Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Θεόδωρος Ελ. Λινάρδος: Η ασφάλεια της Βαλύρας είναι αναφαίρετο δικαίωμα

 


                                         
                                Βαλύρα Μεσσηνίας. Φωτό: lyrasi.blogspot.com


Υποστηρίζουν οι Ιρλανδέζες, που έχουν τουλάχιστον 6 παιδιά η καθεμία, ότι τις Κυριακές, στην πλατεία της πόλης τους και έξω από την εκκλησία , ο Άγιος Πατρίκιος κουνά το άγαλμά του και αυτές συλλαμβάνουν, ως εκ θαύματος, παιδί. Στη Βαλύρα του 2024 , περίπου 40 άνδρες , ηλικίας 17-45 ετών, και ορισμένοι που διανύουν την τρίτη ηλικία τους, έχουν καταστεί έγκυος, αλλά δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς το έπαθαν!

Ποιος γνωρίζει τι συμβαίνει και τι συνδέεται με τις κλοπές στη Βαλύρα είναι το ζητούμενο. Αποτανθήκαμε στον κ. Θεόδωρο Ελ. Λινάρδο -έμπειρο συνταξιούχο αστυνομικό και κάτοικο της Βαλύρας μετά τη συνταξιοδότητσή του - για να μάς διαφωτίσει σχετικά με την ασφάλεια της όμορφης γενέτειράς μας από τις κλοπές , και πώς είναι δυνατόν αυτός ο στόχος να  υλοποιηθεί στο σύντομο μέλλον.

                                     Βαλύρα Μεσσηνίας. Φωτό: lyrasi.blogspot.com

Με γενναιοδωρία ψυχής, αλλά και με το θάρρος της έντιμης γνώμης του, βασισμένης στην πολυετή εμπειρία του, ο κ. Θεόδωρος Ελ. Λινάρδος , φίλος και συμπατριώτης μας, έθιξε καίρια ζητήματα, που συνδέονται άμεσα με τις επαναλαμβανόμενες κλοπές στη Βαλύρα. Σε τηλεφωνική συνέντευξη, ο κ. Λινάρδος μοιράστηκε μαζί μας τα ακόλουθα:


                                           Φωτό: κ. Θεόδωρος Ελ. Λινάρδος

-Καλησπέρα Θοδωρή. Με ενημέρωσαν ότι πρόσφατα στο Μπιζάνι έγινε διάρρηξη σε μία οικία, γνωρίζεις κάτι σχετικά με αυτό;

-Δεν έχω ενημερωθεί, γιατί προσωρινά βρίσκομαι εκτός Βαλύρας, για λόγους υγείας, αλλά η τελευταία κλοπή , που γνωρίζω καλά , είναι εκείνη που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στην οικία του κ. Ανάργυρου, και του γιου του Παναγιώτη, στην περιοχή της Αγίας Τριάδος στη Βαλύρα.

-Τι τους έκλεψαν, πότε και πώς;

-Τους αφαίρεσαν από την αποθήκη τους 500 κιλά  ελαιόλαδο. Η κλοπή συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φόρτωσαν σε συγκεκριμένο μεταφορικό μέσον τενεκέδες με  λάδι, από τα πιθάρια στο υπόγειο, και εξαφανίστηκαν.

- Η οικία του κ. Ανάργυρου είναι προστατευμένη;

- Πρόκειται για ένα παραδοσιακό , μικρό σπίτι, με υπόγεια αποθήκη, χωρίς κάμερα, συναγερμό και κάποια ιδιαίτερη μορφή προστασίας.

-Ο γιος του κ. Ανάργυρου εργάζεται;

-Βεβαίως! Είναι ένα πολύ καλό και εργατικό άτομο, εργάζεται στο βενζινάδικο του κ. Κώστα Γεωργακόπουλου.

-Τι πιστεύει ο ίδιος ότι συνέβη;

-Δεν έχει καταλήξει, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

-Εσύ τι γνωρίζεις; Ποιοι κλέβουν στη Βαλύρα;


                       Οικία Λινάρδου-Βαλύρα Μεσσηνίας.Φωτό:lyrsi.blogspot.com

-Στη Βαλύρα υπάρχουν δύο ειδών κλέφτες. Πρώτον οι Ρομά, που διαμένουν σε κτήμα στον κάμπο του χωριού, και δεύτερον τρεις κλέφτες, ανάμεσα στους 40 χρήστες του “χόρτου” στο χωριό μας.

-Η αστυνομία του Μελιγαλά είναι γνώστης;

-Είναι γνώστης, μάλιστα ένας εκ των τριών κλεφτών είναι φυλακισμένος.

-Τι ιστορικό έχει ο φυλακισμένος;

-Χρήση χασίς, δεν γνωρίζω αν και εμπόριο, και επαναλαμβανόμενες κλοπές.

-Τι συμβαίνει με τους άλλους δύο;

-Ο ένας έφυγε μετανάστης στη Γερμανία και ο τρίτος παραμένει στο χωριό.

-Αυτά τα άτομα έχουν πατρική οικογένεια στη Βαλύρα;

-Έχουν.

-Γιατί κλέβουν;

-Θέλουν χρήματα στα χέρια τους για να κινούνται. Να μπορούν να αγοράσουν το χόρτο τους, να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους, να πληρώσουν τον καφέ τους, το κινητό τους τηλέφωνο, και γενικά να μπορούν άμεσα να καλύψουν τα προσωπικά τους έξοδα. Τους αρέσει η άνετη ζωή, μακριά από τη μιζέρια της φτώχειας,   και την επένδυση σε εργασία. Ζουν στο περιθώριο, απομυζώντας τους άλλους γύρω τους.

-Σχετικά με την κλοπή στην οικία του κ. Ανάργυρου παρατήρησε κάποιος κάτι;

- Κάμερες ιδιωτών κατέγραψαν ύποπτες κινήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ουσιαστικά οι κλέφτες είναι γνωστοί και είναι θέμα χρόνου η σύλληψή τους....

-Ενδεχομένως, κατά την επόμενη απόπειρά τους;

-Χρειάζεται η άμεση συνεργασία της αστυνομίας του Μελιγαλά με την τοπική Κοινότητα της Βαλύρας. Είναι υποστελεχωμένη η υπηρεσία, ένα μόνο περιπολικό έχουν οι συνάδελφοι στη διάθεσή τους.

-Γνωρίζουν ότι εσύ διαμένεις στη Βαλύρα;

-Βεβαίως, τους έχω επισκεφθεί για λόγους οπλοφορίας.

-Εσένα, σε έχουν κλέψει ποτέ;

-Δύο φορές που απουσίαζα..ήμουν στην Αθήνα.

-Τι αφαίρεσαν από το σπίτι σου;

-Την πρώτη φορά πήραν την τηλεόραση και κάποια μικροπράγματα.

Τη δεύτερη φορά δεν βρήκαν κάτι που να τους εξυπηρετεί, έκαναν ανάστατη την κρεβατοκάμαρα, έσχισαν τα πουπουλένια μαξιλάρια, με την υποψία ότι μέσα σε αυτά είναι κρυμμένα χρήματα, αλλά δεν βρήκαν τίποτα.

-Η δικαιοσύνη πώς αντιμετωπίζει τους Ρομά;

-Για τις κλοπές είναι ελαστική. Γιατί όταν λέγει ο Ρομά στο δικαστήριο ότι έχω 5 παιδιά να θρέψω και πεινούν, είναι ελαστική και τους αφήνουν ελεύθερους. Για το εμπόριο ναρκωτικών τούς δικάζουν.

-Έχουν μεταφορικά μέσα στη διάθεσή τους;

-Έχουν παλιά αυτοκίνητα.

-Θα μπορούσαν να έχουν κλέψει το λάδι του κ. Ανάργυρου; Γιατί μου φαίνεται σαν δύο διαφορετικές ομάδες κλεφτών να κινούνται στη Βαλύρα. Η μία κλέβει κατά συρροήν ελαιόλαδο και η άλλη ψάχνει για χρήματα , χρυσά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας. Το λέγω αυτό , γιατί οι τρεις κλέφτες που διέρρηξαν την οικία του αείμνηστου πατέρα μου δεν ήταν τσιγγάνοι. Ήταν δύο μασκαρεμένοι άνδρες και μία γυναίκα, μιλούσαν άπταιστα Ελληνικά, ηλικίας 20-40 ετών. Ζητούσαν χρήματα, μάλιστα είπε η γυναίκα στη μητέρα μου ότι τους πληροφόρησαν ότι σε αυτό το σπίτι υπάρχουν πολλά  λεφτά.

-Κάποιος από τους τρεις κλέφτες της Βαλύρας έχει σύντροφο;

-Ο φυλακισμένος συζούσε με μία κοπέλα από άλλο χωριό, σε δανεισμένο σπίτι στη Βαλύρα, αλλά τώρα που εκείνος είναι στη φυλακή, αυτή δεν ζει πλέον στη Βαλύρα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.... οι κλέφτες συνεργάζονται και σε γειτονικό χωριό, όπου ενδεχομένως μεταφέρουν τα κλοπιμαία.

- Η αστυνομία είναι γνώστης;

-Γνωρίζει τι συμβαίνει....ασχέτως αν δεν αποφασίζει ακόμη να επέμβει.

-Σε ποιες φυλακές είναι ο καταδικασμένος;

-Δεν γνωρίζω, ίσως στην Κόρινθο ή στην Πάτρα.

-Παίρνει άδεια και βγαίνει;

-Ναι, έτσι έχει συμβεί κατά το παρελθόν, συνδυαστικά με κλοπές στη Βαλύρα.

-Θοδωρή, ποιος του πηγαίνει τσιγάρα στη φυλακή; Έχει κάποια χρηματική βοήθεια ως έγκλειστος;

-Δεν γνωρίζω.

-Στη Βαλύρα του 1960, είχε απομείνει, από την εποχή της Τουρκοκρατίας, μία ρίζα από αφιόνι (όπιο), σε έναν κήπο στο Μπιζάνι. Όταν τα βρέφη ήταν νευρικά και σπάραζαν στο κλάμα για ατέλειωτες ώρες, οι μανάδες τούς έδιναν και έπιναν λίγο αφιόνι για να κοιμηθούν. Όταν όμως ερχόταν ο καιρός για να πάνε στο σχολείο και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σχολικές τους υποχρεώσεις και εκείνες παραπονιόνταν, τις ρωτούσαν οι γειτόνισσες: “ μήπως πότισες το παιδί αφιόνι”;

-Πώς οι Βαλυραίοι , της νεότερης γενιάς, έμαθαν την καλλιέργεια  της μαριχουάνας;

-Όλη η Ελλάδα δυστυχώς την καλλιεργεί. Να λέμε ευτυχώς, που οι χρήστες ακόμη τα καταφέρνουν στη Βαλύρα με το χασίς, και δεν ζητούν κάτι πιο δραστικό, όπως κοκαΐνη, γιατί τότε οι κλοπές θα αυξάνονταν κατακόρυφα.

-Δίκιο έχεις! Κάποτε ρώτησαν τον βασιλιά των τσιγγάνων πώς πάει η καλλιέργεια  της μαριχουάνας στην περιοχή του Πύργου που διαμένει, και εκείνος απάντησε:

Οι Αλβανοί είναι πρώτοι σε ποιότητα και εμείς ερχόμαστε δεύτεροι σε παραγωγή”. Μαθαίνουμε ότι εκείνο που διακινείται στη Βαλύρα είναι αρίστης ποιότητας...!

-Με τους Αλβανούς δεν έχουμε πρόβλημα στη Βαλύρα. Είναι άνθρωποι με οικογένειες και εργάζονται σκληρά, ιδίως στα κτήματα. Δεν κλέβουν. Οι Ρομά δεν παύουν να είναι  εμπόδιο διαρκείας.

-Γιατί ουσιαστικά καπνίζουν τα σαράντα παλικάρια μας;

-Πιστεύουν ότι κάνουν κάτι πολύ μοντέρνο, ότι το χόρτο είναι άκακο και δεν δημιουργεί εθισμό. Το προτιμούν αντί για τα ψυχοφάρμακα που τα λαμβάνουν οι ψυχικά πάσχοντες, που τους θεωρούν κοινωνικά σημαδεμένους. Ενώ αυτοί δεν έχουν κάποιο πρόβλημα...είναι απλά προοδευτικοί τύποι και κουλτουριάρηδες.

-Κι όμως Θοδωρή! Συμμετείχα σε μία έρευνα με τον ιατροδικαστή Πειραιώς, τον κ. Δημοσθένη Μπούκη, κατά τη δεκαετία του 1990. Ο Ιατροδικαστής είχε φωτογραφίσει τον εγκέφαλο 1000 αποθανόντων χρηστών και έπρεπε να δω τα slides για να διαμορφώσω άποψη, προκειμένου να συγγράψω την ερευνητική μας εργασία. Ο εγκέφαλος των χρόνιων χρηστών χασίς παρουσίαζε πρόβλημα στη φαιά ουσία. Αντί να έχει υπόλευκο χρώμα η φαιά ουσία, ήταν κίτρινη με μαύρες βούλες, που σημαίνει ότι υπέφεραν από ψύχωση, λόγω ψυχοδραστικών ουσιών. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει ο εγκέφαλος των ατόμων με σύφιλη και σχιζοφρένεια. Μία άλλη περίπτωση που θυμάμαι, είναι εκείνη ενός νεαρού πελάτη μου, στην Αθήνα, καθηγητή Αγγλικών. Δεν κάπνιζε πολύ, δύο μονόφυλλα έστριβε την ημέρα, για πέντε συνεχή έτη. Είχε απολέσει στο 30% της αίσθησης της πραγματικότητας γύρω του. Πίστευε ότι ο ενοικιαστής, σε ένα από τα διαμερίσματά του, τον επισκεπτόταν τη νύχτα και ήθελε να τον πνίξει....Το χασίς πλέον δεν τον κάλυπτε και ζητούσε κάτι πιο δραστικό. Γι΄ αυτό επισκέφθηκε έναν ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος του έδωσε συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά του είπε να μην το λαμβάνει μαζί με το χόρτο. Εκείνος, ως εξαρτημένος, έκανε το αντίθετο, με αποτέλεσμα παραλίγο να σκοτώσει μία κοπέλα τη νύχτα στον δρόμο, αν για καλή του τύχη το αυτοκίνητο δεν το συγκρατούσε ένα δένδρο στο πεζοδρόμιο. Από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνομαι ότι όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κατευνάσει την αχαλίνωτη σκέψη και το συναίσθημα εντός του, θα αναζητήσει το μαγικό γιατρικό “στο ψυχιατρείο της πλατείας της Βαλύρας”.....

Οι αείμνηστοι παππούδες μας στο Μπιζάνι, είχαν μία γυάλινη, γαλάζια μεγάλη πιατέλα , της αείμνηστης Χαλβοθοδώρας, που την περιέφεραν από σπίτι σε σπίτι. Εκεί έβαζαν τα γλυκίσματα, που έφτιαχναν οι νοικοκυρές του Μπιζανίου, και τα μοιράζονταν μεταξύ τους, για να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Όταν τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, δήλωναν μεταμέλεια, και κοινωνούσαν στον Άγιο Αθανάσιο. Αν τα προβλήματα τούς βασάνιζαν και δεν έκλειναν μάτι τις νύχτες, οι γυναίκες τους προσεύχονταν να πάνε όλα καλά , και εκείνοι σηκώνονταν κρυφά και έβαζαν στο στόμα τους μια κουταλιά μέλι ή ζάχαρη, ό,τι γλυκό έβρισκαν. Γλύκαιναν τον πόνο.... δεν του έριχναν φαρμάκι όπως σήμερα.... Προστάτευαν με υγιή τρόπο το σπέρμα τους και τη λογική σκέψη τους, για να φέρουν στη ζωή αρτιμελή παιδιά.

-Ευτυχώς, δεν κυκλοφορεί ακόμη η κοκαΐνη στη Βαλύρα! Οι κλοπές θα αυξάνονταν κατακόρυφα!


                                  Βαλύρα Μεσσηνίας. Φωτό: lyrasi.blogspot.com

-Τι μπορεί να αναχαιτίσει τους κλέφτες;

-Πρώτον, η ουσιαστική συνεργασία της αστυνομίας με τους συνταξιούχους αστυνομικούς, ανά περιοχή.

-Η συχνή επίσκεψη των αστυνομικών στο χωριό μας και η περιπολία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

-Η επάνδρωση του αστυνομικού τμήματος του Μελιγαλά.

-Ο Δήμος Μεσσήνης θα πρέπει να τοποθετήσει τουλάχιστον 4 κάμερες στην Κοινότητα της Βαλύρας.

-Πού προτείνεις να τοποθετηθούν οι κάμερες;

- Στο Μπιιζάνι, στον Άγιο Δημήτριο, στον δρόμο προς το Πλατύ και κεντρικά, στην πλατεία του χωριού. Βέβαια, αυτές οι κάμερες θα χρειάζεται να ελέγχονται τακτικά από την αστυνομία και να συντηρούνται από τον Δήμο Μεσσήνης....

-Σχετικά με την επαναλειτουργία του αστυνομικού τμήματος της Βαλύρας, τι θα έλεγες;

-Όταν το αστυνομικό τμήμα έπαψε να λειτουργεί στη Βαλύρα, πολύ χάρηκαν εκείνοι που δεν ήθελαν φύλαξη, οι αριστερής παρατάξεως κάτοικοι του χωριού. Σήμερα, οι ίδιοι ζητούν την επαναλειτουργία του αστυνομικού τμήματος, γιατί οι κλοπές έχουν αυξηθεί σημαντικά και βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια. Πριν από  το 1980, η αστυνομία είχε έναν ουσιαστικό ρόλο, όσον αφορά την προστασία των πολιτών πανελλαδικά. Σε κάθε οικονομικό τετράγωνο, στις πόλεις , υπήρχε ένας αστυφύλακας, για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. Τώρα, προστατεύονται μόνο τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και οι δημοσιογράφοι. Η επαρχία χρήζει μεγάλης ανάγκης αστυνόμευσης. Ένα περιπολικό στον Μελιγαλά, για τα μάτια των Ιουδαίων,  δεν είναι επαρκές.

-Σχετικά με τους κατοίκους της Βαλύρας, τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για την προστασία τους;

-Πρωτίστως, χρειάζεται να είναι υποψιασμένοι. Μπορεί άθελα τους να εμπιστευθούν κάτι προσωπικό σε έναν φίλο τους, εκείνος να το μοιραστεί με κάποιον άλλο, και σύντομα να φθάσει η πληροφορία στα αυτιά ενός επίδοξου κλέφτη.

Οι κλέφτες έχουν αποδείξει την καλή οργάνωσή τους και την λεπτομερή γνώση τους, σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων της Βαλύρας , που έχουν  διαρρήξει τα σπίτια τους. Η επένδυση σε κάμερες ασφαλείας, προστατευμένα παράθυρα και πόρτες, είναι πλέον εμφανές στα σπίτια των ευκατάστατων Βαλυραίων.

Ευχόμεθα  μεγάλη καρποφορία στους ελαιώνες του κ. Ανάργυρου και μια σιδεριά ασφαλείας στο υπόγειό του...ή μάλλον να προλάβει την επόμενη χρονιά να πωλήσει έγκαιρα το λαδάκι του, για να μην του το στερήσουν ξανά οι αλόγιστοι κλέφτες.

Όσο για τους εγκυμονούντες, τι να πω; Μήπως να εξομολογηθείτε, ο καθένας στην ώρα του, στον σεπτό πατέρα Ιωάννη Φωτεινό, να του μιλήσετε ευθαρσώς για το αβάπτιστο που συλλάβατε, και να κοινωνήσετε των Αχράντων Μυστηρίων, στον Άγιο Αθανάσιο, εν όψει του Αγίου Πάσχα;

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Θεόδωρο Ελ. Λινάρδο, συνταξιούχο αστυνομικό, για τις πολύτιμες πληροφορίες και προτάσεις του, όσον αφορά την ασφάλεια της Βαλύρας μας.


Ο Θεός μεθ΄ ημών


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

24/4/2024









Δεν υπάρχουν σχόλια: