Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Μαυρίκη-Μπόβη Ουρανία: Κάτι ξυπνάει..... από κοινού!

 

                                   Οι Χάριτες του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αρχαία Μεσσήνη"

                                    Φωτό: Πολιτιστικός Σύλλογος "Αρχαία Μεσσήνη" στο Fb

Δεν είναι μόνο ο οργασμός της Άνοιξης σε λουλουδένια αλώνια, είναι κάτι βαθύτερο, που αναδύεται μέσα από έναν σκοτεινό χειμώνα απαξίωσης , απογοήτευσης και αποστασιοποίησης, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, στην οποία ζουν και πορεύονται. Τούτος ο ούριος άνεμος, που κρατούσε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας σε εγρήγορση, επανέρχεται δριμύτερος , για να τα σαρώσει “όλα”, με άξια χέρια και μεγάλη καρδιά, να τα ευπρεπίσει και να δράσει ως λαμπρό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

   

           Η δυναμική ομάδα του Πoλιτιστικού Συλλόγου "Αρχαία Μεσσήνη", στο Fb.


Ο εθελοντισμός δεν είναι εγκάθετη δράση από την πυραμίδα της εξουσίας, αλλά ανθίζει στη βάση της, έχοντας την εξουσία ως σταθερό αρωγό. Στην εθελοντική ομάδα όλοι είναι ίσιοι και ο καθένας προσφέρει με βάση τις δυνατότητές του. Η αγάπη και η αρμονική συμπόρευση διέπει την εθελοντική ομάδα, κάνοντας τη χαρά τής προσφοράς μεγαλύτερη.

Κάθε λαός στον πλανήτη μας, αγαπά και επαινεί τον εθελοντισμό και συγκεκριμένα την οργανωμένη προσφορά των πολιτών για το κοινό καλό. Αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο, η συνεργασία μεταξύ των μελών μίας οικογένειας είναι η βάση για την υγιή ύπαρξη και εξέλιξή της και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας ολόκληρης. Για παράδειγμα, στη Γερμανία έχουν το έθιμο να χύνουν έναν κουβά με σκουπίδια έξω από την πόρτα των νεονύμφων, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιος και πώς θα καθαρίσει την είσοδο της νέας οικίας την επόμενη ημέρα. Υποτίθεται, ότι το ζεύγος μονιασμένο και με πολλή αγάπη θα αναλάβει τον καθαρισμό από κοινού, αποσπώντας έπαινο από την τοπική κοινωνία. Κατ΄ επέκταση, ό,τι χρειάζεται να διευθετηθεί και στη δική μας τοπική κοινωνία της Βαλύρας, έχει ως βάση το “από κοινού”. Η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, φιλόλογος, μοιράστηκε ευγενώς μαζί μας τις ακόλουθες εποικοδομητικές σκέψεις της:


         H κα Ουρανία Μαυρίκη -Μπόβη δεξιά μας, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. 

                                     Φωτό: κα Ουρανία Μαυρίκη- Μπόβη στο Fb


Σκέπτομαι και αισθάνομαι.... τον εθελοντισμό να διαμορφώνεται από τους πολίτες, από τη βάση, και να φτάνει η εξουσία, διοίκηση να είναι αρωγός της.... Τότε θα έχει νόημα η ύπαρξή της.... αλλιώς θα παίρνει εντολές και θα τις εκτελεί.... Η δημιουργία του εθελοντισμού έχει σχέση με τους πολίτες που τον επιθυμούν.... από την επίγνωση των ωφελειών που θα τον συνοδεύσουν.... για το καλό του χωριού τους.... μέσα στο οποίο θα είναι και το δικό τους καλό.... Και η συνεργασία με την εξουσία, όσο είναι εφικτή, θα ακολουθήσει.... Ο σκοπός είναι σε μια εποχή έντονου ατομικισμού, ανταγωνισμού....και απαξίωσης του νοήματος της ζωής, πώς μπορεί να αναδυθεί η συλλογική συνείδηση και η διεκδίκηση ανθρωπινότερων κοινωνιών.....

  
                  Σιδηροδρομικός σταθμός Βαλύρας. Φωτό:κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Αρχικά, και για λίγο διάστημα- πριν τον κόβιντ- είχαμε δημιουργήσει ανάλογη ομάδα στη Βαλύρα, για τη συντήρηση και τον καλλωπισμό του σιδηροδρομικού σταθμού και όχι μόνο.... που δεν συνεχίστηκε, με εξαίρεση τη συνεχή και ενεργό συμμετοχή τής κας Ευγενίας Δ. Ντουραμάκου, αντιπροέδρου του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, και εμένα.... Αν καταφέρουμε και ξαναδημιουργήσουμε αυτή την ομάδα θα είναι υπέροχα....


             Η επέμβαση του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας στον σιδηροδρομικό σταθμό.

                                            Φωτό: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου.

Παρατηρούμε ευχάριστα ότι η θεωρία γίνεται πράξη. Εκτός από τη δραστήρια ομάδα στο χωριό Δεσύλλα, δημιουργήθηκε ομάδα εθελοντών Αριοχωρίου..... Επίσης, ο πολιτιστικός σύλλογος Αρχαία Μεσσήνη, την προηγούμενη Κυριακή, ανακοίνωσε εθελοντικό καθαρισμό από το Μουσείο....έως την Αρκαδική πύλη....”

Η μακαρία γιαγιά  Μεσσηνία ξυπνά από τον λήθαργο, για να υφάνει  ανθοστόλιστο τάπητα, νέας ζωής και κοινωνικής ευημερίας, μέσα από  τον εθελοντισμό, για τα αγαπημένα παιδιά και εγγόνια της!


                                           Φωτό: κα Αγγελική Αλεξίου στο FB

Η εθελοντική ομάδα Βαλύρας, με βάση την ενημέρωση που είχαμε από το Συμβούλιο της Toπικής Κοινότητας  , θα κάνει δυναμικά την έναρξή της με τον καθαρισμό και καλλωπισμό της όμορφης γενέτειράς μας , εν όψει του Αγίου Πάσχα, και θα ακολουθήσουν ανάλογες δράσεις, σε σταθερή βάση.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, τη δραστήρια φιλόλογο της Βαλύρας μας, που μοιράστηκε μαζί μας τις ιδέες, σκέψεις και απόψεις της, για την εφαρμογή και ωφελιμότητα του εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία της Βαλύρας.

 

Ο Θεός μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

4/4/2024



Δεν υπάρχουν σχόλια: