Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (και εγγύηση 3.000 ευρώ για τον φερόμενο ως αρχηγό 59χρονο εργολάβο κατασκευών) αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Καλαμάτας οι 4 (δύο Ελληνες και δύο Αλβανοί) από τους 9 κατηγορούμενους ως μέλη σε εγκληματική οργάνωση αρχαιοκαπήλων – οι οποίοι κατηγορούνται ότι έκαναν παράνομες ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες στη Μεσσηνία, την Αρκαδία, το Νομό Δράμας, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και το Νομό Καρδίτσας.
Οι τέσσερις πάντως αρνήθηκαν χθες στις απολογίες τους κάθε εμπλοκή με αυτά για τα οποία κατηγορούνται.
Σήμερα στον ανακριτή αναμένεται να οδηγηθούν και οι υπόλοιποι 4 Ελληνες κατηγορούμενοι (2 Μεσσήνιοι και 2 Ηλείοι), ενώ ο ένατος από τους συλληφθέντες, ένας 45χρονος Ελληνας έμπορος τον οποίο οι αστυνομικοί έπιασαν στις Αχαρνές της Αττικής, οδηγήθηκε στις εκεί δικαστικές αρχές και θα απολογηθεί στον ανακριτή Αθήνας.
ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ
Στους κατηγορούμενους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα Καλαμάτας για: α) ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, β) παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, από δράστες οι οποίοι διενήργησαν ανασκαφές χωρίς άδεια, με σκοπό την ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση από κοινού, και γ) χρησιμοποίηση ανιχνευτών μετάλλων κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση από κοινού.
ΟΙ 4 ΠΟΥ ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ
Χθες μαζί με τον κατηγορούμενο ως αρχηγό -στον οποίο εκτός από την καταβολή εγγύησης επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα-, την πόρτα του ανακριτή πέρασαν και οι δύο Αλβανοί κάτοικοι Καλαμάτας: ο 41χρονος που φέρεται να ήταν στο σκληρό πυρήνα της οργάνωσης και ένας 47χρονος ομοεθνής του. Οι δύο Αλβανοί δούλευαν στην κατασκευαστική εταιρεία του 59χρονου Καλαματιανού εργολάβου κατασκευών και φέρονται να ήταν οι χειριστές των μηχανημάτων με τα οποία το κύκλωμα έκανε τις λαθρανασκαφές. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και να εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.
Την τετράδα συμπλήρωσε ο 53χρονος Καλαματιανός ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων – ο οποίος εκτός από τις κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, βαρύνεται και με την κατηγορία κατοχής 17,3 γραμ. χασίς που βρέθηκαν στο σπίτι του. Στον εν λόγω κατηγορούμενο επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ο δικηγόρος του 53χρονου ηλεκτρολόγου αυτοκινήτων Σπύρος Λαπιώτης μιλώντας στην “Ε” είπε ότι «από το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας και την απολογία του εντολέα μου, κρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος με τον επιεικέστερο περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ευελπιστώ ότι και το αρμόδιο δικαστήριο που θα επιληφθεί της υπόθεσης αυτής θα κάνει δεκτούς τους υπερασπιστικούς μας ισχυρισμούς» - λέγοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει καμία σχέση με αυτά για τα οποία κατηγορείται.
Αλλά και ο δικηγόρος του 59χρονου εργολάβου κατασκευών Μαρίνος Μπηλιώνης μας είπε ότι ο εντολέας του έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, ενώ φέρεται από τις διωκτικές αρχές να είναι αυτός ο οποίος διηύθυνε και χρηματοδοτούσε τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής ομάδας.
Τους δύο Αλβανούς εκπροσωπεί ο δικηγόρος Γιώργος Καμβύσης, ο οποίος μας δήλωσε ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν, ούτε βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα στην κατοχή τους ή άλλα στοιχεία για την ενοχή τους – αλλά, πρόσθεσε ότι ακόμα και αν υφίστανται οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Γράφτηκε από την Νικολέττα Κολυβάρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου