Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Αυξημένος ο δάκος στη Μεσσηνία λόγω των καιρικών συνθηκών!

Αυξημένος ο δάκος στη Μεσσηνία λόγω των καιρικών συνθηκών 
Αυξημένοι είναι οι πληθυσμοί του δάκου στη Μεσσηνία, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά είναι νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα, τόνισε στην "Ε" ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Γιάννης Κυριακόπουλος. Εξήγησε πως λόγω του πυκνού οικιστικού ιστού, όπου βρίσκονται οι ελαιώνες, εξαιρέθηκε η Καλαμάτα (όπως και άλλες περιοχές) από το πρόγραμμα δακοκτονίας, αναφέροντας ότι αυτό έχει αποφασιστεί από το Φεβρουάριο. Γι’ αυτές τις περιοχές πρότεινε υλοποίηση προγράμματος δακοκτονίας από τις οργανώσεις παραγωγών, τους συνεταιρισμούς.

Ειδικότερα, ο διευθυντής Γ. Κυριακόπουλος μας ενημέρωσε ότι...
ο πρώτος γενικός ψεκασμός δακοκτονίας έχει γίνει στο μεγαλύτερο αριθμό κοινοτήτων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές, κυρίως στην Ανω Μεσσηνία. Επεσήμανε ότι «σε ορισμένες, ιδιαίτερα παραθαλάσσιες περιοχές γίνεται και δεύτερος ψεκασμός, εξαιτίας των υψηλών πληθυσμών δάκου» και σημείωσε: «Είναι πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα, καθώς είμαστε μόλις στον Ιούλιο. Από τις έως τώρα δακοσυλλήψεις φαίνεται ότι οι συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο διαχείμασης, ο ήπιος χειμώνας και ακολούθως η ηπιότητα μέχρι το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την πρωιμότητα της ελαιοκομικής περιόδου και τις επικρατούσες συνθήκες υγρασίας έχουν δώσει σε κάποιες περιοχές υψηλούς πληθυσμούς δάκου». Ανέφερε, ακόμα, πως «το πρόγραμμα συνεχίζεται εντατικά, ανάλογα με τις δακοσυλλήψεις, θα αποφασίζεται η παρέμβαση, ο ψεκασμός» και διευκρίνισε ότι «ξεκινάμε με υψηλούς πληθυσμούς, αλλά είναι πρόωρο για οποιοδήποτε συμπέρασμα».

Οσον αφορά το όψιμο ενδιαφέρον του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι «είχαμε ενημερώσει από το Φεβρουάριο πως υπάρχει η απόφαση του υπουργείου για εξαίρεση από το πρόγραμμα δακοκτονίας περιοχών - ελαιώνων που βρίσκονται σε πυκνό οικιστικό ιστό». Εξήγησε ότι «σε αυτές τις περιοχές παρότι ψεκάζαμε είχαμε εστίες δάκου, που προσέβαλαν τις γειτονικές περιοχές». Υπενθύμισε πως «εξαιρέσαμε τις περιοχές που είχαν πιο έντονο πρόβλημα από τους ψεκασμούς: Καλαμάτα, Βέργα, Νεοχώρι Λεύκτρου, Ρίγκλια, Αγιο Νικόλαο» και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να εξαιρέσουμε και άλλες περιοχές, αλλά δεν το κάναμε, γιατί τα σπίτια ήταν πιο αραιά».

Για την καταπολέμηση του δάκου σε αυτές τις περιοχές, παρατήρησε πως «θα πρέπει να κάνουν ό,τι και οι άλλες περιοχές, όπου δεν εφαρμόζεται συλλογική καταπολέμηση, όπως σε κάποιες περιοχές στην Τριφυλία».
Γράφτηκε από τον  /eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: