Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Οι θέσεις του Δημάρχου Μεσσήνης για τα Ιθωμαία και τα σκουπίδια στην Ιθώμη

Σχετικά με τα τελευταία δημοσιεύματα μας που αφορούν την εναπόθεση - ρίψη σκουπιδιών στην χωματερή της Βαλύρας από τον Δήμο Μεσσήνης και τα όσα ακούγονται για την κατάργηση των Ιθωμαίων, επικοινώνησε σήμερα μαζί μας ο αντιδήμαρχος Ιθώμης κύριος Τάσος Ηλιόπουλος και μας ενημέρωσε σχετικά επί των θεμάτων αυτών.Εμείς στα πλαίσια του διαλόγου και της αντικειμενικής ενημέρωσης σας μεταφέρουμε   τις θέσεις του Δημάρχου, όπως μας τις ανέπτυξε ο αντιδήμαρχος.
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΠΙΔΙΩΝ
Μετά την κατάργηση, με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της χωματερής του τέως Δήμου Ανδρούσας τα σκουπίδια αυτής της Δημοτικής ενότητας έπρεπε μοιραία να διαμοιραστούν στις χωματερές – σκουπιδότοπους των υπόλοιπων Δημοτικών Ενοτήτων του ενιαίου πλέον Δήμου Μεσσήνης. Έτσι ένα μέρος αυτών προωθήθηκε στην χωματερή της Βαλύρας και στο συγκεκριμένο χώρο ουδέποτε ρίχτηκαν σκουπίδια από ολόκληρο τον Δήμο Μεσσήνης ή έστω από την πλειονότητα των Δημοτικών Ενοτήτων. Τα υπόλοιπα σκουπίδια κατανεμήθηκαν εξ ίσου στις υπόλοιπες χωματερές του Δήμου Μεσσήνης. Ωσαύτως ,όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος κύριος Ηλιόπουλος, αναμένεται σε λίγο, και αυτό θα γίνει λίαν συντόμως με απόφαση της Περιφέρειας, το κλείσιμο και της χωματερής της Βαλύρας που απορροφά έως τώρα τα απορρίμματα ολόκληρου του τέως Δήμου Ιθώμης. Εδώ γεννάται το ερώτημα πού θα πάνε πλέον τα σκουπίδια της Ιθώμης;;; Κανένας δεν θέλει τα σκουπίδια του αλλουνού στην πόρτα του!!!
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΙΘΩΜΑΙΩΝ
Για το θέμα των εκδηλώσεων των Ιθωμαίων στην Αρχαία Μεσσήνη, θέση του Δημάρχου Μεσσήνης κυρίου Στάθη Αναστασόπουλου, όπως μας είπε ο κύριος Ηλιόπουλος,  είναι όχι μόνο να καταργηθούν τα Ιθωμαία, αλλά να αναβαθμιστούν περαιτέρω. Ωστόσο ο κύριος Δήμαρχος  εμμένει στην δημιουργία του ‘’Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης’’ ως κάτι του διαφορετικού.
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ – ITHOMI NEWS & N/P VALIRA
1)ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ
Οι δικές μας αναφορές σχετικά με το θέμα της ρίψης των σκουπιδιών από πολλές Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μεσσήνης στην χωματερή της Βαλύρας, βασίζονται στις καταγγελίες συντοπιτών και αναγνωστών μας, που όπως αναφέρουν, γίνονται
συχνά αυτόπτες μάρτυρες. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι πήραμε μιαν απάντηση για το καυτό αυτό θέμα από πλευράς Δημάρχου και θέλουμε να ελπίζουμε ότι με το διάλογο θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Θέση μας πάντως,που παραμένει αμετακίνητη, είναι  η πάση θυσία κατάργηση του σκουπιδότοπου στην Ιθώμη , στο ιερό από κάθε άποψη βουνό της Μεσσηνίας. Στόχος πρέπει να είναι πάντα η διαρκής
αναβάθμιση της περιοχής αυτής, που αποτελεί την ιστορική κοιτίδα, το σημείο αναφοράς, την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα ολόκληρης της Μεσσηνίας.
2) ΓΙΑ ΤΑ ΙΘΩΜΑΙΑ
Τα Ιθωμαία ήταν η κορυφαία ετήσια εορτή της Αρχαίας  Μεσσήνης και η αναβίωσή τους το 1984 ήταν μια μεγάλη ιστορική πράξη και τιμή για την ιστορία και την παράδοση αυτού του σπουδαιότατου αρχαιολογικού χώρου. Μπορεί μέχρι σήμερα να μην έφθασαν στο σημείο να γίνονται όπως θα έπρεπε να γίνονται, σύμφωνα με το πλήρες τελετουργικό τους, όμως οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να συντείνουν προς την κατεύθυνση αυτή και όχι στην κατάργησή ή στην  μετατροπή τους σε δεύτερης κατηγορίας εκδηλώσεις. Μέσα στο παλιό, στο αρχαίο πνεύμα το αθάνατο, μπορεί να μπει και το καινούργιο. Δηλαδή να εμπλουτιστούν τα Ιθωμαία για παράδειγμα και με σύγχρονους αθλητικούς αγώνες και οτιδήποτε έχει σχέση με την δημιουργία πολιτιστικού αγαθού.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Ο τίτλος των εκδηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη δεν μπορεί να είναι άλλος από τον: ‘’ΙΘΩΜΑΙΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ’’ 2011,12,13 κ.ο.καθ’   εξής, και φυσικά  με όλη την δεοντολογία και το αρχαίο περιεχόμενό τους. Αυτή είναι η ιστορία μας, αυτή είναι η παράδοσή μας και η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που κληρονομήσαμε από τους αρχαίους προγόνους μας. Αυτή την πολιτιστική κληρονομιά οφείλουμε να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού και να την παραδώσουμε στις γενεές που θα έρθουν. Οτιδήποτε άλλο που θα συμβάλει στην κατάργηση ή έστω την υποβάθμισή τους, θα είναι μια πράξη βαρβαρότητας και προσβολής του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, που θαυμάζει και απολαμβάνει  ολόκληρη η ανθρωπότητα. Προς τι να δημιουργηθεί ‘’Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης’’ όταν η  ιστορία επιτάσσει και επιβάλει τα Ιθωμαία;;; Είναι σαν να λέμε πάμε στην Αρχαία Ολυμπία να δημιουργήσουμε ‘’Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας’’ και να θάψουμε τα ‘’Ολύμπια’’ , δηλαδή τους Ολυμπιακούς αγώνες!!! Ποιά θα είναι η λογική και ποιός ο σκοπός;;; 

 ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΙΘΩΜΑΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Ας το ξανασκεφθούν λοιπόν όσοι οραματίζονται φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης στην θέση των Ιθωμαίων. Αν σέβονται και αγαπάνε πραγματικά αυτόν τον τόπο και την ιστορία του, ας έλθουν να φτιάξουμε μαζί ένα θεσμικό όργανο διεξαγωγής των Ιθωμαίων με έδρα την Αρχαία Μεσσήνη, που θα αναλάβει την τέλεσή τους κατ’ έτος πάνω σε ψηλά ποιοτικά επίπεδα και να δώσουμε στις εκδηλώσεις αυτές παγκόσμια ακτινοβολία και αίγλη. Οι μέχρι τώρα κύριοι διοργανωτές τους, οι πολιτιστικού Σύλλογοι της περιοχής, όσο φιλότιμα και με μεράκι προσπαθούν για το καλύτερο με τις μικρές δυνάμεις τους, δεν μπορούν να τα φθάσουν εκεί που πρέπει. Και προπάντων είναι δύσκολο να διατηρήσουν την διαχρονικότητά τους. Σήμερα υπάρχουν, αύριο μπορεί να κάνουν ‘’κοιλιά’’.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ''ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ''
Ελάτε λοιπόν, όσοι φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης, να φτιάξουμε την δική μας Ολυμπιάδα και να στείλουμε την φλόγα της Ιθώμης – Αρχαίας Μεσσήνης στα πέρατα της οικουμένης, για την προβολή και την ανάπτυξη ολόκληρης της Μεσσηνίας και όχι μόνο. Το τόλμημα του 2008: ΙΘΩΜΑΙΑ – ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ , ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ – ΠΕΚΙΝΟ – ΜΟΣΧΑ , ας είναι φάρος και οδηγός για μια ανάλογη λαμπρή συνέχεια…
Γιάννης Ερρίκου Λινάρδος
Βαλύρα Ιθώμης Αρχαίας Μεσσήνης
24/08/2011       

Δεν υπάρχουν σχόλια: