Τρίτη 10 Μαΐου 2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΧΙΟΥ:

 

                ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 

                            ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ


Το Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού
 στα Καρδάμυλα της Χίου.Φωτο:M. Κοιλιάρης

Στην εποχή που διανύουμε, η επαγγελματική αβεβαιότητα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, ιδίως στη χώρα μας, με εξαίρεση ορισμένους τομείς, που κρατούν γερά τα ηνία της οικονομίας του Κράτους. Ο Τομέας της Ναυτιλίας αναπτύσσεται διαρκώς και σχετίζεται θετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.

Είναι γεγονός, ότι οι περισσότεροι φοιτητές πανεπιστημίου  αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της επιστήμης που επέλεξαν να υπηρετήσουν. Οι πλέον δυστυχισμένοι άνθρωποι, παγκοσμίως, είναι εκείνοι που αναγκάστηκαν, λόγω οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, να απασχολούνται σε τομείς παράταιρους προς τη φυσική κλίση τους και τις σπουδές τους.

Υπάρχουν άτομα νεαρής ηλικίας , που αν και η χρονολογική τους ηλικία κυμαίνεται στα πρώτα στάδια της εφηβείας, η αντίστοιχη νοητική ηλικία (ΙQ) και η συναισθηματική ηλικία τους (EQ) εντοπίζονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και προσομοιάζουν με αυτές των ώριμων ενηλίκων. Οι συγκεκριμένοι μαθητές κατανοούν με διαύγεια τις προσωπικές τους προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους, και γνωρίζουν καλά ποιο επάγγελμα τους ελκύει και με ποια συγκεκριμένη επιστήμη ταυτίζονται τα ενδιαφέροντά τους. Τυχεροί είναι όσοι εξ αυτών δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Όσοι επιμελείς και δραστήριοι μαθητές Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου ή Α΄ και Β΄ Λυκείου, ονειρεύονται μία λαμπρή σταδιοδρομία στον Τομέα της Ναυτιλίας, έχουν τη δυνατότητα να αδράξουν άμεσα την ευκαιρία και να φοιτήσουν στα ναυτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , στα Καρδάμυλα της Χίου. Παρέχεται δωρεάν φιλοξενία και στήριξη από τη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων “Το Σπίτι της Μαρίας- Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού”, του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος- Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παιδείας .


Περιγραφή της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων

Η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού» - όπως περιγράφει η κ. Παρασκευή Γ. Λιαδή, φιλόλογος και Διευθύντρια της Μαθητικής Στέγης - ιδρύθηκε το 2013 από την οικογένεια του Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου, υλοποιώντας το όραμα της αείμνηστης κόρης του Μαρίας. Είναι εντεταγμένη στους σκοπούς και δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και αποσκοπεί να αποτελέσει έναν υψηλού επιπέδου σύγχρονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πυρήνα ζωής μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας της Χίου γενικά και των Καρδαμύλων ειδικότερα.

Στο «Σπίτι της Μαρίας» φιλοξενούνται αγόρια από όλη την Ελλάδα, που μπορούν να φοιτήσουν στις σχολικές μονάδες των Καρδαμύλων και στα οποία, εκτός από στέγη και τροφή, παρέχονται όλα τα αναγκαία μέσα για την καλύτερη σχολική τους επίδοση. Κυρίαρχο, όμως, μέλημα του Ιδρύματος αποτελεί η καθημερινή προσπάθεια βελτίωσης και ανάδειξης της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

Στη Μαθητική Στέγη γίνονται δεκτά αγόρια που θα φοιτήσουν κατά το προσεχές σχολικό έτος 2022-2023 στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και στην Α΄ και Β΄ Λυκείου”.

Η καταλληλότητα της Μαθητικής Στέγης

Η άριστη εκπαιδευτική προσέγγιση της Στέγης, η  οργάνωση του χώρου, η άρτια κατάρτιση του προσωπικού και το συνεχές ενδιαφέρον, συνθέτουν το κατάλληλο περιβάλλον όχι μόνο για επιτυχή μάθηση, αλλά και υγιή διαμόρφωση τόσο της προσωπικότητας όσο και της κοινωνικής ταυτότητας του εφήβου.


                              Εμείς περνάμε καλά! Εσείς; Φωτο:M. Κοιλιάρης

Ο Τομέας της Ναυτιλίας απαιτεί υψηλή διανόηση, καλή ψυχική υγεία, σωματική αντοχή, δημιουργική σκέψη, άριστη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, έντιμο και δίκαιο λόγο, ηθικό και ενάρετο χαρακτήρα, και ώριμη κοινωνική συμπεριφορά. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος της Στέγης, όπως να συνδυάσει αρμονικά τη μάθηση με τη διάπλαση του χαρακτήρα των εφήβων προς όφελος πρώτον των ιδίων και δεύτερον ολόκληρης της κοινωνίας. Η Στέγη λαμβάνει μικρά παιδιά και παραδίδει ώριμους Έλληνες πολίτες.


          Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων:Το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας! Φωτο: M. Κοιλιάρης

Η πηγή της έμπνευσης

Πηγή έμπνευσης αποτελεί ο καπετάνιος Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο οποίος περιθάλπει στοργικά τα νέα φιντάνια της Στέγης , και με τις συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, στηρίζει σταθερά κάθε βήμα προόδου των μαθητών που φοιτούν στη Μαθητική Στέγη των Καρδαμύλων. Υλοποιώντας το όραμα της αείμνηστης κόρης του Μαρίας, αυξάνει τις μετοχές της στον Παράδεισο, στα ουράνια δώματα του Θεού, με θεάρεστα έργα επί γης, όπως τη συνεχή στήριξη και άρτια λειτουργία της Μαθητικής Στέγης. Σε ένα περιβάλλον με τόση προσφορά, φροντίδα και ειλικρινή αγάπη, μόνο άριστα και θεάρεστα πράγματα μπορούν να συμβούν.


Οι επιμελείς μαθητές της Στέγης με τους άριστους εκπαιδευτές και επόπτες τους.Φωτο: Μ. Κοιλιάρης

Η διευθύντρια της Στέγης, κα Παρασκευή Γ. Λιαδή, τυγχάνει άρτιας εκπαιδευτικής κατάρτισης. Με τη θετική παρουσία εκείνης και των αξιόλογων συνεργατών της και το συνεχές ενδιαφέρον τους για τους μαθητές και την ομαλή λειτουργία του προγράμματος της Στέγης, κινούν αποτελεσματικά τα νήματα και οι κόποι τους αποδίδουν άριστους καρπούς.

Δικαιολογητικά για την αίτηση

Τα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση γονέων ή κηδεμόνων είναι τα παρακάτω, όπως μας πληροφορεί η κ. Παρασκευή Γ.Λιαδή, Διευθύντρια της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων:
1. Υπογεγραμμένη δήλωση ενημέρωσης και συγκατάθεσης για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων σε δύο (2) πρωτότυπα.
2. Φωτοαντίγραφα των ταυτοτήτων των γονέων ή κηδεμόνων και του μαθητή,
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (από τα ΚΕΠ),
4. Πιστοποιημένο αντίγραφο τίτλου προόδου του μαθητή του σχολικού έτους 2021-2022,
5. Συστατική επιστολή του Διευθυντή του σχολείου του μαθητή, και
6. Φωτοαντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού Εφορίας των γονέων ή κηδεμόνων του μαθητή.

Στα κριτήρια επιλογής βαρύνουσα σημασία θα έχει ο βαθμός προαγωγής από την προηγούμενη τάξη. Κάθε επιπλέον προσόν, γνώση ή δεξιότητα (π.χ. γνώση ξένης γλώσσας, μέλος Αθλητικού Σωματείου, γνώση μουσικού οργάνου κ.λ.π.) κρίνεται επιβοηθητικά.

Οι αιτήσεις συμμετοχής με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως την 31η Ιουλίου 2022 στα γραφεία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, Μ. Λιβανού 51, Χίος, 82100, Τ.Θ. 119 ή να σταλούν με συστημένη επιστολή. Tηλέφωνο επικοινωνίας: 22720-23750.

E-mail:mariashouse.kardamylachios@gmail.com

http://mariatsakosfoundation.gr

Μετά την εξέταση των αιτήσεων θα ακολουθήσει συνέντευξη των υποψηφίων μαθητών της Στέγης.

Πριν από την ένταξή τους στη Μαθητική Στέγη, οι επιλεγέντες μαθητές της παραπάνω διαδικασίας θα πρέπει να προσκομίσουν έκθεση αξιολόγησης από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου Χίου, σύμφωνα με υπόδειγμα που θα δοθεί από τη Γραμματεία του Ιδρύματος.


           Η όμορφη και ενδιαφέρουσα περιοχή των Καρδαμύλων της Χίου.Φωτο:M.Κοιλιάρης 

Καλή επιτυχία!

Η κα Παρασκευή Γ. Λιαδή κι εγώ, ευχόμαστε σε όλους τους υποψηφίους μαθητές καλή επιτυχία. Προσωπικά, θα χαρώ να ακούσω ότι ορισμένες αιτήσεις μαθητών εκ Μεσσηνίας έτυχαν έγκρισης !

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

4/5/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια: