Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Η κοινωνική αναισθησία κανόνας στη σύγχρονη μόδα

 

                                                        Φωτό: Μαρίνος Γεωργάτος στο FB

Απορεί   και εξίσταται  ο νους , ο οφθαλμός αδυνατεί να συλλάβει τη νοητική,   συναισθηματική και ηθική  κατάρρευση, την εκδήλωση της ψυχικής  διαταραχής σε όλο της το μεγαλείο, που προβάλλει ως μόδα περιζήτητη, έτοιμη να αναιρέσει το  «θεάρεστο μέτρο»,   εν όψει του κέρδους. Η έννοια της συμμετρίας, αρμονίας, καλαισθησίας, διακριτικότητας, δημιουργικότητας στέρεψε εμπρός στη λαίλαπα της λήθης, που κατακαίει τα χλοερά λιβάδια, και ο υλικός πλούτος λυσσαλέα δίνει την τελευταία του μάχη, πριν  κλονιστεί το  σαθρό οικοδόμημά του συθέμελα.

Ό,τι πουλάει είναι ο κανόνας για τους μεγαλοκαρχαρίες του χρήματος, τρέφοντας τον ναρκισσισμό των αδαών, χωρίς ψυχοπνευματικό υπόβαθρο , ευάλωτων και/ ή   ψυχικά  πασχόντων ανθρώπων.  Κοροϊδεύοντας αλύπητα εκείνους που τα οπίσθιά τους δεν τρίφτηκαν επάνω στην πέτρα μελετώντας, προσφέροντας εργασία, και υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο, ή πληρώνουν τις αμαρτίες της απιστίας προς τον Θεό,  της οικογενειακής και κοινωνικής  αδιαφορίας   των γονέων τους, με εκδήλωση μίας σειράς ψυχικών νόσων από τα γεννοφάσκια τους. Ολίγοι μάχονται συνειδητά για να αποκτήσει θείο ένδυμα η ψυχή τους , ενώ  αρκετοί  μεθοδεύουν τη νομιμοποίηση της σατανικής -σεξουαλικής διαστροφής και γύμνιας τους.  Όμως, η σκοτία ουδέποτε το φως κατέλαβε…μετά από αυτή τη βαρβαρότητα και τα ερείπια της διαβολής, αναμένεται νέα μορφογένεση και ομοιόσταση.

Ας απολαύσουμε τον λόγο του κ. Μαρίνου Γεωργάτου, που ρέει ως βάλσαμο και ψυχής παρηγοριά.

 Αυτή η μόδα, το λεγόμενο στυλ που είναι συνδεδεμένο με την hip hop κουλτούρα και ακούει στο όνομα "sagging" (το γνωστό χαμήλωμα του παντελονιού μέχρι να φανεί ένα μέρος ή ολόκληρο το σώβρακο), πέρα από απρεπές και γελοίο (τουλάχιστον για μένα) είναι και αηδιαστικό. Αυτά τα παντελόνια που σχεδίασε ο «νονός» των skinny τζιν Hedi Slimane για τo ανδρικό τμήμα του οίκου Dior κάθονταν πολύ κάτω από το κόκαλο της λεκάνης. Το ίδιο και τα παντελόνια πολλών άλλων εταιριών που τον αντέγραψαν. Ένα τζιν σφιχτό στα πόδια και χαμηλό στον καβάλο δεν είναι ιδιαίτερα ευκολοφόρετο -το παραμικρό σκαρφάλωμα μετατρέπεται σε δοκιμασία- αλλά αυτό δεν έχει αποτρέψει κανέναν έφηβο και κανέναν hipster. Ο,τι και να μου λέτε περί "μοδός", αυτό που έχω εγώ να πω και να επαναλάβω είναι ότι παρακολουθώντας αυτή την ενδυματολογική εξέλιξη καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η κατρακύλα δεν έχει τέλος...Τώρα που η παραμερισμός των αξιών και εννοιών ηθικής αποτελεί το κυρίως πιάτο των αδηφάγων νεοταξιτών, τώρα που η διακόρευση της ηθικής γενικότερα και θεωρητικά και πρακτικά έχει γίνει σημαία των σεξουαλικά διεστραμμένων, των διανοητικά σαλεμένων και κάποιων περήφανων, διαπιστώνεται όλο και περισσότερο η λυσσαλέα αποπροσανατολιστική προσπάθεια αυτής της μειοψηφίας που επιδίδεται και επιχειρεί ανερυθρίαστα στην ανάδειξη του ακραίου και γελοίου. Η συγκεκριμένη εκκεντρική εμφάνιση αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα αισθητικό κυρίως αλλά και ηθικό παράπτωμα, μια εκτροπή από το πρότυπο του σωστού και ιδεώδους μια αντανάκλαση της νεοταξικής χυδαιότητας. Τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ!

Πηγή: Μαρίνος Γεωργάτος στο FB

 Ψυχολογικά, όταν ο νους του δημιουργού βρίσκεται στο μεταίχμιο, δηλαδή έχει εξαντλήσει λογικά όλες τις ιδέες και πιθανές λύσεις, αρχίζει να πλατειάζει . Αυτό το δημιουργικό τόλμημα και άνοιγμα, εκδηλώνεται ως μία μορφή διαστροφής  και ασυναρτησίας. Έρχεται όμως μία στιγμή που φωτίζεται ο νους , και συνειδητοποιεί ο δημιουργός ότι πρέπει να επανέλθει στο μέτρο,  γιατί το δημιούργημα του είναι άκρως αποτρεπτικό και πλέον μη αποδεκτό. Τότε,  επιλέγει   ό,τι καλό ανακάλυψε στην πορεία και επιστρέφει,  επαναφέροντας στο  μέτρο το δημιούργημα. Δυστυχώς,  ζούμε σε μία άχαρη εποχή, που η φώτιση φαίνεται να αργεί να έλθει, και γευόμαστε αθέλητα τα αποτελέσματα της παρορμητικής δημιουργικής  απόκλισης και κοινωνικής αναισθησίας.

Παν μέτρον άριστον!

 

Ο Θεός μεθ΄ημών,

 Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

8-7-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: