Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ελιά μου να ανθής πολύ καρπό να φέρης….

 

                                              Φωτό: κ. Στασινός Αθαν. Μπόβης στο FB

Στην περιοχή μεταξύ Σκάλας και Βαλύρας, στη Μεσσηνία, ζούσε προπολεμικά ένας ευθυτενής και θεοσεβής γέροντας, ο Μπαρμπα-Θωμάς, που ήταν αγρότης, κτηνοτρόφος και ιδιοκτήτης ενός περιβολιού με ελαιόδενδρα. Το θυμόντουσαν οι παλιοί Σκαλαίοι, γιατί ένα θαυμαστό γεγονός συνέβαινε στο περιβόλι του. Συνήθως οι ελιές καρπίζουν χρόνο παρά χρόνο, αλλά στο συγκεκριμένο  αγρόκτημα, ακόμη και το έτος της ακαρπίας, υπήρχε, αν όχι πολύς καρπός, αρκετός για να καλύψει  πλούσια τις οικογενειακές ανάγκες του Μπαρμπα- Θωμά και να του αφήσει ένα μικρό εισόδημα. Έκπληκτοι οι συγχωριανοί  τον ρωτούσαν πώς φροντίζει τα δένδρα του, κι εκείνος επέμενε, για συνεχείς δεκαετίες, τις ραντίζω με αγίασμα, θυμιατίζω στην καλύβα,  προτού δύσει ο ήλιος ψέλνω,  τραγουδώ όταν φροντίζω το κτήμα,  αγκαλιάζω τις ελιές μου και τις ευχαριστώ για τα πλούσια δώρα τους. Οι Σκαλαίοι  ήταν καχύποπτοι, πίστευαν ότι κρατούσε γερά το μυστικό της φροντίδας του περιβολιού του, μέχρι που κάποιοι φίλοι του Βαλυραίοι, μετά τον θάνατό του, επισκέφτηκαν την καλύβα  και  βρήκαν, μέσα σε μια παλιά ξύλινη κασέλα, τα τεκμήρια του έντιμου λόγου του.

                                   Το κτήμα του κ. Στασινού Αθαν. Μπόβη στη Βαλύρα.

Οι κόρες των αγρών της Μεσσηνίας, οι χρυσελιές μας, σαν άνθρωποι περιμένουν νοσταλγικά τον ιδιοκτήτη τους. Κι αν  είναι  καλός άνθρωπος, χαίρονται και καρπίζουν, αν είναι  σαρκοβλέπτης, ψυχρός και ιδιοτελής έμπορος, ξεραίνονται και σαπίζει ο καρπός τους…Δεν δέχονται περίλυπες τον θείο έρωτα, όταν με τον άνεμο και τον ήλιο στις υγρές ρίζες  και στα ασημένια φύλλα τους φέρει το μήνυμα της αναγέννησης της φύσης, απλώνοντας στις φυλλωσιές το νέο τους νυφικό. Πόσο ευλογημένος και εύγευστος είναι ο καρπός με τα φυτοφάρμακα και τις γεωπονικές-επιστημονικές επεμβάσεις, μάς το ομολογούν τα ίδια τα δένδρα που απώλεσαν διαπαντός το φυσικό  άρωμα των καρπών τους, και παραδομένα σε ξένα χέρια γονιμοποιούνται τεχνητά. Όπως  τα τέκνα των ανθρώπων, όταν δεν συλλαμβάνονται με Θεού ευλογία και αγάπη από το ζευγάρι, αλλά με τεχνητή σύλληψη, έχει επιστημονικά διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν κυρίως ψυχικής φύσεως προβλήματα και χαμηλή συναισθηματική ανάπτυξη, το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα γεννήματα επάνω στον πλανήτη μας, στον καταπατημένο Παράδεισο του Θεού…..Ευτυχώς, ο βασιλικός δεν έχει ακόμη απωλέσει το θείο του άρωμα στα τεχνητά περιβάλλοντα που φύεται, και οι ελιές στη Μεσσηνία κρατούν γερά,  παραμένοντας ως ελπίδα για τη σωτηρία μας.


                                                     Φωτό: κ. Στασινός Αθαν.Μπόβης

Συχνά, παρατηρούμε μία δυσμορφία σε πάσης φύσεως λαχανικά και καρποφόρα δένδρα.

Όπως λεμόνια να φέρουν  σχήμα μαστού, καρότα με πόδια σαν ανθρώπου, μελιτζάνες σαν λυγερές κοπέλες με λεπτά πόδια ή τυλιγμένες σαν βρέφη, πατάτες σαν καρδιές και άλλα πολλά και τραγικά. Αυτό συμβαίνει, γιατί λόγω της τεχνολογίας και των ηχητικών μηνυμάτων που δέχονται κατά την ανάπτυξή τους τα φυτά και τα δένδρα, συλλαμβάνουν διεστραμμένο λόγο, σατανικό, που τα οδηγεί σε δυσπλασία. Το ίδιο συμβαίνει ασυναίσθητα και στους ανθρώπους, λόγω των κακών ηχητικών μηνυμάτων που τους βομβαρδίζουν καθημερινά και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Χρειάζεται ανά πάσα στιγμή να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να ελέγχουμε τη σκέψη μας. Δεν αντέχω, μού είπε πριν μερικά χρόνια ένα μικρό αγοράκι. Ακούω συνέχεια στα αυτιά μου  κάποιον που μου λέει «εσύ θέλεις να το κάνεις με τη μαμά σου και τη δασκάλα σου». Έκλαιγε το 6χρονο παιδάκι και με παρακαλούσε να το βοηθήσω. Κανένα ψυχοφάρμακο δεν θεραπεύει αυτό που πραγματικά συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους στις ημέρες μας…. Ο λόγος του Ευαγγελίου και οι ψαλμωδίες είναι μία αληθινή γιατρειά και όχι τα λογής-λογής ψυχοφάρμακα….

Χρειαζόμαστε κάθαρση όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά και παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς το περιβάλλον μας, που στενάζει κάτω από τις αλόγιστες επεμβάσεις μας.

Μία Ιερά Σύνοψη, θυμίαμα και εικόνες Αγίων βρέθηκαν μέσα στη κασέλα του αείμνηστου Μπαρμπα-Θωμά, δώρα που τον ακολούθησαν στο μεγάλο ταξίδι του, στη ζωή την αιώνια.

Καλή καρποφορία!

Θερμές ευχαριστίες στον εραστή της ελαίας στη Βαλύρα, στον επιχειρηματία ελαιοπαραγωγό κ. Στασινό Αθαν. Μπόβη  , για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

24-10-2024

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: