Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος Μεσσήνης, με τον φακό του κ. Γιώργου Οικονομόπουλου

 



Την 27η Ιουλίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του θαυματουργού ιατρού των ψυχών και των σωμάτων ημών, του Αγίου Παντελεήμονος, και η Μεσσήνη εορτάζει πανηγυρικά τον προστάτη άγιο της στο γραφικό εκκλησάκι, αφιερωμένο στη μνήμη του. Ο φακός του κ. Γιώργου Οικονομόπουλου, μηχανικού οχημάτων και οδηγού στον Δήμο Μεσσήνης, απαθανάτισε τη «θεϊκή ομορφιά» προς τέρψη   οφθαλμών   και κατάνυξη ψυχής.



Ο Άγιος Παντελεήμων καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μ. Ασίας. Ο πατέρας του, Ευστόργιος, ήταν αρχικά ειδωλολάτρης και ύστερα έγινε χριστιανός, ενώ η μητέρα του Ευβούλη ήταν χριστιανή. Σπούδασε κοντά στον περίφημο ιατρό Ευφρόσυνο, και κατηχήθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο, τη μνήμη του οποίου εορτάζει η εκκλησία μας  την 26η Ιουλίου.



Αφού διδάχθηκε την ιατρική τέχνη, την ασκούσε κατά τρόπο φιλάνθρωπο και θεράπευε κάθε νόσο περισσότερο με τη χάρη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Με την επίκληση του θείου ονόματος του Χριστού άνοιξε κάποτε τα μάτια ενός τυφλού, πού κανένας από τους άλλους ιατρούς δεν μπόρεσε να θεραπεύσει, και τον οδήγησε  στη χριστιανική πίστη, γεγονός που στάθηκε η αιτία για τον μαρτυρικό θάνατο τόσο του ιδίου του θεραπευμένου, όσο και του Αγίου Παντελεήμονος (1).



Σχετικά με το εκκλησάκι  του Αγίου Παντελεήμονος στη Μεσσήνη γράφει ο Ηλίας Μπιτσάνης (2):

Από τη μια μεριά η Αγία Παρασκευή, από την άλλη ο Άγιος Παντελεήμονας. Βόρεια από τον οικισμό στο Νησί το ένα εκκλησάκι, νότια το άλλο και γιορτάζουν με διαφορά… ημέρας. Πάνω σε δεντροφυτεμένους λόφους και τα  δύο…   Ξυνοτρίφυλο κάργα στον περιβάλλοντα χώρο και κάποια περβόλια με πορτοκαλιές κοντά στην εκκλησία. Δεν γνωρίζουμε αν το εκκλησάκι είναι το ίδιο ανακαινισμένο, το σίγουρο είναι πως υπάρχει πρόκτισμα... (2). 



 Απολυτίκιον.Ήχος γ΄.

Αθλοφόρε άγιε, και ιαματικέ Παντελεήμων, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.

Είθε η χάρη   του Αγίου Παντελεήμονος να θεραπεύει όσους με ευλάβεια τιμούν τη μνήμη του.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Οικονομόπουλο, για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό στη σελίδα του στο FB.

Πηγές:

1.      Αγιολόγιο-Ημερολόγιο 2018.Αθήνα.Εκδόσεις Σαΐτης.

2.      Άγιος Παντελεήμων Μεσσήνης στο pamisos-messini.gr

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

26/7/2024

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: