Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Πάνος Κ. Ηλιόπουλος: Η Γοητευτική Παρουσίαση της Θεατρικής Πραγματικότητας

 

             Πάνος Κ. Ηλιόπουλος. Η αυστηρή πλευρά ενός μύστη.Φωτο: Kalamatain.gr


Μοίραζε η Παναγιά στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας χαρίσματα στα νεοφώτιστα, αλλά στα παιδιά της κυρίας Μαρίας Ηλιοπούλου, της νεωκόρου της, έδωσε πολύ παραπάνω!

Ο ευφυής, ταλαντούχος και δραστήριος καλλιτεχνικά Πάνος Κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος εορτάζει σήμερα, ήταν μόλις 20 ετών, φοιτητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα την Καλαμάτα, όταν άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του με τη θεατρική του ομάδα “Όψις”, τόσο στη Βαλύρα  όσο και στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Στις 7 Αυγούστου 2013 , 400 άτομα στη Βαλύρα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση με τίτλο “ Ο Καθρέφτης του Φεγγαρόφωτος”. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης ήταν ο ίδιος ο Πάνος, στο δράμα φαντασίας που συνέθεσε με τραγικά και σουρεαλιστικά στοιχεία και βασική θεματολογία την ψυχολογική διάσταση του φόβου, αναδεικνύοντας πέντε διαφορετικούς χαρακτήρες. Επιτυχώς, με μεγάλη αυτοπεποίθηση, και άριστη εκτέλεση, οι συντελεστές της θεατρικής ομάδας του Πάνου Κ. Ηλιόπουλου, με τον επίσης χαρισματικό αδελφό του Γιάννη στη μουσική επιμέλεια, τη Μαρία Σκαφιδά στη χορογραφία, τη Γιώτα Λεβεντοπούλου και Φωτεινή Φειδά ως ηθοποιούς , εξέπληξαν ευχάριστα τους πάντες, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, στις 18 Αυγούστου 2013, και έκτοτε το μοναδικό θεατρικό-διδακτικό δρώμενο δεν λησμονήθηκε (Kalmatain.gr)!

Έστι ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας, μέγεθος εχούσης ηδυσμένω λόγω χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις, δρώντων και ου δι΄ επαγγελίας, δι΄ ελέου και φόβου περαίνουσα των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν” (Αριστ. Ποιητικά, 1449B-1450B), αντηχούσε στα τεταμένα αυτιά του άξιου γιου της Βαλύρας, η εσωτερική του μούσα, η θεία Μελπομένη , γι΄ αυτό και το βασικό του κίνητρο ήταν η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και θεραπεία των ακροατών, μέσα από το πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο της τότε νεανικής θεατρικής ομάδας “Όψις”.

Γιατί η τραγωδία είναι αναπαράσταση επί σκηνής πράξεως σημαντικής και ολοκληρωμένης, η οποία έχει διάρκεια (αρχή, μέση, τέλος), με λόγο ποιητικό , και τα μέρη της διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη φόρμα τους. Η τραγωδία παριστάνεται ενεργά, δεν απαγγέλλεται· προκαλώντας τη συμπάθεια και τον φόβο του θεατή τον λυτρώνει με τα παρόμοια ψυχικά συναισθήματα που βιώνει, λέγει στα Ποιητικά του ο Αριστοτέλης, δίνοντας τον ορισμό της τραγωδίας (ορισμός τραγωδίας, Βικιπαίδεια, sites.google.com). Επάνω σε αυτή την αγία-αθάνατη  βάση στήριξε το σενάριο του και σκηνοθέτησε το  άριστο θεατρικό δρώμενο ο νεαρός Πάνος-μύστης.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το άστρο του Πάνου Κ. Ηλιόπουλου μεσουρανεί και προσφέρει ακατάπαυστα επί σκηνής, στην Αθήνα, κατά τα τελευταία έτη. Η συγγραφική πένα δεν έχει όλα αυτά τα χρόνια αφήσει τον ενθρονισμένο συγγραφέα, αντίθετα είναι πολλές οι συγγραφικές εκπλήξεις και για τον ίδιο, καθώς ο Οδυσσέας- εαυτός περνά μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες ενός εξελισσόμενου ψυχισμού, και ο εμπειρισμός του ταλαντούχου νεαρού σεναριογράφου και σκηνοθέτη παραδίδει πλέον τη σκυτάλη σ΄ έναν άριστο επαγγελματία.


                 Από την παράσταση του έργου "Ο καθρέφτης του Φεγγαρόφωτος".

                                                 Φωτο: Kalamatain.gr

-Ευχαριστώ που με θεωρείτε χαρισματική και ταλαντούχο στους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, αλλά δεν έχετε γνωρίσει τον αδελφό μου τον Πάνο, να δείτε “ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ” της οικογενείας μας! Είναι αδύνατον να περιγράψω αυτό που είναι ο Πάνος, γιατί φοβάμαι ότι θα τον αδικήσω. Και τι δεν είναι! είπε εμφατικά και από τα βάθη της καρδιάς της η γλυκύτατη, ευφυής, δυναμική και δραστήρια αδελφή του, κυρία Τόνια Κ. Ηλιοπούλου.

Μη μας ξεχνάς Πάνο, διαμαρτύρονται οι σημερινοί Βαλυραίοι, και τον προσμένουν όπως ο Τηλέμαχος τον πατέρα του Οδυσσέα να επιστρέψει δυναμικά, με σύγχρονες δημιουργίες του, και να τους απογειώσει πνευματικά , νοητικά, και ψυχοσυναισθηματικά, εμβολίζοντας και δαμάζοντας τους μνηστήρες των παθών, στα ανάκτορα της ψυχής τους, και στα φυλακισμένα δώματα του νου τους.

                        H θεατρική ομάδα της Βαλύρας "Όψις".Φωτο: Kalamatain.gr

- Το ξέρω! Μια μέρα ο Πάνος θα γυρίσει δαφνοστεφανωμένος ουρανοφάντης , μέγας μύστης, σε δώματα θείων αισθήσεων, ασύλληπτης διαίσθησης και θείας διάκρισης. Θα έλθει για να γειώσει το χάσμα της ψυχοσυναισθηματικής προσμονής , να επιφέρει κάθαρση και να ανθίσει το αμάραντο ρόδο της Χριστιανικής αγάπης προς τον εαυτό, τον Θεό και τον πλησίον , μέσα στις καρδιές εκείνων, οι οποίοι δεν τον λησμόνησαν και αφάνταστα τους λείπει, είπα, πρώτο γιατί το πιστεύω, και δεύτερο θέλοντας να γλυκάνω την προσμονή των διανοουμένων, καλλιτεχνών, αλλά και πρακτικών ανθρώπων της Βαλύρας.

-Και να εκδώσει αυτά που γράφει, να τα διαβάζουμε, μου απάντησαν ορισμένοι λογικά, λακωνικά, και κατηγορηματικά, με την ευθύτητα της ειλικρίνειας που τους διακρίνει!

Συγχαρητήρια στον αείμνηστο πατέρα του Κώστα και στη θεοσεβή μητέρα του Μαρία, οι οποίοι κόσμησαν τη Βαλύρα με το φωτισμένο και χαρισματικό τέκνο τους.

Θερμές ευχαριστίες στις κυρίες Τόνια Κ. Ηλιοπούλου , Βάσω και Μαρία Φ. Ηλιοπούλου, οι οποίες είχαν την ιδέα ενός σύντομου αφιερώματος, στον ταλαντούχο Πάνο Κ. Ηλιόπουλο.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΟ!


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

15/8/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: