Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Η Εκκλησία φορολογείται και η περιουσία της έχει αποψιλωθεί!!!

messinias tsimblaki cnn
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN Greece μιλά για όλο το φάσμα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας.
«Εάν θεωρούν η καύση των νεκρών και ο τρόπος που χειρίζονται το θέμα είναι προοδευτικός, εγώ δεν υιοθετώ τέτοιου είδους αντιλήψεις... Η Εκκλησία... στηρίζει την αιμοδοσία, τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις γιατί πιστεύει ότι τίποτα δεν κατέχουμε αλλά όλα βρίσκονται στην υπηρεσία και στη διακονία αυτού που ονομάζουμε ζωή. Η εκκλησία δεν μπορεί να υιοθετήσει καμιάς μορφής καταστροφή του σώματος ή της σάρκας».

O ιεράρχης και καθηγητής τηςΘεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρεται στις αλλαγές που προτείνει η Εκκλησία στο μάθημα των Θρησκευτικών, στην καύση των νεκρών, στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, στιςσχέσεις με την Πολιτεία, στην εκκλησιαστική περιουσία και απαντά εάν η Εκκλησία φορολογείται.


Μέλος της τριμελούς επιτροπής μητροπολιτών που συζητούν με τουπουργείο Παιδείας για τα Θρησκευτικά, εξηγεί τις θέσεις της Εκκλησίας για τη διδασκαλία του μαθήματος. 


messinias tsimblaki cnn
Σύνθεση CNN Greece



Συγκεκριμένα, μιλά για την ανάγκη η Εκκλησία να δώσει τις δικές της παρατηρήσεις, τις δικές της παρεμβάσεις και τις δικές της διορθώσεις. Θεωρεί δε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό αλλά όχι κατηχητικό.

ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΒΊΝΤΕΟ:



Αναφερόμενος στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της Ιεράς Συνόδου με τον υπουργό Παιδείας κ.Κώστα Γαβρόγλου λέει ότι είναι πάρα πολύ καλές και ότι δεν υπάρχουν σημεία τριβής ή σύγκρουσης.



Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας απαντώντας στη σχετική ερώτηση του CNN Greece, εάν η Εκκλησία φορολογείται, λέει κατηγορηματικά:
2547722
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Πανορθόδοξης Συνόδου. Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης.

«Η Εκκλησία, φορολογείται όπως φορολογείται κάθε Έλληνας πολίτης αυτής της χώρας και σε πολλές διαστάσεις έχει πολύ ενισχυμένη φορολογική επιβάρυνση.... Αυτό που παρουσιάζεται ως εκκλησιαστική περιουσία από κάποια κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωσης είναι ένας μύθος. Η εκκλησιαστική περιουσία έχει αποψιλωθεί ήδη από το 1853 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν με διαφορές νομοθετικές ρυθμίσεις», λέει χαρακτηριστικά και διευκρινίζει ότι από την αρχική της περιουσία τής έχει μείνει το 20% από το οποίο περίπου το 15% είναι δεσμευμένα ή καταπατημένα ακίνητα.

Η Εκκλησία δεν επιδιώκει το χωρισμό από την Πολιτεία

«Αν η εκάστοτε ελληνική πολιτεία επιθυμεί το χωρισμό μπορεί να το θέσει. Εάν γίνει ένας τέτοιος χωρισμός η Εκκλησία θα έχει περισσότερη ελευθερία από ότι μέχρι σήμερα και δεν ξέρω εάν θέλει μια κυβέρνηση να έχει απέναντι της μια ελεύθερη εκκλησία, αυτόνομη, αυτοδιοίκητη και ανεξάρτητη».

Ναι στο διάλογο με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία


1586802
Στιγμιότυπο από τη Θεία Λειτουργία στο  ναο του Αγίου Δημητρίου στον ομόνυμο δήμου, όπου παρεβρέθη και ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος του Canterbury. (Εurokiniss/Χρήστος Μπόνης)

Για τις σχέσεις με τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, απαντά ότι δεδομένης της κρίσης αξιών και των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, οι Εκκλησίες χωρίς να παραθεωρούν τις θεολογικές διαφορές, πρέπει να βρουν ένα modus vivendi διαλόγου και συνεργασίας.

Όχι στη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών

Για τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών λέει ότι ο γάμος είναι μυστήριο, έχει συγκεκριμένη δομή και αφορά τη συνύπαρξη, τη συμβίωση, τη συνεύρεση ανδρός και γυναικός. «Όλες οι άλλες μορφές που μπορεί να εμφανίζονται στην κοινωνία εξαιτίας κάποιων επιδιώξεων, για την Εκκλησία είναι αδιάφορο. Η εκκλησία δεν μπορεί να προτείνει τέτοιες μορφές συμβίωσης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβεται τον κάθε άνθρωπο μέσα από τη δική του διαφορετικότητα».

Η Εκκλησία στηρίζει τις μεταμοσχεύσεις και αποδοκιμάζει την καύση των σωμάτων

1045699
Στιγμιότυπο από τη χειροτονία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας απο τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης.

To CNN Greece ρώτησε τον μητροπολίτη Μεσσηνίας για την καύση νεκρών και για τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη που έκανε πρόσφατα λόγο από το βήμα της Βουλής για σκοταδιστικές δυνάμεις:

Η Εκκλησία για το τζαμί και το μουσουλμανικό νεκροταφείο

Για την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους, λέει ότι η Εκκλησία έδωσε χώρο και ακίνητη περιουσία ώστε να γίνει η ανέγερση του τζαμιού και του μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό. «Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κοινωνία και δομή κοινωνίας. Έτσι και αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν ένα τόπο λατρείας». Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στα παράνομα τζαμιά που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, στα οποία «δεν μπορούσε να ελεγχθεί τί γινόταν εκεί μέσα». «Νομίζω ότι το τζαμί έτσι όπως έχει οριοθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του, θα μπορεί να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και χωρίς συνέπειες για την ίδια τη χώρα την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων».
CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια: