Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Πρόταση Κατασκευής Γηπέδου Μπάσκετ - Βόλεϊ στο Γήπεδο Μαρακανά Κάμπου Βαλύρας

 



                           Γήπεδο μπάσκετ. Φωτο: κος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου


Ρεπορτάζ: κος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφος ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας



Λέγει ο κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου , ως αθλητικογράφος, φίλαθλος και ιδίως σταθερός υποστηρικτής του Αστέρα Βαλύρας, “δέκα χρόνια και πλέον το Δ.Σ. του Σωματείου του Αστέρα Βαλύρας ζητά με υπομνήματα και έγγραφα να φτιαχτεί ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ με μικρή κερκίδα στο γήπεδο Μαρακανά Κάμπου Βαλύρας Ιθώμης, σε έναν χώρο 20 στρεμμάτων, και συνεχίζει:

Πρόσφατα, στις 12-10-2022, μεταξύ της Δημάρχου Οιχαλίας κυρίας Παναγιώτας Γεωργακοπούλου και του αναδόχου κυρίου Ιωάννη Αργυράκη, υπογράφηκε σύμβαση για την εκτέλεση σχετικού έργου όπως:

Κατασκευή μίνι γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 και γηπέδου καλαθοσφαίρισης στην κοινότητα Αγίου Σώστη Είρας. Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 172.770.27 ευρώ και ποσού σύμβασης 128.439,01 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε-ΣΑΕ 2016 ( θα δούμε αυτό τι σημαίνει στη συνέχεια, για τους αναγνώστες μας εκτός Ελλάδας , που δεν είναι ενήμεροι).

Το έργο στον Άγιο Σώστη αφορά στην κατασκευή πρώτον ενός μίνι γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5, εξωτερικών διαστάσεων 20,00 Χ 31,60 μ., σε κοινόχρηστο χώρο πλησίον του πρώην Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας του Αγίου Σώστη Οιχαλίας, και δεύτερο στη διαμόρφωση δημοτικού χώρου στην κοινότητα του Αγίου Σώστη, διαστάσεων 15,00μ.Χ 28,00μ. περίπου, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως γήπεδο καλαθοσφαίρισης”.

Αρχικά, θα θέλαμε να υποβάλλουμε τα σέβη μας και να συγχαρούμε τη Δήμαρχο Οιχαλίας, κυρία Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, που η πρότασή της έτυχε χρηματοδότησης, έστω κι αν η Βαλύρα είναι πρώην έδρα του Δήμου Ιθώμης, συγκεντρώνει πολλά παιδιά από τα γύρω χωριά και η κατασκευή γηπέδου μπάσκετ-βόλεϊ, δίπλα στο γήπεδο Μαρακανά Κάμπου, έχει για τα τελευταία δέκα χρόνια παραμεληθεί.


                    Το γήπεδο Μαρακανά Κάμπου Βαλύρας. Φωτο: asterasvaliras.gr



Το έργο που επιδοτήθηκε στον Δήμο Οιχαλίας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020. ΕΣΠΑ σημαίνει Εταιρικό Σύμφωνο στο Πλαίσιο της Ανάπτυξης, και αφορά το βασικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ επιδιώκεται η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας που συνετέλεσαν στην εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και των προβλημάτων, οικονομικών και κοινωνικών, που αυτή δημιούργησε.

Σύμφωνα με την αριθμ. 23979/ΔΕ2649/03.06.2013 (ΦΕΚ 1367 Β΄) απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών εγγράφονται με ισόποση εγγραφή στο σκέλος των εσόδων και εξόδων και οι πιστώσεις των έργων Π.Δ.Ε. (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που υλοποιούνται από την κάθε περιφέρεια, ως Σ.Α.Ε. (Συλλογικές Αποφάσεις Έργων) με υπόλογο διαχειριστή το οικείο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Ο υπολογισμός των πιστώσεων των έργων Π.Δ.Ε. γίνεται σχετικά με την τακτοποίηση πληρωμών δημοσίων επενδύσεων, με τη λήξη του οικονομικού έτους, χρηματοδότηση του επόμενου και ρύθμιση των σχετικών θεμάτων. Τα έργα πληρώνονται είτε από την Οικονομική Υπηρεσία ή από το οικείο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Τα υπομνήματα και τα έγγραφα εκ μέρους του Σωματείου του Αστέρα Βαλύρας δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως έτυχε η τεκμηριωμένη πρόταση της Δημάρχου Οιχαλίας, γιατί πρωτίστως μία ολοκληρωμένη μελέτη χρειάζεται να υποβληθεί από το σωματείο του Αστέρα στην Περιφέρεια.

Σε προηγούμενη συνέντευξη με τον κύριο Κώστα Θ. Καυκούλα, Αξιωματικό του Πεζικού στην Καλαμάτα και Γενικό Αρχηγό του νέου Δ.Σ. του Αστέρα Βαλύρας, πληροφορηθήκαμε ότι η παλιά κερκίδα του γηπέδου Μαρακανά μεταφέρθηκε στον χώρο που προορίζεται για μπάσκετ - βόλεϊ και αναμένεται, με τη συνεργασία του δημοφιλούς Δημάρχου Μεσσήνης, κυρίου Γιώργου Αθανασόπουλου και των άξιων αντιδημάρχων του, να ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής του γηπέδου του μπάσκετ - βόλεϊ στη Βαλύρα, στο σύντομο μέλλον.


                   Φωταγωγημένο μίνι γήπεδο.Φωτο: κος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου


Τεράστια κοινωνικά προβλήματα έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, παράλληλα με την εμφάνιση του κορωνοϊού. Αρκετοί άνθρωποι στη Βαλύρα ζουν με επιδόματα ανεργίας, απομονωμένοι κοινωνικά, με κρίσεις κατάθλιψης και χωρίς διέξοδο. Χρειάζεται τουλάχιστον να γυμνάζονται ομαδικά και αλληλοϋποστηρίζονται σε δημόσιο, καλά οργανωμένο χώρο στη Βαλύρα. Επίσης, πολλά παιδιά από τη Βαλύρα και τα γύρω χωριά δεν έχουν ευκαιρίες για δημόσια οργανωμένη άθληση και κοινωνική συνεύρεση με τους συνομηλίκους τους, πέραν της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, στο γήπεδο Μαρακανά Κάμπου. Οι γυναίκες της Βαλύρας αθλούνται στην πεζοπορία σε 270 μέτρα λασπωμένο δρόμο στον κάμπο, που χρειάζεται άμεσα ασφάλτωση. Επίσης, η έλλειψη ασφάλτωσης του συγκεκριμένου δρόμου εμποδίζει τους φιλάθλους να προσέρχονται τακτικά στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα του Αστέρα Βαλύρας. Συναφή με την οικονομική κρίση είναι όλα αυτά τα προβλήματα, οπότε η κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης-βόλεϊ και η ασφάλτωση του δρόμου στον κάμπο της Βαλύρας μπορούν να ενταχθούν στον νέο ετήσιο προϋπολογισμό των προγραμμάτων της Περιφέρειας.


                   Το φεγγάρι στο Μαρακανά Κάμπου Βαλύρας.Φωτο: asterasvaliras.gr

Ευελπιστώντας ότι η σταθερή συνεργασία του Δ.Σ. του Αστέρα Βαλύρας με τον Δήμαρχο Μεσσήνης, κύριο Γιώργο Αθανασόπουλο, και τους κυρίους αντιδημάρχους θα αποδώσει ώριμους καρπούς και για το γήπεδο μπάσκετ - βόλεϊ, όπως συνέβη και με την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του γηπέδου Μαρακανά Κάμπου Βαλύρας, ευχόμαστε τα καλύτερα.

Θερμές ευχαριστίες στον κύριο Χρήστο Π. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφο της ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας, για την άρτια ενημέρωση και το φωτογραφικό υλικό.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

15/10/2022


1 σχόλιο:

ΧΡ.ΠΑΠ είπε...

Xristos Papageorgiou
Συντάκτης
Διαχειριστής
ΑΙΤΗΜΑ ΕΦΙΚΤΟ: Ζητάμε από τον φίλαθλο περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παν. Νίκα
την κατασκευή γηπέδου Μπάσκετ-Βόλεϊ-Τένις
στο Δημοτικό γήπεδο "Μαρακανά Κάμπου" του Αστέρα Βαλύρας F.C!!!
Χρ. ΠΑΠ αθλητικογράφος
Βαλύρα Ιθώμης-Μεσσηνης...
Οκτώβριος 2022