Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Αρχή του Τριωδίου για Πνευματικούς Αγώνες μιας Θεάρεστης Ζωής

 



                                Του Τελώνου και του Φαρισαίου.Φωτο: Σαν Σήμερα

Πλούσιο αμητό ( πνευματική συγκομιδή) αναμένει η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία αγωνίζεται για την πνευματική πρόοδο του χριστεπώνυμου πλήθους της, το οποίο είναι το σώμα της, με κεφαλή τον Θεάνθρωπο Κύριο ημών Ιησού Χριστό, τον Υιό και Λόγο του Θεού.

Αυτή την Κυριακή ο μεν Απόστολος Παύλος απευθύνεται προς τον Τιμόθεο (Β΄Τιμ. γ΄10-15) τονίζοντας τη σημαντικότητα της πραγματικής προόδου, με βάση το θέλημα του Θεού, το δε Ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρεται στην παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου (Λουκ. Ιη΄10-14), στην αναγνώριση της πνευματικής φτώχειας και του αμαρτωλού βίου, στην ταπείνωση και προσευχή προς τον Τριαδικό Θεό για τη σωτηρία της ψυχής ημών.

Ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ” είπε ο συνειδητοποιημένος τελώνης για τις αμαρτίες του και την έλλειψη πνευματικής τροφής, ταπείνωσε τον εαυτό του και ανυψώθηκε πνευματικά από τον Πανάγαθο Θεό και Πατέρα όλων μας με τη μεγάλη ευσπλαχνία Του, σε αντίθεση με τον Φαρισαίο που έβρισκε τον εαυτό του τέλειο με βάση την τήρηση του Μωσαϊκού Νόμου και λόγω του αλόγιστου νου του , της ισχυρογνωμοσύνης, του εγωισμού του, και της άμετρης έπαρσης ταπεινώθηκε από τον Παντοδύναμο Θεό.

Είναι ακατανίκητη η δύναμη του ανθρώπου εκείνου που παραδέχεται τα λάθη του, δεν απειλείται από αυτά ώστε να καταστεί κρυψίνους και να παραποιήσει την πραγματικότητα προκειμένου να μην εκτεθεί στο περιβάλλον γύρω του. Θεία ευλογία είναι η αναγνώριση της έλλειψης πνευματικής παιδείας και η αναζήτηση αυτής από τον ίδιο τον Πάνσοφο Θεό. “Εν οίδα ότι ουδέν οίδα” είπε ο Σωκράτης, τον οποίο το Μαντείο των Δελφών χαρακτήρισε ως τον σοφότερο άνθρωπο της εποχής του. “Ένα γνωρίζω ότι τίποτα δεν γνωρίζω”, εμπρός στην απεραντοσύνη του Θεού, πνευματικά φτωχός είμαι και ζητώ το έλεος Αυτού για την κατάρτισή μου.

Γη προς θεία οικοδόμηση είμαι και χρειάζομαι άμεσα τη βοήθεια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, προκειμένου να θεμελιώσει, ενάντια στις ορδές του διαβόλου και των αλόγιστων παθών, τούτο το οικοδόμημα. Λέγει ο Απόστολος Παύλος ότι όσοι αγωνίζονται να ζήσουν με ευσέβεια, αποδέχονται παράλληλα και τις δοκιμασίες του βίου τους, γιατί γνωρίζουν ότι οι θλίψεις και οι δυσκολίες της ζωής λαξεύουν τον νου και την ψυχή τους, φωτίζοντας τον ψυχοπνευματικό τους εαυτό. Οι δυσκολίες της ζωής  μάς κάνουν σοφότερους και καλύτερους ανθρώπους. “Δια των πολλών θλίψεων δει ημάς εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού διαβάζουμε στις πράξεις των Αποστόλων (Πραξ. 14,22) και η άθληση των Αγίων Πατέρων της εκκλησίας μας, μετά τη σταύρωση του Θεανθρώπου Χριστού, υπέρ της σωτηρίας ημών, είναι φωτεινοί σηματοδότες της πορείας της ζωής μας. Ευπρόσδεκτοι είναι οι τρίβοι του βίου μας. “Πολλές αρρώστιες να μου δίνεις Θεέ μου”, παρακαλούσε ο τυφλός σωματικά γέροντας Πορφύριος, γιατί αγωνιζόταν υπέρ της σωτηρίας της ψυχής του. Οι ασθένειες λάξευαν την υπομονή του και ενδυνάμωναν την πίστη του, άνοιγαν τους πνευματικούς του  ορίζοντες και αντίκριζε τον Κύριο και Θεό εντός και εκτός του.

Περί αγώνων πνευματικών, πίστεως, αγάπης, μακροθυμίας, υπομονής, γνώσεως των Αγίων Γραφών κάνει λόγο ο Απόστολος Παύλος και η σπουδή, η προσπάθειά μας κατά την κατανυκτική αυτή περίοδο προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση προσανατολίζεται”, λέγει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ν.Κ. στη Φωνή Κυρίου, 5 Φεβρ. 2023 (Αριθμ. Φυλ. 6-3636).

Πάς ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται. Την αγάπη και ευσπλαχνία του Θεού ζητά ο φτωχός πνευματικά άνθρωπος και όχι την απόκρυφη γνώση για να καταστεί από  το Σατανά "φαινομενικά δυνατός", διότι η ρομφαία του αρχάγγελου Μιχαήλ θα πέσει επί της κεφαλής του, ενώ ο ταπεινός χαρμόσυνο άγγελμα θα λάβει από τον ουράνιο Πατέρα, με την εμφάνιση του αρχαγγέλου της αγάπης Γαβριήλ.

Λέγει το κοντάκιο της ημέρας :

Κοντάκιον. Ήχος α΄.

Ο μήτραν παρθενικήν αγιάσας τω τόκω σου, και χείρας του Συμεών ευλόγησας ως έπρεπε, προφθάσας και νυν έσωσας ημάς Χριστέ ο Θεός. Αλλ΄ειρήνευσον εν πολέμοις το πολίτευμα και κραταίωσον Βασιλείς ους ηγάπησας, ο μόνος φιλάνθρωπος”. Ο Παντοδύναμος Θεός να προστατεύει και να φωτίζει και τους κυβερνήτες των λαών αυτού του σκοτεινού και πρόσκαιρου κόσμου, στον οποίο μαθητεύουμε όλοι μας.

Καλό Τριώδιο.

Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία η. Κοντοπούλου

5/2/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: