Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Ιωάννης Θωμόπουλος:Η υγιής σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων

 


                       

                     Γλυτσίνια, λεμονιές και ανθισμένα τριφύλλια, αρμονικά δεμένα.

Φωτό: κα Γεωργία Μπουρίκα-Μαρινοπούλου   




Ο φίλος της ιστοσελίδας μας από τη Ναύπακτο, κ. Ιωάννης Θωμόπουλος, έχει την ευχάριστη και άκρως ενδιαφέρουσα συνήθεια, ανελλιπώς κάθε πρωί, πριν αρχίσει την εργασία του, να επικοινωνεί εποικοδομητικά με τους συνανθρώπους του, σε Πανελλαδικό επίπεδο, ετοιμάζοντας γλυκύ βραστό καφέ στην κουζίνα τού νοήμονος εαυτού του. Τις δροσοσταλίδες της θετικής του σκέψης μεταδίδει στις καρδιές εκείνων που συνδέονται μαζί του , μέσα από τη σελίδα του στο Fb (Ioannis Thomopoulos). Ο εμπνευσμένος λόγος του περί της κοινωνικής συμπόρευσης και ανιδιοτελούς προσφοράς , μάς καλημέρισε σαν Ανοιξιάτικη μοσχοβολιά, με περιτύλιγμα θείας ευταξίας.

Με τη συμμετοχή τού καθενός μας διαμορφώνεται το κοινωνικό γίγνεσθαι και η ωριμότητα ενός κοινωνικού συνόλου εξαρτάται άμεσα από τις προσωπικές στάσεις, απόψεις, αξίες και συμπεριφορές των μελών του. Σχετικά με τη θεωρία του χάους, διατείνονται οι επιστήμονες ότι αν πετάξει μία πεταλούδα στο Πεκίνο, μπορεί να σταματήσει μία καταιγίδα στη Νέα Υόρκη. Ενδεχομένως , να μην αντιλαμβανόμαστε τον συνδετικό λόγο που διέπει τη δημιουργία του κόσμου, όμως σε κάθε επιμέρους μελέτη οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι υπάρχει τάξη στο Σύμπαν, ακόμη και μέσα στο χάος. Οι οφθαλμοί του ανθρώπου αντιλαμβάνονται το χιόνι διάσπαρτο και όχι τις λαξευμένες, σαν περίλαμπρους αδάμαντες χιονονιφάδες. Ο Παντοδύναμος Θεός, με τη χάρη του Θείου Λόγου Του και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Το Ευαγγέλιο λέγει ότι ο δρόμος της σωτηρίας μας περνά διαμέσου του πλησίον μας , και πίστη αληθή, χωρίς έργα αγαθοεργίας προς τον άλλο, δεν εδραιώνεται . Όλοι χρειάζεται να συμπορευθούμε ειρηνικά με αγάπη, ίνα εν ομονοία ομολογήσωμεν. Ας μελετήσουμε με θετική στάση τον εμπνευσμένο λόγο του κ. Ιωάννη Θωμόπουλου:

                  Ανθισμένα ιώδη ιδεώδη! Φωτό: κα Γεωργία Μπουρίκα-Μαρινοπούλου

Καλημέρα Ελληνίδες  και Έλληνες , Καλημέρα Ελλάδα! 

Όμορφη μέρα να έχετε με υγεία , ευχάριστες στιγμές και θετική ενέργεια .

Μη ξεχνάτε ότι δεν γεννηθήκαμε για να ζούμε απλά . Δεν ήλθαμε από το πουθενά για να συμφιλιώσουμε τον εαυτό μας με ό,τι μας τρομάζει και μας απομακρύνει από την δική μας βούληση. Ήλθαμε για κάτι ασύγκριτα ανώτερο.

Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για ατομική ευημερία , όταν το κοινωνικό σύνολο πάσχει και όταν βλέπουμε μια κοινωνία να σπαράσσεται από τη κατάπτωση των αξιών και τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού. Οι κοινωνίες μας βασίζονται στην αρχή της υγιούς σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων . Το πόσο καλά είναι κάποιος επηρεάζει το πόσο καλά είναι ο διπλανός του. Οι κοινωνικές αξίες αποτελούσαν πάντοτε τις «κατευθυντήριες γραμμές» για την πορεία τόσο των ατόμων όσο και ολόκληρων κοινωνιών.. Η ανθρώπινη ύπαρξη καθορίζεται από τη φύση των αξιών που την διέπουν.

Ουσιαστικά, αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Αποτελούν το καταστάλαγμα της γνώσης που έχει αποκτήσει μία κοινωνία .Η κοινωνία μάς θέλει ανοικτούς στον κόσμο , στους άλλους στον εαυτό μας . Μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι να αναζητούμε τις αξίες για τις οποίες αξίζει να ζούμε .Να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της ζωής και αν χρειαστεί να αγωνιστούμε για τα πιστεύω μας , να επικοινωνούμε με τον κόσμο όπως είναι και να ξέρουμε ότι έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε μέσα στην κοινωνία .Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοινωνία αποτελείται από ανθρώπους με προτερήματα αλλά και ελαττώματα. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα σε μια οργανωμένη κοινωνία , ίσως καταφέρουμε άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο να την επαναφέρουμε στη θέση που της αρμόζει.”

Συμπερασματικά, σημαντικό είναι να ενισχύσουμε, σε κοινωνικό επίπεδο, κάθε κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των συμπολιτών μας, ώστε να μην αγωνίζονται ορισμένα μέλη απομονωμένα , ενώ η βασική τους πρόθεση είναι υπέρ του καλού του κοινωνικού συνόλου. Οι πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις , ο επαγγελματικός ανταγωνισμός, και το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο του καθενός, ας μην είναι τροχοπέδη κοινωνικής διάσπασης. Το πνεύμα της συνεργασίας και η ανιδιοτελής χαρά του διδόναι προς το κοινωνικό σύνολο, είθε να είναι το κίνητρο για την ενίσχυση και της προσωπικής μας ψυχοπνευματικής ανάπτυξης.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Γεωργία Μπουρίκα-Μαρινοπούλου, για τα ανθισμένα γλυτσίνια της, τις εύφορες λεμονιές και τα χρυσά τριφύλια στην  ανοιξιάτικη Βαλύρα.


Ο Θεός μεθ΄ημών


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

3/4/2024



Δεν υπάρχουν σχόλια: