Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Πολιτιστική Πανδαισία ήταν, στην Εορτή του Αγίου Πνεύματος στη Βαλύρα , το Πανηγύρι 2023

 





Η παιδική χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Θάμυρις".
Φωτό: κα Ζωή Λιοντήρη 


Τα πλούσια παραδοσιακά δρώμενα στο Πανηγύρι της Βαλύρας έφεραν τους απομονωμένους για τρία συνεχή έτη, από το κτύπημα του κορονοϊού, κατοίκους και  και φίλους από τα γύρω χωριά κοντά. Σε ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα απόλαυσαν τις θρησκευτικές, αθλητικές , μουσικές , χορευτικές και μαγειρικές εκδηλώσεις , που συνδυαστικά προσέδωσαν άπλετη αίγλη στο παραδοσιακό ανά τους αιώνες Πανηγύρι της Βαλύρας, στην εορτή της μνήμης του Αγίου Πνεύματος .

 Το Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023,  ο αποθεωμένος Αστέρας F.C Βαλύρας με το χρυσό του κύπελο και τα   δρώμενα  με τους μουσικούς κ. Λεωνίδα Παχτίτη, κ. Μάκη Ευθυμιάδη και κα Μαριλένα Μαυροειδέα είχαν την πρωτοκαθεδρία. Έκλεψε την παράσταση στην πλατεία της Βαλύρας το αήττητο τρόπαιο του Αστέρα,  του νικητή στην β΄ τοπική κατηγορία ποδοσφαίρου στη Μεσσηνία και πανηγυρίστηκε η άνοδός  του στην α΄ κατηγορία.


                     Πανηγυρίζοντας με το τρόπαιο! Φωτό: κ. Άρης Σπηλιώτης στο fb.

Την Κυριακή ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Βαλύρας “Ο Θάμυρις” με τις τρεις μοναδικές ομάδες χορού των ενηλίκων γυναικών, ανδρών και παιδιών , υπό τη συνοδεία της χρυσής φωνής  των τραγουδιστών κ. Σταύρου Μπατάλια, κα Ιωάννας Κουντουριώτη και κ. Αλέξανδρου Στρατή , γέμισε την ξύλινη πίστα στην πλατεία, καθώς οι πανηγυριστές απολάμβαναν την παραδοσιακή ψητή γουρουνοπούλα .

                H αμέριστη φροντίδα των πανηγυριστών μέχρι αργά τα μεσάνυχτα 

                            στην πλατεία της Βαλύρας. Φωτό: κ. Γιώργος Φωτεινός


Έσυραν τα μεγάλα και μικρά υπερήφανα νιάτα, με τις υπέροχες, καλοσιδερωμένες παραδοσιακές στολές τους και τα σωστά βήματα τον χορό, αποδίδοντας θαυμάσια , υπό την εποπτεία της  αξίας δασκάλας κα Τόνιας Ηλιοπούλου.


                          Ξεσηκώνοντας τα πλήθη! Φωτό: κα Βάσω Φ.Ηλιοπούλου

 Ο ποιητής της Βαλύρας, κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος, αφού βοήθησε την έμπειρη χορεύτρια παραδοσιακών χορών, την  όμορφη σύζυγό του κα Ελένη Καπότη να  βάλει τη φορεσιά της, χέρι-χέρι κατέφθασαν στην πλατεία που τους περίμεναν με χαρά οι συγγενείς και φίλοι τους.


            Η φιλόξενη κα Ελένη Καπότη-Αδαμοπούλου στην τραπεζαρία της οικίας της,

            με την παραδοσιακή φορεσιά της. Φωτό: κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος στο fb


Η μικρή  Βασιλικούλα Καπότη ντύθηκε γιατρός και γιόρτασε στο πανηγύρι, αφού ακροάστηκε τους περισσότερους και βεβαιώθηκε ότι είναι πολύ καλά στην υγεία τους!


                            H χαριτωμένη γιατρός  Βασιλικούλα Καπότη.

                                           Φωτό: κ. Γιώργος  Καπότης στο fb.

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, η γραφική εκκλησία της Αγίας Τριάδος που ατενίζει αέναα την Ιερά Μονή Βουλκάνου, στο διάσελο των πλούσιων σε βλάστηση  βουνών της Εύας και Ιθώμης, άνοιξε τη στολισμένη με φοίνικες της δόξης του Αγίου Πνεύματος   θύρα της και υποδέχτηκε τους επίσημους προσκεκλημένους , τους πιστούς της Βαλύρας και τους προσκυνητές από όλη τη Μεσσηνία. Η μικρή καμπάνα της Αγίας Τριάδος αντήχησε και ο χαρμόσυνος ήχος της ξεσήκωσε τα γύρω χωριά. Μετά τη θεία ακολουθία  οι γυναίκες της Βαλύρας εύφραναν τους πάντες με τους παραδοσιακούς τους άρτους, ταγμένους κάθε χρόνο στην επιστασία του Αγίου Πνεύματος, μοιράστηκαν την παραδοσιακή ψητή γουρουνοπούλα στον αυλόγυρο τη εκκλησίας και  μοναδικά σπιτικά γλυκίσματα.


                   Oι δημιουργίες των γυναικών της Βαλύρας εμπρός στην είσοδο του

                       ιερού ναού της Αγίας Τριάδος. Φωτό: κα Σταυρούλα Κάρλου


Στη συνέχεια έδωσαν το Καλαματιανό μαντήλι στην Αγία Τριάδα να σύρει θείο χορό, γύρω από τον αυλόγυρό της. Ανατρίχιασαν τα κυπαρίσσια και οι ελιές στην Πέρα Μεριά,  όταν άρχισε να κελαρύζει με τη θεία του φόρμιγγα το ποτάμι της Μαυροζούμενας, συνοδεύοντας  τις μητέρες και τις κόρες της Βαλύρας  που λικνίζονταν πάνω σε γη αγία.


                   Χορεύοντας με θεία φώτιση! Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Το απόγευμα οι γενναίοι αθλητές-δρομείς ξεκίνησαν από την Αρκαδική πύλη στην αρχαία Ιθώμη την πορεία των 14 χιλιομέτρων και έφεραν το θείο μήνυμα του “εύ αγωνίζεστε” στην πλατεία της Βαλύρας, όπου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι ετήσιοι αθλητικοί αγώνες “Βαλύρεια”.


                              Φωτό: κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη στο fb

Μικροί και μεγάλοι αναμετρήθηκαν με χαρά και ευγενή άμιλλα, αναβιώνοντας το αρχαίο Ολυμπιακό πνεύμα, και οι πρωταθλητές στέφθηκαν και έλαβαν τα έπαθλά τους στην εξέδρα στην πλατεία, όπου το πλήθος των πανηγυριστών τους αποθέωσε. 

                                         Οι έφηβοι νικητές της χρονιάς 2023.

                                           Φωτό: κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη

Ο ποιητής της Βαλύρας κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος, με τη  συντροφιά της όμορφης συζύγου του κα Ελένης   και των φίλων τους απαθανάτισε τη ρομαντική διάσταση του πανηγυρισμού και την αποτύπωσε ποιητικά στη μνήμη του. Το  ποιητικό πόνημα αναμένεται.....


           Αριστερά το ζεύγος Παναγιώτης και Ελένη Αδαμοπούλου με τους φίλους τους.

                                      Φωτό: κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος στο fb

Ο σεπτός πατήρ κ. Ιωάννης Φωτεινός και πατέρας της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Θάμυρις”, κα Αγγελικής Φωτεινού-Μπουρίκα, απόλαυσε ιδίως τα χορευτικά δρώμενα των μικρών παιδιών, το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία   του όμορφου χωριού μας , που κατέπληξαν τους πάντες με τη γρήγορη πρόοδο που σημειώνουν  χορευτικά στα βήματα και στο ρυθμό, καθώς και την καλή οργάνωσή τους ως χορευτική ομάδα.


                   Oι θαυμαστοί μικροί χορευτές! Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Η δημοφιλής φιλόλογος της Βαλύρας, κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, με σώμα και ψυχή συμμετείχε ενεργά, παράλληλα φιλοσοφώντας και αναλύοντας ψυχολογικά και κοινωνικά τις θετικές παραμέτρους αυτής της μεγαλειώδους τριήμερης πανηγυρικής εκδήλωσης, συμπεραίνοντας τα ακόλουθα:


         Η  μικρή Ουρανία Μαυρίκη, μία γλυκιά ανάμνηση από τα πανηγύρια του ΄60. 

                                  Φωτό: κα Ουρανία Μαυρίκη -Μπόβη στο fb.

Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις μας, η χαρά της συνεύρεσης, το πνεύμα της Ομαδικότητας, η επαφή με το σώμα μας, η γνωριμία με χορούς της χώρας μας, η εμφάνιση στο πανηγύρι του χωριού μας...... !Τι πιο ωραίο....! Ευγνώμονες της ζωής....” !!!


Θερμές ευχαριστίες κατά σειρά  στους κα Ζωή Λιοντήρη, κ. Άρη Σπηλιώτη, κ. Γιώργο Φωτεινό, κα Βάσω Φ.  Ηλιοπούλου, κ. Παναγιώτη Αδαμόπουλο,  κ. Γιώργο Δ. Καπότη, κα Σταυρούλα Κάρλου,  κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη, και κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, που με το μοναδικό φωτογραφικό  τους υλικό  στο fb εμπλούτισαν αυτήν  την ανάρτηση.


Και του Χρόνου με Υγεία.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

6-6-2023



Δεν υπάρχουν σχόλια: