Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Ιθώμη

 

Πηγή: Kalamata Journal

Ξεκίνημα του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με λουλούδια στην κενή θέση του Πέτρου Θέμελη

Με τη φωνή του Πέτρου Θέμελη, ανάμεσα σε χαρούμενες παιδικές φωνές και με την ευχή του για “καλό μέλλον”…  ξεκίνησε    10 Απριλίου το πρωί, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Ιθώμης του Δήμου Μεσσήνης, το 11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος “Αρχαία Μεσσήνη”. Είναι το πρώτο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία του καθηγητή και ανασκαφέα της Αρχαίας Ιθώμης-Μεσσήνης, Πέτρου Θέμελη, στη θέση του οποίου κορίτσια από τη “Χαρά του Παιδιού”, άφησαν λουλούδια…
Η Αρχαία Μεσσήνη ήταν σήμερα μαγική. Οι αρχαιότητες μέσα στην αχανή ανοιξιάτικη βλάστηση, με κυρίαρχα χρώματα το πράσινο, το κίτρινο και το φούξια και μέσα στη ζωντάνια της κίνησης και της φωνής των μαθητών. 

 image.jpeg

Η κενή θέση του Πέτρου Θέμελη δίπλα στον δήμαρχο Μεσσήνης, κ. Γιώργο Αθανασόπουλο

Την κήρυξη της έναρξης του 11ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος έκανε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλου, επί των ημερών του οποίου, ως Δημάρχου Μεσσήνης, ξεκίνησε αυτή η σημαντική διοργάνωση. Από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας χαιρέτησε η αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου. Η εναρκτήρια παράσταση δόθηκε από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, με το έργο “Ιχνευτές” του Σοφοκλή, ενώ προηγήθηκε μουσικό κάλεσμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης και καλωσόρισμα από το Σύλλογο της Μεσσήνης “Χαρά του Παιδιού”. 

image.jpeg
Από την παράσταση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Ο Πέτρος Θέμελης μπορεί να μην είναι πια ανάμεσά μας αλλά το πνεύμα του θα είναι αιώνιο στο χώρο, τόνισε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το έργο του στην Αρχαία Μεσσήνη ανέδειξε αυτό το αρχαιολογικό πάρκο ως μνημείο παγκόσμιας αναγνώρισης για την άρτια αναστηλωτική εικόνα.

 Στόχος του Φεστιβάλ, είπε ακόμη ο Δήμαρχος, είναι η διαφύλαξη και η διάδοση της κληρονομιάς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Τέλος ο κ. Γιώργος Η. Αθανασόπουλος για άλλη μια φορά δήλωσε τις θερμές ευχαριστίες του προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, για την ένταξη της διοργάνωσης στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και την εξασφάλιση οικονομικής στήριξης, όπως επίσης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, για τη στήριξη του Φεστιβάλ για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τη συγκεκριμένη υπηρεσία. 

image.jpeg
Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε τη συγκίνησή του για τη συμμετοχή και την παρουσία πολλών μαθητών σε αυτή τη διοργάνωση, τονίζοντας ότι αυτό ήταν και το όνειρο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, δηλαδή το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων σε εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Ο αντιπεριφερειάρχης μετέφερε τα συγχαρητήρια και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού. 

image.jpeg
Αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου

Η αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου δήλωσε τη βαθύτατη συγκίνησή της για τον θάνατο του Πέτρου Θέμελη, αναφέροντας ότι ήταν ένας σημαντικός επιστήμονας που με κόπο και μεράκι και διάθεση κατάφερε να δώσει στη Μεσσήνη την τρίτη της διάσταση,  να τη βγάλει από τη λήθη και να την κάνει ορατή. Όπως πρόσθεσε, αυτό που έκανε ο Πέτρος Θέμελης στην Αρχαία Μεσσήνη ήταν επαναστατικό, σαν να ήταν ένας σύγχρονος Αριστομένης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, ο Πέτρος Θέμελης θα εμπνέει πάντα όσους τον γνώρισαν, όσους δίδαξε και όσους επισκέπτονται την Αρχαία Μεσσήνη. 

image.jpeg
Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται την Τρίτη με την παράσταση “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, από το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, στις 9.30 το πρωί. 

 Την 10η Απριλίου την πρεμιέρα παρακολούθησαν μαθητές από το 15ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, το 1ο, το 4ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας. 

Στ.Μ.

Συντελεστές Παράστασης "Ιχνευτές" του Σοφοκλή, από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.
Σκηνοθεσία: Γιαννουλάτου Πανωραία, Ζέρβα Μερόπη, Κορωναίου Παναγιώτα (με την πολύτιμη συνδρομή της συναδέλφου Σοφίας Τσιρώνη).
Κοστούμια: Γιαννουλάτου Πανωραία, Ζέρβα Μερόπη, Κορωναίου Παναγιώτα.
Μουσική επένδυση: Χαλβαντζής Βασίλειος.
Ηθοποιοί :
Ερμής Σταύρακας: Απόλλωνας
Χρυσοβαλάντης Δαρδαμάνης: Ερμής
Χρυσαυγή Φωτιάδου: Κυλλήνη
Ανδρονίκη Παπαμιχαήλ Παππά: Σίληνος
Σάτυροι:
Σταύρος Απέργης, Ζώνιου Βίκη, Λυδία Εξάρχου, Ελευθερία Ευαγγέλου, Γεωργία Καζαντζίδη, Λυδία Κυριαζή, Λυδία Λάλου, Μελίτα Πετσάλη, Αγάπη Σκεπετάρη, Αναστασία Σύκου, Θανάσης Χήτος.
Νύμφη του Δάσους: Δανάη Καρασαβόγλου.
Μουσικοί: Φαίη Ποϊκλη και Γεωργία Καρανίκα: λαούτο.
Δήμητρα Καρανίκα: Βιολί.
Ειρήνη Σόφη: νταούλι.
Χαράλαμπος Καλαμπόγιας: τρομπέτα και τραγούδι.
Δανάη Καρασαββόγλου: φλαουτο.
Μαίρη Κορωναίου, Σπυρένα Οικονόμου, Ζωή Παγούρα: τραγούδι και άλλοι ήχοι.
Εικαστικοί: Μαίρη Κορωναίου, Σπυρένα Οικονόμου, Ζωή Παγούρα
Μουσική Επένδυση: Βασίλειος Χαλβάντζης
Συγγραφή των στίχων του τραγουδιού του τέλους: Μερόπη Ζέρβα και Ανδρονίκη Παπαμιχαήλ- Παππά.
Σκεύη: Ανδριάνα Θέμου

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου για την ενημέρωση  της ιστοσελίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: