Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Χαρμόσυνα Νέα για το Κοινοτικό Ιατρείο Βαλύρας!

 


                                                           Φωτο: Thetoc.gr

Η έκκληση του κυρίου Χρήστου Π. Παπαγεωργίου για την ανακαίνιση του Κοινοτικού Ιατρείου της Βαλύρας ακούστηκε, μέσα από την ιστοσελίδα Η ΒΑΛΥΡΑ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ, στα πέρατα της Οικουμένης. Ο γενναιόδωρος και καλός συμπατριώτης μας κύριος Ανδρόνικος Π. Φειδάς κατέθεσε το ποσό των 1.600 ευρώ , πριν από δύο εβδομάδες, στον λογαριασμό του κυρίου Ξενοφώντα Καρτερολιώτη, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της ανακαίνισης, όπως τα κατέγραψε ο κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου. Χρειάζεται άμεσα ο κύριος Παπαγεωργίου να προβεί, όπως υποσχέθηκε, στις ανάλογες ενέργειες, με το κατάλληλο συνεργείο, ώστε οι γέροντες και οι ασθενείς της Βαλύρας να έχουν κατά τον ερχομό της Πρωτοχρονιάς τον ανακαινισμένο χώρο του ιατρείου στη διάθεσή τους.

Καλό θα ήταν κι ένα γυναικείο μάτι να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο συγκεκριμένο έργο, από την άποψη της επιλογής των χρωμάτων και υλικών, με βάση την ψυχολογία του ασθενούς. Γιατί είναι άλλο να βλέπουν οι πονεμένοι ροδόχροες κουρτίνες και απαλές γαλάζιες γραμμές πλακιδίων στους τοίχους, που δημιουργούν την αίσθηση ευεξίας, κι άλλο σκούρα μπλε χρώματα και γκρίζες κουρτίνες που οδηγούν στα τρίσβαθα του Άδη. Η αείμνηστη Λιλή Γεωργακοπούλου, η μεγάλη νοσηλεύτρια της Βαλύρας μας, είχε συλλάβει αυτή την αναγκαιότητα σε δύσκολους για τον τόπο καιρούς, γι΄αυτό είχε στολίσει με όμορφα φυτά την είσοδο του Κοινοτικού Ιατρείου της Βαλύρας, ντυνόταν όμορφα - με κλαρωτές φούστες και τα σγουρά μαλλιά της σηκωμένα ψηλά - και  υποδεχόταν όλους με την ένεση στο χέρι βέβαια, αλλά και με ένα πλατύ χαμόγελο ίσα με τα αυτιά της. Την έβλεπαν οι παλιοί γέροντες και άλλαζε άμεσα η διάθεσή τους. Πολύ καλές στη διακόσμηση είναι οι κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας. Έκπληκτους μάς έχει αφήσει η κυρία Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, με τις υψηλές αντιληπτικές της ικανότητες και την καλαισθησία της, πιστεύω ότι ο κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου καλό θα ήταν να αξιοποιήσει στο συγκεκριμένο έργο τα ταλέντα της στη διακοσμητική του χώρου του ιατρείου.


                      Η αείμνηστη Λιλή Γεωργακοπούλου. Φωτο:lyrasi.blogspot.com

Επίσης, μία πλάκα χρειάζεται άμεσα να παραγγελθεί σε χαράκτη με τα ονόματα των τεσσάρων γυναικών, στην μνήμη των οποίων αφιέρωσε αυτή τη δωρεά του ο κύριος Ανδρόνικος Π. Φειδάς. Αφορά τις αείμνηστες μητέρα του Όλγα και τις θείες του Αθανασία, Κωνσταντίνα και Λευκή.

Ο ευαισθητοποιημένος στις ανάγκες του χωριού μας κύριος Ανδρόνικος Π. Φειδάς δεν είναι η πρώτη φορά που συνδράμει ουσιαστικά στις ανάγκες της όμορφης Βαλύρας μας. Επί πατρός Νικολάου Ηλιόπουλου κατέθεσε το ποσόν των 5.000 δολαρίων για την επισκευή του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου, του πολιούχου της Βαλύρας. Όπως η αείμνηστη αδελφή του Βάσω Φειδά-Βύνιου έστησε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βαλύρας μόνο με τον μισθό της, έτσι και οι αδελφοί της Γιώργος και Ανδρόνικος Π. Φειδάς τώρα, βοηθούν ουσιαστικά. Και οι δύο άξιοι αδελφοί της αλησμόνητης Βάσως μας παραμένουν ενεργοί στις επάλξεις, συναισθηματικά συνδεμένοι με τους Βαλυραίους συμπατριώτες τους. 

Ο κύριος Γιώργος Π. Φειδάς μάς ενημέρωσε, ότι “αφού ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του ιατρείου, θα προχωρήσουμε με ό,τι χρήματα περισσέψουν και συμπληρώνοντας σταδιακά, και στην αγορά ιατρικών μηχανημάτων, τα οποία χρήζουν άμεσης ανάγκης, όσον αφορά τον εξοπλισμό του ιατρείου”. Επίσης, υποστηρίζοντας τον αγώνα τού Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, λέγει ότι “το συντομότερο που οι γυναίκες θα ολοκληρώσουν το έργο τους στο κτίριο του Σταθμού του χωριού, θα τους αγοράσει στη συνέχεια έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας, όσον αφορά τη λειτουργία του χώρου και την εκτέλεση των δραστηριοτήτων που θα αναπτύξουν”.

Ο κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου, ευγνώμων προς τον κύριο Ανδρόνικο, μοιράστηκε μαζί μας ότι δεν ήταν στα παιδικά του χρόνια μόνο όμορφος, σαν τον Αλέν Ντελόν, όπως υποστηρίζουν οι δίδυμες εξαδέλφες του, κυρίες Βάσω και Μαρία Φ. Ηλιοπούλου, αλλά και πολύ γενναιόδωρος. Ήταν κοινωνικά ευαισθητοποιημένος από τα γεννοφάσκια του. Μάζευε σε χρόνους δύσκολους, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τα φτωχά παιδιά του χωριού, έστηνε το λευκό σεντόνι του στη γειτονιά , και με τις αυτοσχέδιες φιγούρες του τα διασκέδαζε, παίζοντας τον καραγκιόζη.

Πολλά έργα μάς περιμένουν προσεχώς, όπως η αγορά του κτιρίου που θα στεγαστεί το λαογραφικό μουσείο της Βαλύρας. Χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούν πανταχόθεν όλες οι οικογένειες των Βαλυραίων, που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν οικονομικά, στην ποιοτική αναβάθμιση του χωριού μας. Δείκτης εγκυρότητας αυτής της θεάρεστης προσπάθειάς μας είναι η ποιοτική και έντιμη εκτέλεση των ήδη ανοιχτών έργων του χωριού, και χρειάζεται για την αξιοπιστία μας να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

Αβάντι μαέστρο, αγαπητέ μας κύριε Ανδρόνικε Π. Φειδά!


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

29/11/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια: