Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Aφιέρωμα στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη και Ιερομόναχο π. Πολύκαρπο στο Μετόχι της Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μικρομάνη

 



Με τις ευλογίες της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, είχαμε την ευτυχία να συνδεθούμε με το Μετόχι της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους στη Μικρομάνη και να συνομιλήσουμε με τον πανοσιολογιώτατο ιερομόναχο πατέρα Πολύκαρπο Ψορομύτη, ο οποίος ιερουργεί στο καθολικό ,στην Ι. Μ.Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Μικρομάνη.

Το Μετόχιο καθολικό της Ι. Μ. της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου     στη Μικρομάνη είναι ναός αγιορείτικου τύπου, σταυροειδής, εγεγραμμένος τετρακόνιος, με τρούλο. Στον ιερό ναό ιερουργεί ο ευσεβέστατος Αρχιμανδρίτης και ιερομόναχος πατήρ Πολύκαρπος μετά το 2007 κι αφού κοιμήθηκε ο μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ηγούμενος της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας είναι ο ιερομόναχος πατήρ Πρόδρομος. Το Μετόχιο καθολικό χτίστηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1685-1715, όπως υποστηρίζει η 26η ΕΒΑ, Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο. Στην εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο ο πατήρ Πρόδρομος επισκέπτεται την Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μικρομάνη και λειτουργούν μαζί με τον πατέρα Πολύκαρπο. Σε αυτή τη σύντομη διαδρομή θα γνωρίσουμε τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη και ιερομόναχο πατέρα Πολύκαρπο και την πορεία της μοναχικής εν Χριστώ πορείας του, στην Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Βουλκάνου στην Ιθώμη αρχικά, και στη συνέχεια στην Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μικρομάνη και θα δεχτούμε τις εκ βάθους ψυχής ευχές και ευλογίες του.


Ο μοναχικός βίος του πατέρα Πολυκάρπου στην Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Βουλκάνο




Ο πατέρας Πολύκαρπος εκάρη μοναχός στις αρχές του 1982 στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου  στον Βουλκάνο από τον τότε Μητροπολίτη Μεσσηνίας, μακαριστό Χρυσόστομο Θέμελη. Για εννέα συνεχείς μήνες ήταν δόκιμος, ενώ στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος. Εκείνη την περίοδο ηγούμενος της Μονής ήταν ο πατήρ Πανάρετος, πνευματικός καθοδηγητής ο άγιος Νικόδημος και μάγειρας ο πατήρ Αμβρόσιος. Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Βουλκάνο λειτουργούσε κατά τη Μοναχική Τάξη, παρακολουθούσαν οι μοναχοί ανελλιπώς όλες τις λειτουργίες στον Εσπερινό και τον όρθρο και προσέφεραν εργασία για τη λειτουργία της Μονής. Δυσκολίες υπήρχαν αρκετές, αλλά αυτές ήταν κατά τον πατέρα Πολύκαρπο ευκαιρίες από τον Θεό για να πετύχουν οι μοναχοί ως αθλητές του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Αυτό που θυμάται από την Ιερά Μονή του Βουλκάνου ο πατήρ Πολύκαρπος είναι η καθοδήγηση του μακαριστού πατρός Νικοδήμου ο οποίος αγίασε με τον θεάρεστο βίο του.

-Ο μακαριστός πατήρ Νικόδημος ήταν πολύ ασκητικός και είχε μεγάλη αυταπάρνηση. Αγαπούσε τις ιερές ακολουθίες και μας δίδασκε. Μάθαμε πολλά οι νεότεροι χάριν της υπομονής , αγάπης και καθοδήγησής του. Κρέας δεν έτρωγε και νήστευε αυστηρότατα. Γι αυτό ,για να μην μας αγχώνει και προβάλει τον εαυτόν του, έκρυβε τη νηστεία του και δεν καθόταν μαζί μας στην τράπεζα να φάγει. Στη Μονή πήγα ένα έτος μετά την κλοπή της εικόνας που αντικαθιστούσε την  αρχαία εικόνα της Θεοτόκου στο καθολικό της  Μονής. Ο πατήρ Νικόδημος μου διηγήθηκε εκείνες τις συγκλονιστικές στιγμές που διατάραξαν την μοναχική πολιτεία του Βουλκάνου. Κάθε βράδυ ο μακαριστός γέροντας έπαιρνε την αρχαία εικόνα από το καθολικό και την έκρυβε μέσα σε ξύλινη θήκη πάνω στο τραπέζι του κελιού του. Ακριβώς δίπλα τοποθετούσε τα κλειδιά της εισόδου του ιερού ναού.

Οι ληστές εισήλθαν στην Ιερά Μονή στις 20:00 μμ την Μεγάλη Παρασκευή του 1981. Ο πατήρ Αμβρόσιος απουσίαζε εκείνο το βράδυ για οικογενειακούς λόγους. Αφού οι ληστές έδεσαν με σύρμα τον ηγούμενο Πανάρετο και του έφραξαν το στόμα με ένα πασχαλινό αυγό, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο κελί του πατρός Νικοδήμου. Κτύπησαν την πόρτα και εκείνος ρώτησε, αν είναι ο πατήρ Πανάρετος. Αυτοί είπαν ένα ξερό ναι με αποτέλεσμα να μην τους καταλάβει και να τους ανοίξει. Αφού τον έδεσαν κι αυτόν με σύρμα που έδεναν το σανό για τα ζώα στη Μονή, του ζήτησαν τα κλειδιά του καθολικού.

Εκείνος τους είπε είναι εδώ πάνω στο τραπέζι μου. Πήραν τα κλειδιά ευτυχώς και κατευθύνθηκαν προς το καθολικό. Με αυτόν τον τρόπο γλίτωσε την παλιά εικόνα που την κρατούσε μέσα στη ξύλινη θήκη. Ο ίδιος προσπάθησε να λυθεί, σπρώχνοντας έκοψε τα σύρματα και στη συνέχεια πήρε την εικόνα και κρύφτηκε μέχρι το πρωί στο δάσος, φοβούμενος μήπως δουν οι ληστές ότι δεν πήραν την σωστή εικόνα, αλλά μία άλλη που τοποθετούσαν μετά τον εσπερινό στη θέση της και επιστρέψουν. Την αυγή επέστρεψε στη Μονή , είχε γυρίσει και ο πατήρ Αμβρόσιος στον οποίο διηγήθηκε το συμβάν και στη συνέχεια τηλεφώνησαν στον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη.

  Κατόπιν  θυμήθηκαν   τον ηγούμενο Πανάρετο ο οποίος υπέφερε και διψούσε φρικτά με το αυγό που έφραζε το στόμα του. Η πρώτη του λέξη ήταν νερό, ενώ ήταν σχεδόν λιπόθυμος όταν έκοψαν τα σύρματα και ελευθερώθηκε.

-Πατέρα πολύκαρπε, τι θυμάστε για τον μακαριστό πατέρα Πανάρετο; ρώτησα.

- Ήταν πολύ καλός άνθρωπος, αλλά είχε μία μικρή αδυναμία. Του άρεσαν τα οινοπνευματώδη ποτά. Πέραν τούτου ήταν άνθρωπος της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Η εικόνα που πήραν οι ληστές ήταν επίσης παλιά με την Θεοτόκο . Φορούσε χρυσοεπένδυτο φωτοστέφανο το οποίο της είχε δωρίσει ένας πυροσβέστης διότι επιστάτησε ζωντανά, στην πρώτη γραμμή της φωτιάς όταν απειλήθηκε το μοναστήρι να καεί όπως μας ανέφερε ο πατήρ Ευστάθιος, ιερέας στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Θεοτόκου στη Καλαμάτα.

-Πατέρα Πολύκαρπε πριν μιλήσουμε για τη ζωή σας στο μετόχι της Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μικρομάνη θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την συλλογή εικόνων από τα ξωκκλήσια της Μεσσηνίας και  τους  ιερούς ναούς κατά την δεκαετία του 1980. Οι άνθρωποι στη Βαλύρα αναφέρουν συχνά ότι εκείνη την περίοδο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είχε δώσει εντολή να συλλεχθούν όλες οι παλιές εικόνες και να πάνε στο μουσείο στην Μητρόπολη Μεσσηνίας. Ισχύει αυτό;



-Δεν γνωρίζω για την εντολή εκ μέρους του μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Θέμελη, γνωρίζω όμως ότι είχε δημιουργήσει ένα μουσείο στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως και συνέλεγε παλιές εικόνες και εκκλησιαστικά είδη για τοποθέτηση στον συγκεκριμένο χώρο.

-Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο για τη Ιερά Μονή του Βουλκάνου;

-Θυμάμαι την ιερά πανήγυρι κατά την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Βουλκάνο, τη συρροή του κόσμου , την ευλάβεια του πλήθους και τα θαύματα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης ,τα οποία είναι πάρα πολλά! Μέσα σε αυτά  συγκαταλέγω και το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ στην Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μικρομάνη.

Η μοναχική πολιτεία στο Μετόχι της Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μικρομάνη



-Πατέρα Πολύκαρπε, πώς είναι ο μοναχικός σας βίος στην Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μικρομάνη;

-Παρακαλούσα την Θεοτόκο να συνεχίσω να προσφέρω   θεάρεστο έργο στις υπηρεσίες Της , και πάντα μου άρεσε το Άγιον Όρος. Ως ιερομόναχος εδώ στο Μετόχι της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας στη Μικρομάνη λειτουργούμε με αυστηρότητα κατά τη μοναχική πολιτεία. Το βασικό μου διακόνημα είναι η ιερουργία, όλες ανελλιπώς οι ιερές ακολουθίες στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μονή μας, και στη συνέχεια η εργασία.

-Όταν λέτε εργασία τι εννοείτε;

-Σημαντικό είναι να εργάζεται παράλληλα ο μοναχός. Εδώ έχουμε χωράφια με ελιές, κήπους και εκτρέφουμε ζώα.

-Τι είδους ζώα και πόσα έχετε;

-Έχουμε 20 γίδες, 30 πρόβατα, 6 άλογα, κότες, πάπιες, χήνες και σκυλάκια, αυτά που ακούτε να γαυγίζουν. Είναι η ώρα μετά τον Εσπερινό της Δευτέρας και είμαστε εδώ ,κοντά στα ζώα μας.

-Πόσοι συνολικά αδελφοί είστε στο Μετόχι;

-Κοντά μου είναι οι πατέρες Ιάκωβος, Ισαάκ και Ιωακείμ και τέσσερις δόκιμοι. Εργαζόμαστε με πίστη, υπομονή, ταπείνωση και αγάπη κατά τη μοναχική πολιτεία.

- Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;

-Η Παναγία να βοηθάει όλους και ιδίως αυτούς που μελετούν τα θαύματά της. Οι πιστοί είναι σημαντικό να επισκέπτονται τους ιερούς χώρους και να λαμβάνουν από την χάρη της Θεοτόκου. Επίσης ,καλό είναι να καταφεύγουν σε ιερωμένους που έχουν πνευματική ζωή ώστε να μπορέσουν να λάβουν ουσιαστική βοήθεια για τον φωτισμό της ψυχής τους και την καλλιέργεια του πνεύματος τους κατά Θεόν.

Θερμές ευχαριστίες στον ευσεβέστατο Αρχιμανδρίτη και ιερομόναχο πατέρα Πολύκαρπο , ο οποίος μας έδωσε την ευκαιρία να τον ακούσουμε και να οικοδομηθούμε κατά τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

19/10/2021





Δεν υπάρχουν σχόλια: