Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Αγάπη Συκιωτάκη -Μπουρολιά. Η Καταξιωμένη Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, εν Δράσει.

 



                   

                 Η κυρία Αγάπη Συκιωτάκη-Μπουρολιά.Φωτο: κα Μαρία Φ. Ηλιοπούλου


Σεβάσμια αρχόντισσα όπως η Παναγιά, και σεμνή όπως οι αείμνηστες γιαγιάδες μας , η κυρία Αγάπη Συκιωτάκη, τούτη η όμορφη εξηντάρα κόρη από το Κάλεσα του Ηρακλείου Κρήτης, χαρισματική όπως οι πέντε αδελφές της, παντρεύτηκε το 1984 με τον άξιο γιο της Βαλύρας, τον κύριο Γιώργο Μπουρολιά. Διέμειναν για μία διετία στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια, στις αρχές του έτους 1986, εγκαταστάθηκαν στην όμορφη Βαλύρα και άρχισαν να λειτουργούν τον πετυχημένο φούρνο τους, στην πλατεία του χωριού.

Η μικρή Αγάπη, σε ηλικία 10 ετών, μαζί με την οικογένειά της μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου έζησε εκεί και παρακολούθησε όλη τη Γυμνασιακή και Λυκειακή της εκπαίδευση. Σε ηλικία 20 ετών , επέστρεψε στην Κρήτη , όπου έμεινε στο πατρικό της σπίτι για 2 συνεχή έτη, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Αν και δεν παρακολούθησε επιστημονικές σπουδές, είναι περισσότερο μορφωμένη και κοινωνικά καταρτισμένη από τον καλύτερο επιστήμονα. Αυτό το οφείλει στην οξυδέρκειά της, και στις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες που τη διακρίνουν, συνδυαστικά με τη δημιουργική της συμπεριφορά και την άμετρη αγάπη της για κοινωνική προσφορά.

Δυναμικά , συνδύασε τη μητρότητα με την επαγγελματική της ιδιότητα και την κοινωνική προσφορά, ως μητέρα δύο άξιων τέκνων, ενός γιου 34 ετών και μίας κόρης 31 χρονών. Όταν τα παιδιά ήταν μικρά και η νεαρή μητέρα έπρεπε να ζυμώνει πριν από τα ξημερώματα και να φροντίζει παράλληλα τα του οίκου της, ήταν απλά ένα καλό μέλος του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, προσφέροντας υπηρεσίες ως ταμίας. Όταν όμως τα παιδιά ενηλικιώθηκαν, η ανάγκη για κοινωνική προσφορά φούντωσε εντός της και αγκάλιασε τον Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας , σαν αγαπημένο τέκνο της, όσο καμία άλλη γυναίκα στο χωριό. Γι΄ αυτόν τον λόγο εκλέχθηκε Πρόεδρος , το έτος 2015, ομόφωνα από το επταμελές συμβούλιο και τα 150 μέλη του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας.

Έκτοτε, για δύο συνεχείς διετίες επανεκλέχθηκε, συνολικά έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος στον Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας για 6 συνεχή έτη.

Προ των καλπών, κάπως καθυστερημένα λόγω τη επιδημίας του κορονοϊού, η κυρία Αγάπη Συκιωτάκη-Μπουρολιά ετοιμάζεται να καλέσει τις κυρίες του Συλλόγου, ώστε να προβούν σε νέες εκλογές, και οραματίζεται ένα μέλλον χωρίς την απειλή της νόσου του κορονοϊού, η οποία πλήττει αλύπητα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Βαλύρας.

Ο Θεός ευλόγησε την Αγάπη, και με την κατάλληλη ιατρική επέμβαση άλλαξε η εξωτερική της εμφάνιση, αφού απαλλάχθηκε από το περιττό βάρος. Κομψή η αρχόντισσα της Βαλύρας, εμπρός στα κάνιστρά της με το κοφτό ασπροκέντι, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Βαλύρα, απαθανατίστηκε από την κάμερα της συνομήλικής της δίδυμης Μαρίας Ηλιοπούλου, αγιογράφου. Με το κομψό και λιτό , μακρύ της φόρεμα και τη μαύρη ζακετούλα με τα μακριά μανίκια, άκρως ερωτική, θυμίζει εκείνες τις όμορφες, ρομαντικές εποχές, που οι αριστοκράτισσες του πνεύματος γιαγιάδες μας γνώριζαν πώς να ντύνονται κατάλληλα και να συμπεριφέρονται, ώστε ξεπερνούσαν σε κάλλος τις βασίλισσες ολόκληρου του πλανήτη.

Δυναμική, συνεπής, δοτική και δημιουργική, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, έχει κατά τη θητεία της να απαριθμήσει πολλές δραστηριότητες, τις οποίες υλοποίησε επιτυχώς, με την ενεργό συμμετοχή των άξιων γυναικών του χωριού. Ξεσήκωσε κυριολεκτικά τις άκρως δημιουργικές κυρίες, και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους , προσφέροντας στην τοπική κοινωνία και προωθώντας την εικόνα της Βαλύρας κατάλληλα , στα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Με μία φωτιά στην πλατεία του χωριού, στις 21 Φεβρουαρίου το 2015 , γιόρτασαν τις αποκριές οι Βαλυραίοι, με ωραία φαγητά και γευστικούς μεζέδες, μεγάλο γλέντι και χορό, όταν φούντωσε στις καρδιές τους η “αγάπη”.

Από εκεί και εμπρός, η μία εκδήλωση διαδεχόταν την άλλη και η προσφορά της Προέδρου και των γυναικών της Βαλύρας δεν είχε τέλος, μέχρι που ο κορονοϊός έβαλε προσωρινό φραγμό, ελπίζουμε όχι για πολύ, αφού κι αυτός μία μορφή γρίπης είναι, που την περνάμε όλοι και κτίζουμε αντισώματα.

Κάποια από τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δρώμενα, τα οποία υλοποίησε ο Σύλλογος Γυναικών Βαλύρας ,από το 2015 έως τις αρχές του 2020, είναι τα ακόλουθα:

Εκπαιδευτικά έργα

-Εκμάθηση Ελληνικών παραδοσιακών χορών με τον έμπειρο δάσκαλο Γεράσιμο Σκιαδαρέλη και στη συνέχεια με την καταξιωμένη δασκάλα χορού, κυρία Τόνια Κ. Ηλιοπούλου.

- Σε συνεργασία με το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Καλαμάτα, υλοποιήθηκαν, στον χώρο του Συλλόγου στη Βαλύρα, τα ακόλουθα σεμινάρια και  ομιλίες:

α. Πρόγραμμα γυμναστικής για τις κυρίες του χωριού.

β. Εκμάθηση πλεξίματος, αγιογραφίας και ντεκουπάζ.

γ. Ενημέρωση για παροχή πρώτων βοηθειών και για τη νόσο του Διαβήτη, από καλεσμένο ειδικό ιατρό.

Εκδηλώσεις του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας

-Τριήμερο πανηγύρι με δύο ορχήστρες οργάνωσαν οι γυναίκες του Συλλόγου , στην εορτή της μνήμης του Αγίου Πνεύματος, που γιορτάζει η Βαλύρα, με πολλά εδέσματα, γουρουνοπούλες , τραγούδια και και χορό, που άλλο όμοιό του δεν ξανάγινε.

- Ο Σύλλογος Γυναικών Βαλύρας οργάνωσε ετήσιο τριήμερο Bazaar, στις 2,3 και 4 Αυγούστου, για την προώθηση χειροποίητων -παραδοσιακών προϊόντων, όπως αξεσουάρ ένδυσης (κοσμήματα βραχιολάκια και σκουλαρίκια μακραμέ, όμορφες τσάντες, και άλλα σχετικά), διάφορα εργόχειρα (κεντήματα, υφαντά, λευκά κοφτά ) ,είδη υγιεινής (χειροποίητα μοσχοσάπουνα , διάφορες κρέμες και λάδια περιποίησης , φροντίδας και θεραπείας του σώματος), παραδοσιακά εδώδιμα προϊόντα ( χυλοπίτες, τραχανά, μαρμελάδες , κουλούρια, κριτσίνια ), και άλλα που ο νους του ανθρώπου δεν κατεβάζει! Επάνω στους καλαίσθητα διακοσμημένους μεγάλους πάγκους, στην πλατεία του χωριού, κάθε χρόνο ήταν απλωμένη η ίδια η ψυχή των γυναικών της Βαλύρας.

Το καλοκαίρι του 2020, όταν κατέβηκα στη Βαλύρα και λόγω του κορονοϊού δεν πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Bazaar του Συλλόγου Γυναικών, η καλή γειτόνισσά μου, η κυρία Μαρία Χρηστάκη στο Μπιζάνι , μου δώρισε μία τσάντα με διάφορα πανέμορφα μοσχοσάπουνα, βαλσαμέλαιο και κηραλοιφή δικής της παραγωγής. Τα χρησιμοποιώ, παράλληλα  τα διατηρώ ακόμη και θαυμάζω τη δημιουργική συμπεριφορά της αγαπημένης μου Μαρίας. Κάθε γυναίκα στη Βαλύρα κρύβει μοναδικά ταλέντα προς αξιοποίηση, τα οποία μπορούν να προσφέρουν αρκετά έσοδα στον Σύλλογο Γυναικών, για την προώθηση των δημοσίων έργων στο χωριό, όπως την προώθηση των έργων αποκατάστασης και διαμόρφωσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βαλύρας.


Η κοπή της πίτας του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας.Φωτο: Σύλλογος Γυναικών Βαλύρας.

-Στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία του χωριού, Χριστουγεννιάτικος εορτασμός και κοπή της πίτας του Συλλόγου , με τις ευλογίες του σεπτού πατρός της ενορίας μας, κυρίου  Ιωάννη Φωτεινού.

- Ξέφρενος εορτασμός της Αποκριάς και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, με φρουτώδη οίνο, φαγητό ,όπως μακαρονάδες και χαλβά , και άλλα ποικίλα εδέσματα , φτιαγμένα από όλες τις γυναίκες του χωριού, συνδυαστικά με πολύ τραγούδι και χορό, στην πλατεία του χωριού.

- Επιτυχής εορτασμός του Πάσχα, αντίστοιχα στην πλατεία της Βαλύρας.

-Η εορτή της γυναίκας με ροζ τραπεζομάντιλα, χορό, μεζέδες και πολλά γλυκίσματα, από τα χρυσά χέρια των γυναικών της Βαλύρας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου, στην πλατεία του χωριού.


                    Το Bazaar του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, στις 2-4 Αυγούστου.

                                         Φωτο: Σύλλογος Γυναικών Βαλύρας.

Έργα αποκατάστασης του Σιδηροδρομικού Σταθμού

-Υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση του Σταθμού και τη διαμόρφωσή του σε πολιτιστικό κέντρο. Αν και δεν έτυχε έγκρισης η συγκεκριμένη πρόταση, οι γυναίκες δεν εγκατέλειψαν το έργο τους, όπως υποστηρίζει η αξιόλογη κυρία Ευγενία Ντουραμάκου, και επικροτεί η άξια φιλόλογος του Συλλόγου, κυρία Ουρανία Μαυρίκη -Μπόβη. Το σχέδιο του Σταθμού υποβλήθηκε από πολιτικό μηχανικό, τα έξοδα πλήρωσε ο Σύλλογος Γυναικών, και είναι πλέον νομικά κατοχυρωμένο.


    Η σταδιακή αποκατάσταση του Σταθμού της Βαλύρας.Φωτο:κα Ευγενία Ντουραμάκου

- Σταδιακή αποκατάσταση και φροντίδα του Σταθμού με τα έσοδα του Συλλόγου και την αμέριστη βοήθεια των καταστημάτων της Βαλύρας, προσφέροντας μπογιές, σκούπες και διάφορα καθαριστικά. Παράλληλα, πολλά νέα άτομα του χωριού στάθηκαν δίπλα στις άξιες γυναίκες, ως εθελοντές, και τις βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις. Οι γυναίκες καθάρισαν και δενδροφύτευσαν τον περιβάλλοντα χώρο στον Σταθμό, όπως παρατηρούμε στις φωτογραφίες, που συνέλαβε με τον φακό της η καλαίσθητη κυρία Ευγενία Ντουραμάκου. Πρόσφατα ο κύριος Γιώργος Φειδάς ,από το μακρινό Road Island των Η.Π.Α. κάλυψε τα έξοδα βαφής μεγάλου μέρους του Σταθμού , και οι εργασίες προχωρούν σταθερά, σε συνεργασία με τον κύριο Ιωάννη Δ. Λύρα, καθηγητή Βιολογίας και Ιστοριοδίφη.



                      Η φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου στον Σταθμό της Βαλύρας.

                                            Φωτο: κα Ευγενία Ντουραμάκου

Προβολή των Δραστηριοτήτων του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας

-Ο Σύλλογος προβάλλεται με τακτική ενημέρωση μέσω της σελίδας του στο Facebook, αλλά και από το 2000 η ιστοσελίδα μας, η “Βαλύρα” της Ιθώμης, ως καθημερινή εφημερίδα, η οποία δημιουργήθηκε από τον άξιο συμπατριώτη μας, κύριο Ιωάννη Ε. Λινάρδο ,οικονομολόγο και δημοσιογράφο, προβάλλει τις δραστηριότητες του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας τακτικά.

Επίσης, ο οξυδερκής αθλητικός δημοσιογράφος, κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου, ο οποίος ενημερώνει τακτικά την πλέον δημοφιλή για τους συμπατριώτες μας, πανταχόθεν, σελίδα του στο Facebook, ανελλιπώς και τάχιστα δεν παύει να προβάλλει παραστατικά τις δράσεις των γυναικών της Βαλύρας, και να ενημερώνονται οι πάντες για τις επιτυχείς δραστηριότητές τους.

Ελπίζοντας να μη σας βάρυνα με όλα αυτά τα υπέροχα και επίπονα που έχουν υλοποιήσει οι μοναδικές γυναίκες μας στη Βαλύρα, και συνεχίζουν ακάθεκτες , θα μοιραστώ μαζί σας το ακόλουθο ανέκδοτο, το οποίο μου το είπε ένας οδηγός ταξί από την Οιχαλία Μεσσηνίας, το έτος 2020.

Το  σωτήριον έτος  2017, μία 85 ετών γιαγιά από τη Βαλύρα , έστειλε δώρα για τα Χριστούγεννα στην οικογένεια της ανεψιάς της, της κόρης του αείμνηστου αδελφού της στην Αθήνα, με τον οδηγό ταξί που μου διηγήθηκε την ιστορία. Σε μία μεγάλη κούτα, με διάφορα παραδοσιακά εδέσματα, εντός είχε τοποθετήσει κι ένα κουτί με κουραμπιέδες.

Όταν δοκίμασε η κόρη τους κουραμπιέδες, εξεπλάγην. Δεν είναι δυνατόν, σκέφτηκε, η θεία μου , σ΄ αυτή την ηλικία, που τρέμουν τα χέρια της και δεν την κρατούν τα ποδάρια της ,   κάθισε και   ζύμωσε τους ευλογημένους κουραμπιέδες της αείμνηστης γιαγιάς μου, τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες της Βαλύρας, τα ωραία γευστικά και αλησμόνητα μισοφέγγαρα, γι΄ αυτό πήρε αμέσως τηλέφωνο τη θεία της, πρώτον να την ευχαριστήσει και δεύτερον να μάθει πώς άντεξε και έπλασε τόσους κουραμπιέδες, γιατί της είχε στείλει πέντε ολόκληρα κιλά!

-Δεν τους έφτιαξα εγώ παιδάκι μου, απάντησε η  θεία χαμογελώντας, αλλά η Αγάπη.

-Ποια αγάπη; Η αγάπη του Κυρίου μας, σε δυνάμωσε και τους έφτιαξες θεία; ρώτησε η ανεψιά.

-Όχι, απάντησε η  θεία. Η αγάπη τους Κυρίου μας τους ευλόγησε και η Αγάπη του Γιώργου Μπουρολιά τους έφτιαξε.

Η ανεψιά , η οποία δεν γνώριζε την κυρία Αγάπη Συκιωτάκη, τη σύζυγο του Γιώργου Μπουρολιά, γιατί είχε χρόνια να κατέβει στο χωριό, νόμισε ότι ο ίδιος Γιώργος, με την “αγάπη” του και το μεράκι του φτιάχνει τους κουραμπιέδες, ώσπου κατέβηκε επίσκεψη στη θεία της, μετά από  δύο χρόνια, με το ίδιο ταξί στη Βαλύρα , και γνώρισε επιτέλους την  άξια   ζαχαροπλάστη και φουρνάρισσα  του χωριού.

Τους ευλογημένους κουραμπιέδες, με τη χάρη της Παναγιάς και των γιαγιάδων μας, τους ζυμώνει , πλάθει και ψήνει από τις 3:00 π.μ. τα ξημερώματα η ίδια η κυρία Αγάπη Συκιωτάκη-Μπουρολιά. Τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο, ξεκίνησε   στη 1:00 π.μ. για να είναι όλα στην εντέλεια το πρωί, οι άρτοι, τα πρόσφορα , τα ψωμιά και τα διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής του φούρνου, όπως και οι υπέροχοι λουκουμάδες της .

-Καλά, και πότε αποχωρείτε από τον φούρνο;  ρώτησα την κυρία Αγάπη.

-Γύρω στις 12:00μ.μ. , το μεσημέρι, παραδίδω τη σκυτάλη στον σύζυγο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πώληση, εξήγησε η καταξιωμένη κυρία Αγάπη Συκιωτάκη- Μπουρολιά.

- Προλαβαίνετε να ξεκουραστείτε;  

-Επιστρέφω στο σπίτι, κάνω τις δουλειές μου, μαγειρεύω το φαγητό τη ημέρας και πέφτω κατάκοπη, για δύο ώρες. Κοιμάμαι για να αντλήσω δυνάμεις.

Αήττητη η κυρία Αγάπη, με την παρέα των δύο αγαπημένων συνυφάδων της, ιδίως της συζύγου του αείμνηστου Γρηγόρη Μπουρολιά, και πρωτίστως με τη βαθιά κατανόηση και στήριξη από την όμορφη οικογένειά της, πορεύεται με βαθιά πίστη στον Θεό και άσβηστο αγάπη για κοινωνική προσφορά, στον Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας.

Το όραμα της δραστήριας Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, είναι η διαμόρφωση του χώρου στον Σταθμό του Χωριού, και η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου, για όλες τις ηλικίες, και ιδίως για τους νέους. “Να έχουν οι νέοι άνθρωποι καλύτερη ποιότητα ζωής, τόνισε η καταξιωμένη Πρόεδρος”.


Θερμές ευχαριστίες στις κυρίες Μαρία και Βάσω Φ. Ηλιοπούλου, για την απαθανάτιση της κυρίας Αγάπης Συκιωτάκη -Μπουρολιά και προώθηση της φωτογραφίας της στην ιστοσελίδα μας, επίσης στην κυρία Ευγενία Ντουραμάκου, για τις υπέροχες φωτογραφίες της από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βαλύρας, τις οποίες δανειστήκαμε από τη σελίδα της στο Facebook.  


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

19/8/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια: