Κυριακή 5 Απριλίου 2026

Κυριακή των Βαΐων- Ευαγγελικό Ανάγνωσμα: Κατά Ιωάννην 12:1-18

 


                                                                     Φωτό: Athos Guide



1. Εισαγωγή

Η Κυριακή των Βαΐων σηματοδοτεί την είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, και αποτελεί μια ευκαιρία για βαθύτερη πνευματική κατανόηση. Η Εκκλησία μας αναδεικνύει με αυτήν την εορτή τη χαρά, την ταπείνωση και την προετοιμασία για το Πάθος. Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννην κεφάλαιο 12 παρουσιάζει τη Βηθανία, τη Μαρία, τον Λάζαρο και τον Ιούδα, και κορυφώνεται με την υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα με βάγια φοινικιάς, δείχνοντας τη βαθύτερη πνευματική πραγματικότητα της σωτηρίας.Ακολουθούν ανάλυση με βάση των λόγο των Αγίων Πατέρων και πνευματικοί μαργαρίτες.

2. Κατά Ιωάννην 12:1-18

 Έξι ημέρες πριν από το Πάσχα, ήρθε ο Ιησούς στη Βηθανία, όπου ήταν ο Λάζαρος, τον οποίο είχε αναστήσει από τους νεκρούς.

Εκεί του ετοίμασαν δείπνο, και η Μάρθα υπηρετούσε, ενώ ο Λάζαρος ήταν ένας από τους καλεσμένους μαζί με Αυτόν.

Η Μαρία, παίρνοντας ένα βαρυτιμημένο μύρο νάρδου καθαρού, περίπου ενός λίτρου, άλειψε τα πόδια του Ιησού και σκούπισε τα πόδια Του με τα μαλλιά της, και το σπίτι γέμισε από την ευωδιά του μύρου.

Ο Ιούδας Ισκαριώτης, ένας από τους μαθητές Του, ο οποίος αργότερα Τον παρέδωσε, είπε:

«Γιατί δεν πουλήθηκε αυτό το μύρο για τριακόσια δηνάρια και δεν δόθηκε στους φτωχούς;»

Το είπε αυτό, όχι επειδή νοιαζόταν για τους φτωχούς, αλλά επειδή ήταν κλέφτης και είχε την τσάντα με τα χρήματα και έκλεβε από αυτά που έβαζαν οι μαθητές.

Ο Ιησούς είπε: «Άφησέ την. Το έκανε για την ημέρα της ταφής μου.

Διότι φτωχούς έχετε πάντα μαζί σας, αλλά εμένα δεν με έχετε πάντα».

Πλήθος Ιουδαίων, που ήρθαν να δουν τον Λάζαρο, που είχε αναστηθεί από τους νεκρούς, είδαν επίσης και τον Ιησού και πίστεψαν σ’ Αυτόν.

Κάποιοι όμως από αυτούς πήγαν στους Φαρισαίους και είπαν τι έκανε ο Ιησούς.

Και οι αρχιερείς αποφάσισαν να σκοτώσουν και τον Ιησού και τον Λάζαρο.

Την επόμενη ημέρα, όταν ο λαός άκουσε ότι ο Ιησούς ερχόταν στα Ιεροσόλυμα, πήραν βάγια φοινικιάς και βγήκαν να Τον υποδεχτούν, φωνάζοντας: «Ωσαννά! Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο Βασιλιάς του Ισραήλ!»

Ο Ιησούς βρήκε ένα γαϊδουράκι και ανέβηκε επάνω σε αυτό, όπως είναι γραμμένο:

Μη φοβού, θυγατέρα Σιών· να, ο Βασιλιάς σου έρχεται καθισμένος επάνω σε γαϊδουράκι.»

Αρχικά, οι μαθητές δεν κατάλαβαν αυτά τα πράγματα, αλλά όταν ο Ιησούς δοξάστηκε, τότε θυμήθηκαν ότι αυτά είχαν γραφεί γι’ Αυτόν και τα έκαναν.

Ο λαός που ήταν μαζί Του όταν κάλεσε τον Λάζαρο από τον τάφο και Τον ανέστησε από τους νεκρούς, ήταν αυτός που μαρτυρούσε γι’ Αυτόν.

Και γι’ αυτό τον λόγο ο λαός Τον υποδέχθηκε, διότι άκουσαν ότι έκανε αυτό το σημάδι.

Και οι Φαρισαίοι είπαν μεταξύ τους: «Βλέπετε ότι δεν προχωράμε σε τίποτα· όλος ο κόσμος Τον ακολουθεί».

3. Ανάλυση  

3.1 Το πλαίσιο: Η Βηθανία και η ανάσταση του Λαζάρου
Η έλευση του Ιησού στη Βηθανία έξι ημέρες πριν από το Πάσχα σηματοδοτεί την αρχή των γεγονότων που θα οδηγήσουν στο Πάθος. Η αναστήλωση του Λαζάρου λειτουργεί ως «προειδοποίηση» για την επικείμενη Ανάσταση του Χριστού. Οι πιστοί βλέπουν στο πρόσωπο του Λαζάρου το θαύμα και αναγνωρίζουν τη θεϊκή δύναμη του Ιησού (Ιωαν. 12:1–2).

3.2 Το μύρο της Μαρίας και η προετοιμασία για το Πάθος
Η πράξη της Μαρίας να αλείψει τον Ιησού με μύρο δείχνει την υπέρτατη αγάπη και προσφορά. Το μύρο, πολύτιμο και ακριβό, δεν χρησιμοποιείται ως κοινωνική επίδειξη, αλλά ως χειρονομία πίστης και ταπεινότητας (Ιωαν. 12:3). Ο Ιησούς συνδέει αυτή την πράξη με την προφητεία της ταφής Του (Ιωαν. 12:7), δείχνοντας ότι κάθε πράξη αγάπης έχει πνευματική διάσταση.

3.3 Η αντίθεση  του Ιούδα και η αλήθεια της πίστης
Η κριτική του Ιούδα εκθέτει τη διαφορά μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πίστης. Ενώ ο Ιησούς και η Μαρία βλέπουν το θείο σχέδιο, ο Ιούδας κοιτά μόνο το προσωπικό συμφέρον (Ιωαν. 12:4–6). Αυτό υπογραμμίζει την ουσία της πνευματικής διάκρισης: η πίστη πρέπει να υπερβαίνει τα υλικά και τα προσωρινά.

3.4 Η πίστη του λαού και η αντίδραση των Φαρισαίων
Το πλήθος πιστεύει στον Ιησού βλέποντας το σημάδι της ανάστασης του Λαζάρου (Ιωαν. 12:9). Η πίστη αυτή όμως προκαλεί την αντίδραση των θρησκευτικών αρχών, οι οποίοι βλέπουν τον Χριστό ως απειλή. Η αντίθεση λαού και Φαρισαίων δείχνει ότι η πίστη συχνά συνοδεύεται από κοινωνικές και πνευματικές αντιδράσεις.

3.5 Η είσοδος στα Ιεροσόλυμα και η προφητεία
Η είσοδος του Ιησού καθισμένου σε γαϊδουράκι επιτελεί την προφητεία του Ζαχαρία 9:9 και αναδεικνύει το χαμηλό προφίλ του Βασιλιά. Αντίθετα με τους ηγεμόνες που εισέρχονται με δύναμη, ο Χριστός εισέρχεται ταπεινά, δείχνοντας ότι η βασιλεία Του είναι πνευματική, όχι κοσμική (Ιωαν. 12:12–15).

3.6 Το μυστικό της δόξας και η κατανόηση των μαθητών
Αρχικά οι μαθητές δεν κατανοούν την πλήρη σημασία της εισόδου στα Ιεροσόλυμα. Η συνειδητοποίηση έρχεται μετά τη Δοξολογία και την Ανάσταση, όταν θυμούνται τις γραφές (Ιωαν.12:16). Αυτό δείχνει ότι η πνευματική κατανόηση απαιτεί χρόνο και εμπειρία με τον Χριστό.

3.7 Η αντίδραση των Φαρισαίων
Η φράση «όλος ο κόσμος Τον ακολουθεί» (Ιωαν12:18) αναδεικνύει την εξουσία του Χριστού πέρα από τα ανθρώπινα συστήματα. Η αντίθεση των Φαρισαίων δείχνει ότι η αποδοχή του Θεού στη ζωή μας συχνά έρχεται σε σύγκρουση με την κοινωνική ή θρησκευτική εξουσία.

4. Πατερική  τεκμηρίωση

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Εξηγεί ότι το μύρο της Μαρίας είναι προτύπωση της πνευματικής λατρείας, όπου η καρδιά μας πρέπει να είναι αφιερωμένη στον Χριστό (Chrysostom, 1899).

Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: Επισημαίνει την ειρήνη και την ταπείνωση του Χριστού, καθώς η είσοδός Του σε γαϊδουράκι αναδεικνύει την πνευματική βασιλεία (Palamas, 1360).

Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων: Τονίζει ότι η πίστη του πλήθους, βλέποντας τα θαύματα, δείχνει ότι η μαρτυρία της ενεργείας του Θεού φέρει τη σωτηρία και οδηγεί στην Ανάσταση (Cyril, 1903). 

5. Πνευματικοί μαργαρίτες

5.1 Η χαρά στον Χριστό υπερβαίνει τις περιστάσεις. Ο Απόστολος Παύλος προτρέπει να χαίρουμε «εν Κυρίω πάντοτε» (Φιλιπ. 4:4), διευκρινίζοντας ότι η πνευματική χαρά δεν εξαρτάται από τα εξωτερικά γεγονότα αλλά από την εμπιστοσύνη μας στον Θεό. Ακόμη και σε στιγμές δοκιμασίας, η αληθινή χαρά μας φέρνει ειρήνη και σταθερότητα. Το Ευαγγέλιο δείχνει ότι η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα με ταπεινότητα και υποδοχή από τον λαό προσφέρει παράδειγμα πίστης και χαράς (Ιωαν. 12:12–16). Η χαρά αυτή είναι καρπός υπακοής και αγάπης.

5.2 Τα βαΐα ως σύμβολα αφιερώσεως. Η πράξη του πλήθους που κρατάει κλαδιά φοινικιάς δείχνει αφοσίωση στον Χριστό και συμμετοχή στο μυστήριο της σωτηρίας. Ο Απόστολος Παύλος μας διδάσκει να φέρνουμε τα αιτήματά μας στον Θεό με ευχαριστία (Φιλιπ. 4:6), μετατρέποντας κάθε πράξη αγάπης σε πνευματική προσφορά. Η υποδοχή του Χριστού με βαΐα δεν είναι μόνο τελετουργική, αλλά συμβολίζει τη διάθεση της καρδιάς να Τον αναγνωρίσει ως Κύριο (Ιωαν.  12:13). Η αφιέρωση αυτή οδηγεί σε πνευματική ωριμότητα και συνειδητή πίστη.

5.3 Η  ειρήνη του Θεού  φυλάσσει την καρδιά και τον νου. Όπως γράφει ο Απόστολος, «η ειρήνη του Θεού, η υπέρ πάσαν νούν φρουρούσα τας καρδίας σας» (Φιλιπ. 4:7), είναι μια υπέρλογη ειρήνη που προστατεύει από τον φόβο και το άγχος. Αυτή η ειρήνη επιτρέπει στον πιστό να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σταθερότητα και καρτερικότητα. Στο Ευαγγέλιο, οι πιστοί που βλέπουν τα θαύματα βιώνουν εσωτερική γαλήνη (Ιωαν. 12:9–11). Η ειρήνη αυτή είναι καρπός πίστης και προσευχής, ενισχύοντας την πνευματική ζωή.

5.4 Η  ταπείνωση και η υποδοχή του Μεσσία. Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα καθισμένος σε γαϊδουράκι (Ιωαν.12:14–15), εκπληρώνοντας την προφητεία και δείχνοντας ότι η βασιλεία Του είναι πνευματική, όχι κοσμική. Ο Απόστολος μας διδάσκει να ζούμε με σεμνότητα και να αναγνωρίζουμε τον Θεό σε κάθε πράξη (Φιλιπ. 4:8). Η ταπείνωση φέρνει δόξα στον Θεό και ενισχύει την πνευματική μας κατανόηση. Η αντίθεση των Φαρισαίων αναδεικνύει τη σημασία της αληθινής πίστης.

5.5 Η θυσία ως μέσον αληθινής αγάπης. Η υποδοχή του Χριστού προαναγγέλλει το Πάθος και την υπέρτατη θυσία Του για τη σωτηρία του κόσμου (Ιωαν. 12:23). Ο Απόστολος μας καλεί να στοχαστούμε όσα είναι αληθινά και αγαπητά (Φιλιπ. 4:8), διότι η αγάπη συνδέεται με τη θυσία. Κάθε πράξη προσφοράς στην καθημερινότητα συμμετέχει στο μυστήριο της σωτηρίας. Η θυσία γίνεται μέσον πνευματικής ωρίμανσης και συμμετοχής στο έργο του Θεού.

6. Επίλογος 

Η Βηθανία, η Μαρία, ο Λάζαρος και η είσοδος στα Ιεροσόλυμα δεν είναι απλώς ιστορικά γεγονότα, αλλά πνευματικά διδάγματα που μας καλούν να αναγνωρίσουμε τον Χριστό στη ζωή μας. Η πίστη, η ειρήνη, η ταπείνωση και η θυσία είναι οι αξίες που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε πιστό. Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα μας προετοιμάζει για τη Μεγάλη Εβδομάδα, υπενθυμίζοντας ότι η χαρά και η προσδοκία συνοδεύονται πάντα από αφοσίωση και πνευματική συνειδητοποίηση.

7. Ευχή 

Είθε ο Κύριος να φωτίζει τις καρδιές μας, να γεμίζει τη ζωή μας με ειρήνη και χαρά, και να μας ενισχύει στην πνευματική πορεία προς το Πάθος και την Ανάσταση. Αμήν.

8. Βιβλιογραφία

Chrysostom, J. (1899). Homilies on John. Nicene and Post-Nicene Fathers, Series 1.

Palamas, G. (1360). Triads for the Defense of the Holy Hesychasts. Thessaloniki: Monastery of Vatopedi.

Cyril of Jerusalem. (1903). Catechetical Lectures. Nicene and Post-Nicene Fathers, Series 2.

Holy Bible, New Testament. (2001). Philippians 4:4–9; John 12:1–18. Greek Orthodox Patriarchate Edition.

-Λόγος Θείου Φωτός

Δεν υπάρχουν σχόλια: