Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ανοιξιάτικες πινελιές από το Μπιζάνι Βαλύρας

 

          Μια αγκαλιά, όλοι αδελφωμένοι στο σημερινό Μπιζάνι. Φωτό: κα Σούλα Καρύδη

Φωτορεπορτάζ: κα Βασιλική και Μαρία Φ. Ηλιοπούλου και κα Αθανασία Καρύδη

Βορειοδυτικά της Βαλύρας, κοσμημένο με παλιά πέτρινα σπίτια που χρονολογούν από τις αρχές του 19ου αιώνα και στενούς δρόμους στον ανήφορο, αναδύεται μία από τις πλέον εντυπωσιακές τοποθεσίες του όμορφου χωριού μας. Μπιζάνι σημαίνει οχυρό . Στη λοφώδη περιοχή δόθηκε η μάχη για την απελευθέρωση της Βαλύρας το 1821, με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Καρύδη (lyrasi.blogspot.com). Η σταθερότητα του βράχου επάνω στον οποίο είναι κτισμένο, καθιστά το Μπιζάνι έναν τόπο λιγότερο ευάλωτο σε φυσικές καταστροφές, όπως στους σεισμούς.


                                  Προς το Μπιζάνι. Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου.

Το σημερινό Μπιζάνι, με νέους ανθρώπους, γεμάτους όρεξη για εργασία και προσφορά στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο, ευαισθητοποιημένους και λάτρεις του φυσικού περιβάλλοντος, ακούραστους εμπρός στην αρχοντιά της διατήρησης της παράδοσης και του φυσικού κάλλους, μόνο έργα αγαστά έχει να αναδείξει.


                         Ανθισμένα πελαργόνια. Φωτό: κα Μαρία Φ. Ηλιοπούλου


Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, του πολιούχου της Βαλύρας, έως ψηλά στη δεξαμενή του χωριού, ο ανηφορικός δρόμος είναι μία πραγματική άθληση για αναζωογόνηση και ανάπλαση του σώματος και της ψυχής, αφού οι ομορφιές και οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη κατά τη διαδρομή.


                         Οι φρεσκοβαμμένοι και ανθοστόλιστοι δρόμοι του Μπιζανίου.

                                                   Φωτό: κα Σούλα Καρύδη.

Πολλοί από εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στο Μπιζάνι, αναπολούμε την παλιά του δόξα, τα γλέντια στις γειτονιές, τη φιλία , την αλληλεγγύη , το μοίρασμα των αγαθών, τη φιλοξενία, γιατί δεν γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν χάθηκε. Η ιερή παρακαταθήκη των προηγούμενων γενεών πέρασε σε άξια χέρια και διαιωνίζεται στο πέρασμα του χρόνου.


                            Ο κ. Καρύδης φροντίζοντας τον κήπο του στο Μπιζάνι.

                                                    Φωτό: κα Σούλα Καρύδη


Οι Μπιζανιώτες του σήμερα είναι αδελφωμένοι, έχουν δημιουργήσει το δικό τους μικρό παράδεισο, και περνούν πολύ καλά μεταξύ τους. Εργάζονται ακούραστα στους κήπους τους, όλα τα σπίτια είναι ανθισμένα και οι γειτονιές μυρίζουν φρέσκο ασβέστη.Οι οικίες τους εντός και εκτός λάμπουν από την αρχοντιά των ιδιοκτητών τους.


Λεπτομέρεια από τον εσωτερικό χώρο στην οικία της κα Σούλας Καρύδη. 
Φωτό: κα Σούλα Καρύδη

Αναπόσπαστο μέρος του Μπιζανίου είναι και η μικρή πλατεία στο Ξεροπήγαδο, που το όνομά του έλαβε γιατί δεν έδωσε νερό στους κατοίκους του χωριού. Έδωσε όμως άπλετη χαρά η πλατεία του, αφού ήταν χώρος συγκέντρωσης στις μεγάλες εορτές,  στους γάμους και στις βαπτίσεις, και σε πολλά αλησμόνητα γλέντια των Μπιζανιωτών στη Βαλύρα.


                                                    Φωτό: κα Σούλα Καρύδη


Κόσμημα στον αέναο χρόνο είναι ο γραφικός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος. Στον όμορφο αυλόγυρο πολλές γενιές Βαλυραίων οδοιπόρων ξεκουράστηκαν και ονειρεύτηκαν, αγναντεύοντας τη μαγευτική Ιθώμη και την Ιερά Μονή Βουλκάνου, ψηλά στο διάσελο. Όπως κάποτε, έτσι και σήμερα, οι ευλαβείς νοικοκυρές της Βαλύρας προσκομίζουν πρόσφορα και άρτους, όταν η Αγία Τριάδα εορτάζει, τη Δευτέρα της Πεντηκοστής, στη μνήμη της εορτής του Αγίου Πνεύματος.


                                    Η Αγία Τριάδα  και οι παλιές φραγκοσυκιές.

                                               Φωτό: κα Μαρία Φ. Ηλιοπούλου

Η φύση δεν έχει χάσει τα αρώματά της, ούτε η Βαλύρα τα θεία πέπλα της, τόσα όσα και οι εκκλησίες της, όπως  γράφει σε σχετικό ποίημα για τη Βαλύρα ο  μακαριστός μοναχός του Βουλκάνου , Ιωνάς Κεφάλας, με καταγωγή από τη Λάμπαινα.


                                                      Φωτό: κα Σούλα Καρύδη

Η Μαυροζούμενα επιβλητικά , ψηλά από τη Δέση, κυλά και ποτίζει τη διψασμένη γη που βλασταίνει και ανθίζει στο διάβα της. Κάθε γωνιά στο Μπιζάνι είναι γεμάτη αγάπη και μεράκι,  αναδεικνύοντας την εκλέπτυνση , ευαισθησία και τον συναισθηματικό πλούτο των άξιων γυναικών και γενναιόδωρων ανδρών, που φροντίζουν "τα καλά"     να μη λείπουν από το σενάριο της ζωής, στις οικογένειές τους και στη γειτονιά τους, στο σημερινό, χάρμα οφθαλμών Μπιζάνι.


                                 Ο φούρνος του εργατικού κ. Βασίλη Παν. Μπουρίκα.

                                                Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Μπορεί οι παιδούλες Σούλα Καρύδη και οι δίδυμες Βάσω και Μαρία Ηλιοπούλου να είναι σήμερα δραστήριες γιαγιάδες, όμως η παλιά τριανταφυλλιά της Βαλύρας ανέδειξε νέα ρόδα στο Μπιζάνι, και απέκτησε πολύτιμα άνθη, όπως τις κοινωνικά δραστήριες αρχόντισσες του χωριού, κα Σοφία Μπούτση - Καρύδη και κα Ζωή Γκερέκου - Λιοντήρη, ας με συγχωρήσουν όσες κυρίες δεν έχω γνωρίσει ακόμη, και εκείνες που εύχομαι ολόκαρδα στο μέλλον να έλθουν!


                         Καμπάνα στον αέναο χρόνο. Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Μπιζάνι μου, αφουγκράστηκα τους παλμούς της καρδιάς σου και γαλουχήθηκα με την ευγένεια της θεοσεβούς ταπείνωσής σου, σε χρόνους δύσκολους. Ο Παντοδύναμος Θεός να στολίζει τις ημέρες σου με αγάπη και ειρήνη.

Θερμές ευχαριστίες στις κυρίες Βάσω και Μαρία Φ. Ηλιοπούλου και κα Σούλα Καρύδη, για το ενδιαφέρον τους για  το ξακουστό Μπιζάνι  και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

27/4/2023





1 σχόλιο:

Κώστας παπ είπε...

Είστε υπέροχοι συμπατριώτες,μπράβο σας, συνεχίζεται την παράδοση της γειτονιάς,. Α ελπίσουμε να ξαναζωντανέψει πάλι η γειτονιά, είστε φωτοδότες!!!