Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Στα 3,5 ευρώ ανά κιλό το Μεσσηνιακό λάδι-Κρίμα που ο Δάκος και το Γλοιοσπόριο κατέστρεψαν το 50% του ελαιοκάρπου!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ελαιόλαδο
Η εφετινή χρονιά ήταν μια ευκαιρία για τους αγρότες να βάλουν ζεστό χρήμα στις τσέπες τους.
Όμως ο Δάκος και το Γλοιοσπόριο ήλθαν με άγριες διαθέσεις καταστρέφοντας περίπου το 50% του ελαιοκάρπου.
Το παρήγορο είναι ότι σε κάποιες περιοχές της Βαλύρα έχουμε σημαντική απόδοση ελαιολάδου.Στα Αγρίλια π.χ έχουμε  απόδοση 16 κιλά λάδι ανά 100ντάκιλο σακί με ελιές.Σήμερα Σάββατο στη Βαλύρα ο καιρός ήταν βροχερός και οι ελαιοπαραγωγοί πήγαν στα ελαιοτριβεία.
Ανοδικές συνεχίζουν να είναι οι τάσεις στις τιμές ελαιολάδου όσο συνεχίζεται η συγκομιδή σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία γίνονται πράξεις στα 3,50 ευρώ το κιλό (για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 0-0,5 βαθμούς οξύτητας). Μάλιστα, ενδεικτικό της καλής μελλοντικής πορείας των τιμών είναι το γεγονός ότι οι έμποροι δίνουν επιπλέον 0,20 ευρώ το κιλό, αν οι παραγωγοί αποφασίσουν να πληρωθούν με τρίμηνες επιταγές.
Αναλυτικά, εκτός από τα 3,50 ευρώ το κιλό για το λάδι οξύτητας μέχρι 0,8 βαθμούς, οι έμποροι πληρώνουν 3,35 ευρώ το κιλό (+0,20 ευρώ με τρίμηνη επιταγή) και 2,80 – 3,10 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 1 βαθμό.
Παρ’ όλα αυτά, το σοβαρό πρόβλημα της προσβολής από το δάκο και το Γλοιοσπόριο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους ελαιοπαραγωγούς.
Επιπλέον, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η φετινή σοδειά θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, ενώ ούτε στην Ιταλία ούτε και στην Ισπανία αναμένεται αύξησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: