Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Η Γενιά των “Μαυρομάτικων Φασολιών”

 


         Μαυρομάτικα φασόλια.Φωτο: rizeboriki.gr

Ίσως ακούγεται λιγάκι περίεργος ο τίτλος, αλλά μπορεί και όχι, αν είστε ο μέσος όρος του Έλληνα καταναλωτή, του νοήμονος, αγχωμένου και ευαίσθητου ανθρώπου, σχετικά με το πώς εξελίσσεται η ζωή μας σε εθνικό και διεθνές πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, και πώς θα παταχθεί δυναμικά η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως.

-Ε! δεν τρώμε όπως τρώγαμε  άλλοτε, και σε αυτό δεν φταίει απαραίτητα η φτώχεια, η ανεργία και τα χαμηλά επιδόματα του κράτους, ούτε η διπλή μάσκα που μας έκλεισε για τα καλά το στόμα. Πολλά , βαθύτερα θέματα ευθύνονται γι αυτό, είπε ένας μεσήλικας καταναλωτής εντός γνωστού σουπερμάρκετ στο Παλαιό Φάληρο, απευθυνόμενος στον συνομήλικό του διευθυντή του καταστήματος. Ο καταναλωτής ήταν δυσαρεστημένος γιατί είχαν εξαντληθεί, σε όλα τα καταστήματα τροφίμων της περιοχής, τα μαυρομάτικα φασόλια. Ήλπιζε πως στο συγκεκριμένο κατάστημα, που ήταν μεγάλο και κεντρικό, θα τα εύρισκε άνευ δυσκολίας.

-Λυπάμαι πολύ κύριε, απολογήθηκε ο κύριος διευθυντής. Η έλλειψη σε μαυρομάτικα φασόλια παρουσιάστηκε από τις αρχές της προηγούμενης χρονιάς κι όλο χειροτερεύει. Αντίθετα, τα αποθέματα σε λευκά φασόλια και γίγαντες πλεονάζουν στα ράφια. Δεν έχω ερευνήσει γιατί συμβαίνει αυτό, αν ευθύνονται οι καταναλωτές ή οι προμηθευτές, είναι πάντως γεγονός!

-Επιτρέψτε μου να σας πω εγώ , ως “ομοιοπαθής”, απάντησε ο  ευαισθητοποιημένος καταναλωτής. Λόγω του φόβου της γρίπης και του ιού, αλλά και του άγχους μην είμαστε εμείς οι ίδιοι τα επόμενα θύματα που θα νοσήσουν από τον ιό, λόγω της κοινωνικής καχυποψίας, απομόνωσης και μοναξιάς, και της αντιδραστικής κατάθλιψης, σε σχέση με όλους αυτούς τους παράγοντες, δεν λειτουργεί φυσιολογικά το παχύ έντερο του μέσου όρου του Έλληνα καταναλωτή! Άλλοι εκδηλώνουν συμπτώματα διάρροιας, ενώ άλλοι δυσκοιλιότητας. Τα άσπρα φασόλια, με τη σκληρή φλούδα τους, μας προκαλούσαν στο παρελθόν ελαφριά δυσπεψία, δηλαδή ένα μέτριο φούσκωμα και αέρια. Τώρα όμως δεν τα δέχεται καθόλου το πεπτικό μας σύστημα, και σε αρκετά άτομα τα εκλαμβάνει ως δηλητήριο!

Η λήψη φυτικής πρωτεϊνης, αλλά και η επιθυμία μας για μία ωραία και ζεστή φασολάδα, αυτή τη κρύα , χειμερινή περίοδο, ικανοποιείται με τα μαυρομάτικα φασόλια, τα οποία δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα, ηρεμούν το παχύ έντερο, ενισχύουν τη καλή λειτουργία του οργανισμού, και προκαλούν αίσθηση ευεξίας. Ενδεχομένως, αρκετοί καταναλωτές το έχουν εξ ιδίων διαπιστώσει αυτό και αδειάζουν τα ράφια στα καταστήματα τροφίμων, γι΄ αυτό σας είπα προηγουμένως, ότι είμαι ομοιοπαθής!

-Ενδιαφέρον αυτό που λέτε, τον διέκοψε ο διευθυντής ,που έλαβε σήμα να παραστεί στα ταμεία, και καθώς έφευγε, του απάντησε χαμογελώντας:

-Προσωπικά, δεν το έχω διαπιστώσει! Τρώω τη φασολάδα μου μια χαρά, όπως παλιά, και αποχώρησε με βήμα γοργό, αφήνοντάς τον καταναλωτή ενεό, με τις λέξεις να πλεονάζουν στα χείλη του.

-Να υποθέσω ότι παίρνει καλό μισθό, διαθέτει τετράγωνη λογική, και δεν έχει νοσήσει ακόμη από τον ιό, μουρμούρισε ο καταναλωτής, απευθυνόμενος στους γύρω πελάτες, που παρακολουθούσαν τη συζήτηση.

-Το εντεράκι μου μανούλα μου, πονάει πολύ, διαμαρτυρήθηκε ένας οκτάχρονος, όταν νόσησε από γρίπη. Για ολόκληρες ημέρες δεν δεχόταν τροφή, μόνο υγρά και με το ζόρι. Η μητέρα του δεν διανοείται ,μετά από τρεις μήνες ,να του δώσει να φάει φασολάδα   με άσπρα φασόλια. Όμως τρώνε ευχάριστα, μαζί και οι δύο, ο ένας απέναντι στον άλλο στο τραπέζι , ζεστή φασολάδα με μαυρομάτικα φασόλια.

Στη διαδρομή Παλαιό Φάληρο-Σύνταγμα με το τραμ, συνάντησα μία γνωστή μου διαιτολόγο και συγγραφέα και φιλοσοφήσαμε, “ εφ΄όλης της ύλης" ,κατά τη διαδρομή.

Αισθανόταν τυχερή, που δεν είχε κολλήσει ακόμη τον κορονοϊό και δόξαζε τον Θεό. Παράλληλα όμως εξέφρασε την ανησυχία της για τις γαστρεντερικές επιπτώσεις, λόγω του άγχους και της κοινωνικής φοβίας, και τόνισε ότι όσον αφορά την ίδια, είχε αυξηθεί η επίσκεψή της στην τουαλέτα κατά τον προηγούμενο χρόνο στο 50% , λόγω διάρροιας, από το άγχος και την αναδουλειά. Μία από τις τροφές που την ανακουφίζει και αισθάνεται τώρα πολύ καλά, είναι τα μαυρομάτικα φασόλια. Τα βράζει λίγο πρώτα να φύγει η πικρίλα και τους αλλάζει το νερό.  Συνεχίζει το βράσιμο με αλατοπίπερο και  λεπτές φέτες από καρότο , και όταν μαλακώσουν αρκετά , προσθέτει λάδι, και ,σε 500 γραμμάρια  φασόλια, ένα κουταλάκι του γλυκού τοματοπολτό, πολύ λίγο, μόνο για νοστιμιά. Αποφεύγει τα πράσινα μυρωδικά για να μην ερεθιστεί το έντερο. Όμως, παραπονέθηκε ότι δύσκολα τα βρίσκει πλέον στα ράφια στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς της.

         Καλή Όρεξη! Φωτο: giorgostsoulis,gr

Τα μαυρομάτικα φασόλια, πλούσια σε πρωτεϊνες, βιταμίνη Β, βιταμίνη Α, θειαμίνη και Κάλιο , καταπολεμούν τη καρδιοπάθεια, αυξάνουν τη μνήμη και την αντικαρκινική προστασία, μειώνουν την υψηλή χοληστερίνη, ρυθμίζουν το ζάχαρο, διευκολύνουν την εντερική λειτουργία , βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση του ατόμου, είναι πλούσια πηγή σιδήρου, προστατεύουν την όραση, τα οστά, το δέρμα και τα μαλλιά. Ένα φλιτζάνι βρασμένα φασόλια έχει 220 θερμίδες και μπορούμε να το καταναλώνουμε 2 -3   φορές εβδομαδιαία , συνδυάζοντας τα με χυμό πορτοκαλιού ( αν θέλουμε και μπορούμε), για τη καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Η συχνή λήψη τους με μέτρο, είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας.

Τόσο πολύ έξαψε τη περιέργειά μου η γνωστή μου διαιτολόγος, ώστε ,με την πρώτη ευκαιρία,  αναζήτησα τα μαυρομάτικα φασόλια στη πηγή βιολογικών προϊόντων, που συνήθως τα αγοράζω χύμα.

-Δεν υπάρχουν, έχουν εξαντληθεί μου απάντησαν.

Όμως, το έβαλα σκοπό να μην επιστρέψω στο σπίτι  χωρίς τρία κιλά μαυρομάτικα φασόλια, για να έχω ένα σεβαστό απόθεμα  κατά τον χειμώνα. Μάταια όμως τα αναζήτησα. Τελικά , ένας γνωστός μου υπάλληλος, εντόπισε, στη αποθήκη του σουπερμάρκετ της γειτονιάς μου, τρία σακουλάκια των 500 γραμμαρίων. Τα δύο σακουλάκια τα χάρισα όπου τα είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη και έμεινα με το ένα, που ζήτημα είναι αν θα φθάσει να φτιάξω τρεις φασολάδες κατά τη διάρκεια   της χειμερινής περιόδου. Όμως αισιοδοξώ. Θα βρω κι άλλα, δεν θα βρω; Ο Θεός  να ευλογεί τη ντόπια παραγωγή των μαυρομάτικων φασολιών!

Υγιαίνετε.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

3/2/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια: