Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Αφιέρωμα στον Ανδρόνικο Παρασκευά Φειδά

 


                       

                                Φωτό α: Εκκλησιαστικό Αρχείο Ι.Ν.Αγίου Αθανασίου Βαλύρας

                                                   

Στη σαρανταήμερη επιμνημόσυνη δέηση   υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αείμνηστου Ανδρόνικου Παρασκευά Φειδά,  παρέστησαν σήμερα, Ψυχοσάββατο, 22 Ιουνίου 2024, συγγενείς και κάτοικοι της Βαλύρας με ιδιαίτερη συγκίνηση, για να τιμήσουν έναν μεγάλο ευεργέτη του χωριού μας , στον Ιερό Ναό  του Αγίου Αθανασίου, του Πολιούχου του χωριού, ιερουργούντος του εφημερίου κ. Ιωάννου Φωτεινού. Παρόντες ήταν  ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαλύρας κ. Δημήτρης Τσιλίκας, ο κ. Ιωάννης Δ. Λύρας , καθηγητής Βιολογίας και Ιστοριοδίφης , ο κ. Θεόδωρος Νικολόπουλος, εργαζόμενος στο περιφερειακό ιατρείο Βαλύρας και στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας,   η κα Πώλα Η. Κοντοπούλου, Κλινική Φαρμακολόγος και Γενική Διευθύντρια της Εταιρίας Ιατρικών Μηχανημάτων Armor, οι εξαδέλφες του Ανδρόνικου κυρίες Βασιλική και Μαρία Φ. Ηλιοπούλου, Αγιογράφοι, οι συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί του, που τίμησαν τον εκλιπόντα σε μία λαμπρή επιμνημόσυνη τελετή. Παράλληλα κι ένας άλλος συμπατριώτης  μας εκ  του εξωτερικού, ο αείμνηστος Σταύρος Γρίβας, είχε το δίσκο του δίπλα  στου Ανδρόνικου, καθώς και οι γυναίκες της Βαλύρας που τιμούν τους κεκοιμημένους τους ανελλιπώς τα Ψυχοσάββατα. Ο συντονιστής του μνημοσύνου , κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου, ο αγαπητός αθλητικογράφος της Βαλύρας,  και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Αστέρα FC Βαλύρας,  εκφώνησε σύντομη ομιλία για τον παιδικό  του φίλο και γείτονα Ανδρόνικο,  και οι αγαπημένες του εξαδέλφες, κυρίες Βασιλική και Μαρία Φ. Ηλιοπούλου, μοίρασαν τα κόλλυβα στους προσκεκλημένους.Στη συνέχεια ακολούθησε προσφορά καφέ και βουτημάτων στο Cafe Agora, στην πλατεία του χωριού. 
Ακολουθεί   αφιέρωμα , τιμής ένεκεν , για τον εκλιπόντα συμπατριώτη μας Ανδρόνικο Παρ. Φειδά.

Ο   Ανδρόνικος εκδήμησε στο Νοσοκομείο του Road Island στο Providence των Η.Π.Α, στις 14 Μαΐου 2024, λίγες ημέρες πριν από την εορτή του, που τιμάται στις 17 Μαΐου. Με το γαμπριάτικο κοστούμι του, και με πρόσωπο γαλήνιο, ως επί γης άγγελος, άφησε τον πρόσκαιρο κόσμο τούτο.

                               Φωτό β: Εκκλησιαστικό Αρχείο Ι.Ν.Αγίου Αθανασίου Βαλύρας

 Ο Ανδρόνικος Παρ. Φειδάς γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1950 στη Βαλύρα, που λάτρεψε με όλη την καρδιά του,   το στερνοπαίδι του Παρασκευά και της Όλγας Φειδά. Τα αδέλφια του, Θανάσης και Βασιλική  αναπαύθηκαν προ ολίγων ετών.  Η ζωή διάλεξε να θρηνήσει, για την οικογένεια Παρασκευά Φειδά,  ο αγαπημένος μας κ. Γιώργος Φειδάς, επιχειρηματίας στο Road Island των Η.Π.Α.και ο αδελφός του Παναγιώτης, που τους ευχόμαστε ολόψυχα μακροημέρευση και καλή δύναμη.

                                    
                                                       Φωτό: lyrasi.blogspot.com


Ο Ανδρόνικος με την πατρική του οικογένεια  μετανάστευσε   στις Η.Π.Α. , προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 και απασχολήθηκε στο μαγειρείο  μίας αλυσίδας εστιατορίων στο Road Island Το εστιατόριο που  εργάστηκε λειτουργούσε  στη περιοχή του Providence Προσλήφθηκε ως βοηθός μάγειρα και εξελίχθηκε σε αρχιμάγειρα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων  5 χρόνων εργασίας του, έκανε αυστηρή οικονομία και με τα χρήματα που συγκέντρωσε άνοιξε με τους αδελφούς του Θανάση και Γιώργο δικό τους εστιατόριο, στην Silver Lake Plaza, στην οδό Pocasset, στο Providence, το έτος 1975, το οποίο  απέδωσε μεγάλα  κέρδη  σε όλα τα μέλη της πατρικής του οικογένειας και από τα επαγγελματικά τολμήματα του Ανδρόνικου ωφελήθηκαν  οι πάντες γύρω του.     
Κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού βίου του επένδυσε τα χρήματά του σε αγορά κτιρίων, η μεταπώληση των οποίων τού  άφησε  κέρδος εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως αναφέρει ο αγγλικός επικήδειος λόγος που συνέταξε το γραφείο κηδειών στο Road Islando Ανδρόνικος δεν ήταν μόνο ο ιδιοκτήτης ενός κερδοφόρου εστιατορίου που έφτιαχνε καταπληκτικές πίτσες, αλλά η ψυχή της τοπικής κοινότητας. Στήριζε όσο μπορούσε όλους όσους ζητούσαν τη βοήθειά του, μετανάστες-άγνωστους που δεν είχαν χώρο να πλαγιάσουν το βράδυ κοίμιζε στο εστιατόριο  του-  και ιδιαιτέρως  βοήθησε την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία  του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Cranston.

       
                        Το παλιό καλό Ελληνικό κρασί. Ανδρόνικος και Γιώργος Παρ. Φειδάς

Όσον αφορά την πατρική  του περιουσία στη Βαλύρα, δεν διεκδίκησε τίποτα. Αντιθέτως πρότεινε στα αδέλφια του να τα γράψουν όλα στα παιδιά του αδελφού  τους  Παναγιώτη, όπως και  συνέβη.

Από τον πρώτο  του δεσμό, που δεν ευδοκίμησε λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων- ήταν διαρκείας  λιγότερο από ένα έτος- απέκτησε μία όμορφη κόρη την οποία αναγνώρισε και προίκισε πλουσιοπάροχα. Με αυτή την κόρη του σχεδίαζε να επισκεφθεί τη Βαλύρα,   το Καλοκαίρι  του 2024.

Στην πορεία του συνάντησε την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του, την εκ Πορτογαλίας κα Barbara Cordeiro, με την οποία απέκτησαν τρεις υπέροχες κόρες, την Αθηνά, Αλεξάνδρα και Ανδρονίκη και τρία εγγόνια που φέρουν τη σφραγίδα της μορφής και της  ψυχής του, τον Αλέξη, τον Ανδρόνικο και τη Ζωή. Έζησαν μαζί ευτυχισμένοι για 49 συναπτά έτη.

Ο Ανδρόνικος ήταν στοργικός σύζυγος, πατέρας, παππούς, αδελφός,  θείος και φίλος. Το μέλι που έρρεε εντός του έτρεφε όλους όσους συναντούσε στο διάβα του.


             
                                  Ο Ανδρόνικος με την Έλλη, εγγονή του αδελφού του Γιώργου


Πέραν των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, ο Ανδρόνικος αγαπούσε ιδιαιτέρως τον αθλητισμό. Ποτέ δεν λησμόνησε την αυτοσχέδια μπάλα ποδοσφαίρου του 1950, το κολύμπι στην παραλία της Μπούκας στη Μεσσήνη , το ψάρεμα με τις καλαμωτές και τις κόφες στα δροσερά νερά της Μαυροζούμενας, κάτω από την Αγία Τριάδα της Βαλύρας και ψηλά  στη Δέση του μυθικού ποταμού μας. Το ποδόσφαιρο, το κολύμπι και το ψάρεμα παρέμειναν αναπόσπαστο μέρος  της ζωής του και στη νέα   πατρίδα του.

Για τη γενέτειρά  του Βαλύρα υπήρξε ένας άγρυπνος οφθαλμός. Επεδίωκε καθημερινά και ανελλιπώς την ενημέρωσή του και συνέπασχε με τους συγχωριανούς του, εκείνους που γνώρισε και αγάπησε, καθώς και εκείνους που ποθούσε αλλά δεν πρόλαβε να συναντήσει. Μετά τον σεισμό  στην Καλαμάτα το 1986, όταν ενημερώθηκε ότι η στέγη του Ιερού Ναού  του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας παρουσιάζει πρόβλημα, από τον επίτροπο της εκκλησίας και  θείο του, τον αείμνηστο Φώτη Ηλιόπουλο, πατέρα των διδύμων θυγατέρων  Βασιλικής και Μαρίας Ηλιοπούλου, αμέσως απέστειλε το χρηματικό ποσό των 5.000 χιλιάδων δολαρίων προς ενίσχυση του έργου της αναστήλωσης.

Το περασμένο έτος, κατόπιν ενημέρωσης της ηλεκτρονικής  εφημερίδας της Βαλύρας από τον κ. Χρήστο Παναγιώτη Παπαγεωργίου ότι το κτίριο του Περιφερειακού  Ιατρείου της Βαλύρας παρουσιάζει προπολεμική εικόνα, και υπάρχει  ανάγκη αγοράς ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, αμέσως χάρισε πολλά χαμόγελα στον λυπημένο αδελφό του Γιώργο Φειδά, προσφέροντας, μέσω του κ. Ξενοφώντα Καρτερολιώτη, το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ. Όσον αφορά την ανακαίνιση του Ιατρείου μας, πολλοί συγχωριανοί μας βοήθησαν εθελοντικά και επαγγελματίες επ΄ αμοιβή, όμως γεγονός είναι ότι με την άψογη επιστασία του κ. Χρήστου Παναγιώτη Παπαγεωργίου το έργο ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήδη ο κ. Γιώργος Φειδάς, εμπνευσμένος από το ανεκτίμητο λαογραφικό έργο  του κ. Ιωάννη Δημητρίου Λύρα, καθηγητή Βιολογίας και Ιστοριοδίφη, και την προσπάθεια του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, είχε αποστείλει 500 ευρώ για την αγορά χρωμάτων ανακαίνισης του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού. Αν και δεν ευδοκίμησε αυτό το έργο, τα υλικά διατέθηκαν για την αποπεράτωση του έργου του Ιατρείου στη Βαλύρα.

Ο αλησμόνητος Ανδρόνικος, όπως μάς ενημέρωσε ο κ. Γιώργος Φειδάς, οδεύοντας προς το νοσοκομείο, δακρυσμένος άκουγε Ελληνικά τραγούδια. Και να προαισθανόταν το τέλος του, ουδέποτε θα έλεγε βαρύ λόγο και λυπηρό κανέναν να μην αγχώσει και πικράνει.

Στο νοσοκομείο, είχε τη συντροφιά των δικών του, αλλά και των στενών φίλων του, του IanBruce και Bob, που τον στήριξαν μέχρι που  πέταξε στους επτά ουρανούς  η χρυσή  ψυχή του.

Ο Ανδρόνικος από μικρός ήταν ένας πανέμορφος πρίγκιπας της  αγάπης, ευγένειας και γενναιοδωρίας, αρετές που δίδαξαν οι υπέροχοι γονείς του σε αυτόν και  στα τρία  του τα αδέλφια. Ένα είναι σίγουρο, ότι κανένας δεν παρέμενε πεινασμένος,  όταν ήταν δίπλα στον Ανδρόνικο. Ξημερώματα , κάθε Κυριακή της Πασχαλιάς , σούβλιζε το αρνί και κερνούσε τη γειτονιά, συνήθεια που διατήρησε εφ΄ όρου ζωής και δίδαξε στα παιδιά και στα  εγγόνια του. Για την Ελληνο-Αμερικάνικη Κοινότητα στο Road Island που έζησε και εξελίχθηκε, ήταν και θα παραμείνει μοναδική πηγή έμπνευσης.

Ο δεσμός της οικογένειας, της φιλίας και της κοινωνικής προσφοράς στόλισαν αιωνίως την ψυχή του, με ένδυμα λαμπρό και θείο. Το ίδιο ισχύει και για την αείμνηστη αδελφή του Βασιλική Φειδά -Βύνιου, η οποία διέθετε τον μισθό της, που κέρδιζε ως δικαστική υπάλληλος στην Αθήνα, για το στήσιμο και τη λειτουργία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βαλύρας.  Για τη βιβλιοθήκη μας... την οποία  μία άλλη ευγενική ψυχή στο χωριό μας χρειάζεται να αναλάβει και να λειτουργήσει αδιαλείπτως!

Ο Θεός προίκισε τον Ανδρόνικο με θετική στάση προς τη ζωή, θεία διάκριση και σοφία. Αρετές που είθε να συνοδεύουν όλα τα τέκνα της μακαρίας γης μας.Για τη Βαλύρα έλεγε, δεν περιμένω να δω τι θα κάνει το χωριό μου για μένα, κοιτάζω να δω τι μπορώ να κάνω εγώ για το χωριό μου. 

                              

                                          Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένε μας Ανδρόνικε.

Η εξόδιος ακολουθία τού αξέχαστου συμπατριώτη μας  έλαβε χώρο τη Δευτέρα, 20 Μαΐου, και ώρα 10:00 π.μ., στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Cranston  Ο Ανδρόνικος αναπαύθηκε στην αιώνια κατοικία του, στο κοιμητήριο Gate of Heaven ( της Πύλης των Ουρανών), στο Wampanoag Trail, στο East Providence, όπου τον δέχθηκε με τιμές… τον άγγελο της Βαλύρας μας.      

Μία καλαίσθητη πλακέτα, τιμής ένεκεν, για τη φιλάνθρωπο οικογένεια Παρασκευά Φειδά, έχει αναρτηθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο  της Βαλύρας, για να θυμίζει και στις επόμενες γενιές το πέρασμα των μελών της οικογένειας Φειδά και τη γενναιόδωρη  προσφορά τους  κατά την πορεία  τους σε αυτή τη ζωή. Ο   κ. Γιώργος Παρ. Φειδάς, με ζέση ψυχής, παραμένει ακάθεκτος, ως λαμπρός συνεχιστής της ανιδιοτελούς προσφοράς  της οικογενείας του προς τη όμορφη Βαλύρα. Μας κρατά συντροφιά με παλιές ιστορίες στην ηλεκτρονική εφημερίδα της Βαλύρας, εμπλουτίζοντας το λαογραφικό αρχείο μας, ενώ προγραμματίζει παράλληλα δράσεις κοινής ωφελείας.

                       

Έργα όπως η αποκατάσταση των προβλημάτων στο κτίριο και στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου  καθώς και στην παιδική χαρά είναι το πρωταρχικό μέλημά μας. Δίπλα μας παραμένει σταθερά ο Βαλυραίος Αθλητικογράφος   κ. Χρήστος Παναγιώτη Παπαγεωργίου, που μας ενημερώνει παντός καιρού και μας κρατά συντροφιά στη σελίδα του στο Facebook, επίσης  στην ηλεκτρονική εφημερίδα  Η Βαλύρα της Ιθώμης. Ο αγαπητός σε όλους   μας,    αθλητικογράφος Χρ. Παπ και όχι μόνο, ο γιος της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης  - σε αυτήν ανήκει αφού από βίαιο θάνατο τον έσωσε-     διατηρεί όλους μας σε εγρήγορση, εντοπίζοντας τα προβλήματα στο χωριό μας και βάζοντας κι αυτός  ένα λιθαράκι στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης των απανταχού Βαλυραίων του κόσμου  και στην  περάτωση των προτεινόμενων έργων.

Ο Παντοδύναμος και Παντελεήμων Θεός, είθε να αναπαύει την ψυχή του ευδαίμονος  συμπατριώτη μας Ανδρόνικου στον Παράδεισο.

Αδελφέ Ανδρόνικε, η μνήμη σου δεν θα ξεχαστεί, η Βαλύρα θα φέρει στο φως και  άλλους χρυσούς βλαστούς, που θα μιμηθούν το θεάρεστο έργο σου.

Όσοι  επιθυμείτε να συμβάλλετε στα έργα  της Κοινότητας της Βαλύρας, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αλησμόνητου Ανδρόνικου Παρασκευά Φειδά, παρακαλώ  ενημερώστε τον Πρόεδρό μας κ. Δημήτρη Τσιλίκα και/ή τον κ. Χρήστο Παναγιώτη Παπαγεωργίου.

Θερμές ευχαριστίες στον σεπτό ιερέα της Βαλύρας κ. Ιωάννη Φωτεινό για τις   υπέροχες φωτογραφίες  από το   αρχείο του Ιερού Ναού  του Αγίου Αθανασίου, στις κυρίες   Βάσω Φ. Ηλιοπούλου, Αγιογράφο, και Πώλα Η. Κοντοπούλου, Κλινική Φαρμακολόγο και Γενική Διευθύντρια της Εταιρίας Armor, για την ενημέρωση σχετικά με το μνημόσυνο,   και στους κ.κ. Γιώργο Παρ. Φειδά, επιχειρηματία στον χώρο της εστίασης στο Road Island , και Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφο και Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Αστέρα FC Βαλύρας, για την εξαιρετική υποστήριξη και συντονισμό  του σαρανταήμερου μνημοσύνου του  αείμνηστου Ανδρόνικου Παρ. Φειδά.

 

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

 22/6/2024


                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: