Φωτο: church trip advisor nicosia

Ανώτερος των παθών αφού κατέστη , με νου καθαρό και φωτισμένο, γνώρισε ακριβώς, τόσο με την πείρα του, όσο και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος την τέλεια μοναχική πολιτεία και την νίκη των παθών.

Συνέγραψε οκτώ λογισμούς ενάντια στην κακία των παθών και για την τάξη στα κοινόβια της Αιγύπτου και της Ασίας, συγγράμματα τα οποία συνεχίζουν ανά τους αιώνες να προξενούν μεγάλη ωφέλεια στους ησυχαστές και κοινοβιάτες.

Ο Μακάριος ήταν στη θεωρία του πρόξενος πολλής ωφέλειας και πνευματικής ηδονής, λέγοντας, σιωπώντας ή κηρύττοντας δίδασκε και συμβούλευε. Αλλά και διακριτικός και απλός πολύ ήταν ώστε ο τρισμακάριος Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος τον επαινεί στον ένα από τους τριάντα λόγους του, “Περί Υπακοής”.

Αφού έζησε όσια και έφθασε στο άκρον της απάθειας με Προφητικό χάρισμα, διέλαμψε και αναφάνηκε μέγας παντού. Ο Άγιος Κασσιανός εξεδήμησε με ειρήνη προς τον Κύριο περίπου στις αρχές του 5ου αιώνα. Το τίμιο λείψανό του χορηγεί πλουσιοπάροχα, ποικίλες θεραπείες και θαύματα σε αυτούς που με πίστη το προσκυνούν.

Απολυτίκιον Ήχος α

΄Του λίθου σφραγισθέντος

Της ερήμου πολίτης και εν σώματι Άγγελος, και θαυματουργός ανεδείχθης, θεοφόρε Πατήρ ημών Κασσιανέ νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τους νοσούντας, και τας ψυχάς των πίστει προστρεχόντων σοι. Δόξα τω δεδωκώτι σοι ισχύν· δόξα τω σε στεφανώσαντι· δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.

Δοξαστικόν. Ήχος πλ. ,δ΄.

Ευφραίνου Αίγυπτος ανθήσασα, τοιούτον Πολιούχον, τον εν μακαρίαις Κασσιανόν. Ούτος γαρ τη σοφία του Αγίου Πνεύματος καταγλαϊσθείς, πάσαν άσκησιν, τη εναρέτω πολιτεία αυτού υπερκόντισεν.Αυτόν και ημείς μεσίτην προσάγοντες, αιτούμεν δυσωπείν τω Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Η αγιογράφηση του Αγίου Κασσιανού

Ο Άγιος Κασσιανός εικονίζεται ενδεδυμένος ως μεγαλόσχημος μοναχός. Η ενδυμασία του μεγαλόσχημου μοναχού απαρτίζεται από τα ακόλουθα (Σ.Ι.Λώλης, 2010):

α. Ιμάτιον, εσώρρασο (χιτώνα αγαλλιάσεως και θείας δικαιοσύνης)

β. Ζώνη ( σύμβολο νέκρωσης των παθών του σώματος)

γ.Παλλίο , επανώρρασο ( σύμβολο αφθαρσίας και σεμνότητας)

δ. Σανδάλια (για βάδισμα στην οδό του Ευαγγελίου της ειρήνης)

ε.Μανδύα ( σύμβολο του πτερωτικού των αγγέλων)

στ. Κουκούλιο (περικεφαλαία ελπίδας και κάλυψης της θείας χάριτος επί της κεφαλής)

ζ. Ανάλαβο ή πολυσταύρι (σήμα αναλήψεως του Σταυρού του Κυρίου και τήρησης του Λόγου Αυτού)

η. Πετραχήλι του μεγάλου σχήματος ( πάνω είναι κεντημένος και αναπαρίσταται ο Σταυρός του Κυρίου).

Το μαύρο πετραχήλι του αγγελικού σχήματος, φέρει κόκκινο κέντημα με τους δύο άξονες της λόγχης δεξιά, του σπόγγου αριστερά και του Σταυρού του Σωτήρος Χριστού στο κέντρο. Η νεκροκεφαλή συμβολίζει τον τόπο του κρανίου που γέγονεν παράδεισος (ΤΚΠΓ). Τα αρχικά των γραμμάτων από κάτω προς τα άνω λέγουν : Ξύλον Ζωής (ΞΖ), Θεού Θέα Θείον Θαύμα (ΘΘΘΘ), Θεός Ηγίασε Σταυρού Ξύλον (ΘΗΣΞ), Ρητορικοτέρα Ρημάτων Δακρύων Ροαί (ΡΡΔΡ), Τούτο το Σώμα Δαίμονες Φρίττουσιν (ΤΣΔΦ), Εωσφόρος Έπεσεν Ευρήκαμεν Εδέμ (ΕΕΕΕ), Χριστός Χριστιανοίς Χαρίζεται Χάριν (ΧΧΧΧ), Φως Χριστού Φαίνει Πάσι (ΦΧΦΠ), και στη κορυφή Ιησούς Χριστός ΝΙΚΑ (ΙΧΝΚ).

Αριστερά ,ο Άγιος κρατεί ανοιχτό ειλητάριο στο οποίο αναγράφεται “η νυκτερινή αγρυπνία την καθημερινή καθαρότητα προειδοποιεί”. Το δεξί χέρι είναι ελαφρά ακουμπισμένο στο στήθος και δείχνει την υποταγή του Αγίου στο θείο θέλημα. Ο Οσιώτατος Άγιος Κασσιανός εικονίζεται με μακριά γενειάδα και καλλιγραφικό τρίχωμα κεφαλής. Η μορφή είναι εκλεπτυσμένη, φωτισμένη και δοτική τόσο στο θέλημα του Θεού όσο και στις ανάγκες των πιστών. Η εικονογράφηση βασίστηκε σε αντίστοιχη ασπρόμαυρη εικόνα στον Μ. Συν. 1950, μην. Φεβρ., σελ. 429.

Ταις των σων Αγίων πρεσβείαις Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

19/2/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: