Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Έφη Γεωργανά, η Ψυχή του Πολιτιστικού Συλλόγου οι Φίλοι της Παράδοσης, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας

 

 

                                        Η οραματίστρια κα Έφη Γεωργανά. 

                 Φωτο: Πολιτιστικός Σύλλογος οι Φίλοι της Παράδοσης



Στην όμορφη Σπερχογεία είδε το φως της ζωής η κυρία Έφη Γεωργανά, η ψυχή του Πολιτιστικού Συλλόγου  οι Φίλοι της Παράδοσης στην Καλαμάτα, και ανατράφηκε με τα νάματα της Ορθοδοξίας.

Το πατρικό οικογενειακό της περιβάλλον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της, ήταν ιδιαίτερα Χριστιανικό, ο δε θείος της, ο τρίτος αδελφός του πατέρα της, ήταν ο τελευταίος ηγούμενος στην Ιερά Μονή  Δήμιοβας στη Μεσσηνία.

Η μικρή Έφη Γεωργανά ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στη Θουρία, και μετά από κάποια χρόνια τελείωσε μία Σχολή Προγραμματισμού και Ανάλυσης, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι η νέα τεχνολογία δεν την εξέφραζε και δεν πληρούσε την ψυχή της. Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία της διδάχτηκε οικοκυρικά, κέντημα και πλέξιμο, από τη μητέρα της κυρίως, την οποία φώναζαν Τούλα, αλλά το όνομα της ήταν Κωνσταντίνα.

Το όνομα Τούλα προέκυψε από το Αναστασία, το όνομα της γιαγιάς της, που δεν της το έδωσε η νονά της και απογοήτευσε τους γονείς της. Επίσης, αρκετές φίλες και συχωριανές της μικρής Έφης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνθιση της αγάπης της για τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας.

Πολλές εργασίες και για σειρά ετών ανέλαβε η νεαρή Έφη Γεωργανά, για βιοποριστικούς λόγους, μία εξ αυτών αφορούσε την παροχή λογιστικών υπηρεσιών σε μία εταιρία παραγωγής Μπετόν. Εκεί γνωρίστηκε με τον σύζυγό της και έκτοτε επένδυσε, για σειρά ετών, στην ανατροφή των τριών παιδιών της. Ο πρώτος γιος της , ηλικίας 29 ετών, είναι αστυνομικός, ο δεύτερος, 28 ετών, είναι ιδιωτικός υπάλληλος και ο τρίτος, 22 ετών, είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο στην Καλαμάτα, στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης. Όταν τα παιδιά βρήκαν τον δρόμο τους, η δημιουργική και δραστήρια Έφη Γεωργανά αναζήτησε την έκφραση του εαυτού της, μέσα από την κοινωνική προσφορά και την ανάδειξη της παράδοσης της μακαρίας Μεσσηνιακής γης .

Όλα τα προηγούμενα χρόνια επένδυσε στη μάθηση παραδοσιακών τεχνών, όπως στην υφαντική και στο κέντημα με ραπτομηχανή, τέχνη την οποία κατείχε καλά η μητέρα της, και στη ραπτική παραδοσιακών στολών και θεατρικών κοστουμιών, στα οποία έχει ιδιαίτερο ταλέντο.

Η χρυσοχέρα κυρία Έφη Γεωργανά, το έτος 2016, σε συνεργασία με τον κύριο Ευάγγελο Χασή και κύριο Δημήτρη Λαγωνικάκο, δύο πολύ έμπειρους ανθρώπους, ήδη δραστηριοποιημένους σε άλλους συλλόγους στην Καλαμάτα, ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο οι Φίλοι της Παράδοσης και στεγάστηκαν σε ενοικιαζόμενο χώρο στην οδό Φιλοποίμενος 16, στο κέντρο της πόλης.

Οι στόχοι του Συλλόγου αφορούν κυρίως την ανάδειξη της τοπικής Μεσσηνιακής παράδοσης με διάφορες εκδηλώσεις όπως:

-Θεατρικές εκδηλώσεις υπό την εποπτεία του ταλαντούχου κυρίου Γιάννη Δρίτσα.


             Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου οι Φίλοι της Παράδοσης.

                                                   Φωτο: κα Έφη Γεωργανά

-Χορευτικές εκδηλώσεις με το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου.

-Ομιλίες για τη γνωριμία της νέας γενιάς με τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας.

-Εργαστήρια θεάτρου, χορού, κατασκευής παραδοσιακών και θεατρικών ενδυμασιών κ.α.

-Γνωριμία με τα παραδοσιακά προϊόντα, παράθεση γευμάτων και μπουφέ σε συναφείς εκδηλώσεις.

-Κατασκευή και συλλογή παραδοσιακών και θεατρικών φορεσιών και ανάδειξη του βεστιαρίου του Συλλόγου, το οποίο είναι πολύ πλούσιο.

-Οργάνωση μικρών φεστιβάλ σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους.

- Συμμετοχή του θεατρικού ή χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου, κατόπιν πρόσκλησης, σε πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας, που οργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις.

-Συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους εκτός Μεσσηνίας. -Παρακολούθηση σεμιναρίων για την επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου.


                Τρεις Χάριτες του Πολιτιστικού Συλλόγου οι Φίλοι της Παράδοσης.

                                                   Φωτο: κα Έφη Γεωργανά


Ο Σύλλογος αυτή την εποχή ετοιμάζεται να συμμετάσχει το τριήμερο σεμινάριο, στις 18-20 Οκτωβρίου στο Μουζάκι Καρδίτσας, μαζί με άλλους τέσσερεις Συλλόγους, τους Βλάχους Δράμας, και Συλλόγους από το Μέτσοβο, την Κεφαλονιά και τη Ρόδο. Οι Φίλοι της Παράδοσης θα δείξουν τους τοπικούς χορούς της Μεσσηνίας και ιδίως το γυναικείο Τσάμικο, το οποίο δεν υπάρχει σε άλλο μέρος της Ελλάδας.


            Ο υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου του Συλλόγου κος Γιάννης Δρίτσας

Με τη Βαλύρα η κυρία Έφη Γεωργανά έχει συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς. Η πρώτη ξαδέλφη της Όλγα είναι παντρεμένη με τον κύριο Νίκο Καρτερολιώτη και η ανεψιά της Ευγενία είναι ψυχολόγος στη Διάπλαση. Επίσης, έχει γνωρίσει τον κύριο Ιωάννη Δ. Λύρα, καθηγητή Βιολογίας και Ιστοριοδίφη, στη γιορτή του ριζιού στη γενέτειρά της και είναι ενήμερη για το ιστορικό του αρχείο.

Στη συνέντευξη η κα Έφη Γεωργανά υποστήριξε τα ακόλουθα:

-Στη Βαλύρα έχουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θάμυρι . Από την εμπειρία σας τι θα προτείνετε, το οποίο θα ήταν ωφέλιμο για τα παιδιά μας, ώστε να γνωρίσουν την παράδοση , τα ήθη και έθιμα του τόπου μας;

- Τα παιδιά στα χωριά έχουν λιγοστέψει και αρκετοί αλλοδαποί ζουν εκεί πλέον. Η τοπική παράδοση χρειάζεται να ενισχυθεί εκ βάθρων. Κάθε πολιτιστικός σύλλογος θα πρέπει να έχει σταθερά το παραδοσιακό του εργαστήρι, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν την παράδοση και να γαλουχηθούν μέσα από αυτή διαχρονικά, να διαμορφώσουν μία υγιή προσωπικότητα με χαρά, κοινωνική συμμετοχή , μακριά από τα μη υγιή πρότυπα των καιρών μας.

-Οι παραδοσιακοί χοροί βοηθούν στον στόχο που προτείνετε;

-Οι παραδοσιακοί χοροί θα πρέπει να συνδυάζονται με τη λαογραφία. Ο δάσκαλος χορού να μη δείχνει στα παιδιά μόνο τα βήματα ενός χορού, αλλά να τα γαλουχεί μέσα από την παράδοση, να τα διδάσκει πώς προέκυψε ένας χορός, πώς ήταν παλιά, γιατί φορούσαν συγκεκριμένες φορεσιές, ποιος ήταν ο ρυθμός της ζωής τότε, ποιος είναι ο συμβολισμός τόσο της ενδυμασίας όσο και του συγκεκριμένου χορού, να γευτούν στο τέλος και παραδοσιακά εδέσματα, και με ενσυναίσθηση να βιώσουν κυριολεκτικά εκείνη την όμορφη εποχή των προγόνων τους. Η μύηση στην παράδοση είναι πολύ σημαντική και όχι μία απλή εκμάθηση των παραδοσιακών χορών.


                Μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου

                    οι Φίλοι της Παράδοσης στην Καλαμάτα. Φωτο: κα Έφη Γεωργανά

-Στη Βαλύρα ο Σύλλογος Γυναικών ετοιμάζεται πυρετωδώς για να διαμορφώσει το πολιτιστικό του κέντρο στο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του χωριού. Αν σας καλέσουν, πιο είναι ένα από τα αγαπημένα σας θέματα που θα θέλατε να παρουσιάσετε;

-Πολλά μπορούμε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας να παρουσιάσουμε, ένα ωραίο θέμα είναι η κουλούρα του γάμου, ο τρόπος στολισμού της και η ιδιαίτερη κατασκευή της στη Μεσσηνία. Πολύ θα ήθελα να επικοινωνήσω , ιδίως με τις νέες γυναίκες της Βαλύρας, και να δράσω ως ερέθισμα για τη διατήρηση αυτής της όμορφης παράδοσης του τόπου μας .

-Πώς η τοπική παράδοση μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε;

-Είναι πολύ μεγάλη η χαρά να μπορούμε να αντλήσουμε μέσα από την τοπική μας λαϊκή παράδοση. Γαληνεύει την ψυχή μας και μας γεμίζει ελπίδα για τη ζωή. Πριν λίγο καιρό συνάντησα μία κυρία σ΄ ένα κομμωτήριο στην Καλαμάτα. Δίκαια παραπονιόταν για το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει τον κόσμο η έξαρση του κορωνοϊού και τον περιορισμό που αισθάνονται ως προς την κοινωνική τους έκφραση οι άνθρωποι. Και παλιά είχαμε πολλές ασθένειες είπε η συγκεκριμένη κυρία, αλλά καταφέρναμε να ανταπεξέλθουμε.

Της απάντησα ότι παλιά δεν αισθανόμασταν κανέναν τέτοιας φύσεως περιορισμό. Οι άνθρωποι ζούσαν σε μονοκατοικίες και είχαν έστω μία μικρή αυλή να βγουν εκτός οικίας , να ποτίσουν τα λουλούδια τους, να δουν το φως του ηλίου , να εισπνεύσουν καθαρό αέρα, και να πουν έστω και απέναντι από τον φράχτη μια καλημέρα στον γείτονα. Όλα ήταν εναρμονισμένα φυσικά, με τις εποχές του έτους. Τρώγαμε φρούτα εποχής, χωρίς τα σημερινά δηλητήρια των φυτοφαρμάκων, και δεν αναζητούσαμε τα σταφύλια τον χειμώνα και τα σύκα την Άνοιξη. Τρώγαμε φυσικά αυτό που  καλλιεργούσαμε στα κτήματά μας  κάθε εποχή. Όλα εντός και εκτός μας ήταν εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον γύρω μας.

-Πόσο τελικά μας βλάπτει ο σύγχρονος καταναλωτισμός;

-Ένα κυνήγι ουτοπίας είναι ο σύγχρονος καταναλωτισμός, δεν γεμίζει την ψυχή μας. Τρέχουμε για να δουλεύουμε και δουλεύουμε για να τρέχουμε , καμία ποιότητα ζωής δεν έχουμε.


                   Συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου οι Φίλοι της Παράδοσης

           στον εορτασμό της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα. Φωτο: Εφημερίδα Θάρρος

-Είστε ένα πολυτάλαντο και καλαίσθητο άτομο. Άριστη επαγγελματίας αλλά και νοικοκυρά, κεντάτε, ράβετε, υφαίνετε, χορεύετε, είστε μαθαίνω πολύ καλή μαγείρισσα, καλή φίλη, ένας ευχάριστος και πολύ χρήσιμος άνθρωπος. Αυτόν τον καιρό τι σας αρέσει ιδιαίτερα να κάνετε;

-Η δημιουργία, με τις ευλογίες του Θεού, είναι ένα μεγάλο διέξοδο στις πιο σκοτεινές ημέρες, τις κάνει λαμπερές και ο νους δεν εγκλωβίζεται καταθλιπτικά, γεμίζει ο άνθρωπος από αισιοδοξία για τη ζωή. Για παράδειγμα, τώρα πίνω το πρωινό μου καφεδάκι και ο νους μου ταξιδεύει δημιουργικά.

-Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι του Πολιτιστικού Συλλόγου οι Φίλοι της Παράδοσης;



-Οι στόχοι μας είναι πολύπλευροι, αλλά δύο βασικοί στόχοι είναι να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε την ιματιοθήκη μας και να αυξηθούν οι Φίλοι της Παράδοσης. Χαρά μας είναι να έχουμε κοντά μας μικρά παιδιά, για να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη και τη γνώση για τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμα της Μεσσηνίας, που είναι οι ρίζες της ύπαρξής μας και δίνουν νόημα στη ζωή μας.

-Κυρία Έφη Γεωργανά, σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι σύντομα να σας απολαύσουμε στην όμορφη Βαλύρα μας.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

6/10/2022








Δεν υπάρχουν σχόλια: