Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Άγιον Όρος:Ιερό Κελί Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίων (από τα Αρφαρά) - Σκήτη Αγίας Άννας(βίντεο)

 Σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του Άθωνα, αμέσως μετά τη Νέα Σκήτη, συναντάται το εντυπωσιακό πανόραμα της Σκήτης της Αγίας Άννης. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό, με πλούσια βλάστηση, μέσα στην οποία βρίσκονται χτισμένες Καλύβες, οι οποίες μοιάζουν να έχουν τοποθετηθεί με μαγευτικό, ανεξήγητο τρόπο βόρεια και νότια επί μιας βαθιάς ρεματιάς. Εκεί, σε μία φυσική όαση, βγαλμένη σαν από παραμύθι, βρίσκεται και ο ναός της Καλύβης των Καρτσωναίων, γνωστός και ως Ιερό Κελί του Αγίου Γεωργίου των Καρτσωναίων.

Το πανέμορφο κτήριο του ναού σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παύλος Μυλωνάς, γνωστός για το έργο του στον τόπο του Αγίου Όρους. Ο ιερομόναχος Γαβριήλ Κάρτσωνας ο Πνευματικός (1876-1956), με καταγωγή από τα Αρφαρά Μεσσηνίας και μέγας αγιογράφος (μαθητής των ξακουστών Θεοφιλαίων), υπήρξε ο ιδρυτής της αδελφότητας των Καρτσωναίων. Τον ιερομόναχο Γαβριήλ Κάρτσωνα ακολούθησαν οι τρεις, νεότερης ηλικίας, αδελφοί του, που πέρασαν τον βίο τους στη Σκήτη. Μέσα σε λίγα χρόνια, η αδελφότητα των Καρτσωναίων κατάφερε να καταστεί ιδιαίτερα ξακουστή στην πιστή κοινότητα. Από τους νεότερους Καρτσωναίους, ιδιαίτερης φήμης είναι ο ιεροψάλτης Διονύσιος, που αναπαύθηκε το 1959 και ο ιεροψάλτης Παντελεήμων, που αναπαύθηκε το 1992. 

Ο ιδρυτής της αδελφότητας, Γέροντας Πατήρ Γαβριήλ Κάρτσωνας ήταν απόγονος της ιστορικής φήμης οικογένειας Κάρτσωνα. Μορφωμένος και καλλιεργημένος, ο Γέροντας Γαβριήλ, πριν φθάσει στη Σκήτη της Αγίας Άννης του Αγίου Όρους το 1896 όπου και εκοιμήθη το 1956, είχε ήδη πραγματοποιήσει με άριστα τις σπουδές γενικής παιδείας, τις οποίες διαδέχτηκαν οι σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ με διακρίσεις ήθους, ταλέντου και ικανοτήτων. Μεγάλος λόγος γίνεται για τη δεινή ικανότητά του ως προσωπογράφου σημαντικών προσώπων εκείνων των χρόνων, καθώς πολλά από τα έργα του βρίσκονται σήμερα σε πινακοθήκες του εξωτερικού. Επιπλέον, οι αγιογραφίες του κοσμούν πολλούς ιερούς ναούς τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: