Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Ο Όσιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης

 

                            Ο Όσιος Συμεών  Θαυμαστορείτης.Φωτο:diakonika.gr

Στις 24 Μαϊου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του  Οσίου Συμεών εν τω Θαυμαστώ Όρει. Ο βίος του Οσίου είναι γεμάτος από θαυμαστά γεγονότα , που στο άκουσμα τους και μόνο η ψυχή του ανθρώπου αγάλλεται, και θέλει να φτερουγίσει και να ενωθεί με τον Κύριο και Θεό της.

Ο Όσιος Συμεών γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 521 μ.Χ. , κατά τους χρόνους του βασιλέως Ιουστίνου Β΄, που βασίλεψε κατά τα έτη 565-578(1).  Ο Κύριος τον ευδόκησε να γεννηθεί για να έχουμε όχι μόνον πρεσβευτή και μεσίτη παρά τον Θεόν, αλλά ιατρό ψυχών και σωμάτων, τύπο του ερημητικού βίου και παράδειγμα φιλοσοφίας πατρικής(2).

Οι γονείς του ήταν μυροποιοί. Σε ηλικία πέντε ετών σώθηκε με τη μητέρα του από σεισμό, ενώ ο πατέρας του πέθανε, ενώ στα 6 χρόνια του είδε τον Χριστό, που του έδειξε την οδό που έπρεπε να ακολουθήσει για να αποκτήσει σοφία. Τότε ήταν που ανακάλυψε ένα μονύδριο και επιτέλεσε το πρώτο του θαύμα. Σε ηλικία 7 ετών άρχισε την άσκηση του στυλίτη, σύντομα δε προέτρεπε τους μοναχούς να κυριαρχούν στα πάθη τους, να έχουν υπακοή και αδιάλειπτη υμνολογία και προσευχή. Όταν ανέλαβε την ευθύνη της αδελφότητος, πολλά θαύματα επιτελέστηκαν κι έσωσε την μονή από τους Πέρσες. Επειδή δεν έμενε ήσυχος από την κοσμοσυρροή, σε ηλικία 20 ετών ανέβηκε στην κορυφή βουνού, που ονομάστηκε Θαυμαστό Όρος και συνέχισε να επιτελεί θαύματα και ιάματα, αφού πλήθη ζητούσαν τη βοήθεια του (1). Προσκυνητές έκτισαν εκεί τεράστια μονή, με μεγάλο ναό και έναν νέο στύλο για τον άγιο, βάσει σχεδίων που χάραξε άγγελος στο χώμα. Μαχόταν τις αιρέσεις, έκανε προφητείες και βοηθούσε τους πάντες. Για πολλά χρόνια υπήρξε η ζωντανή εφαρμογή των λόγων του Θεού. Σε ηλικία 85 ετών παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του, ζώντας σας άγγελος επί γης (2).

Στη συνέχεια παρατίθενται ολίγα από τα πλεονάζοντα θαυμαστά σημεία από τον βίο του Οσίου:  

Θαύμα προ της γεννήσεως του  Οσίου Συμεών 

Ο Ιωάννης, που καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας, πήγε με τους γονείς του, που ήταν μυροποιοί, να κατοικήσει στην Αντιόχεια. Παντρεύτηκε με την ευλαβή Μάρθα, η οποία μετέβαινε τακτικά στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Νήστευε, προσευχόταν και παρακαλούσε τον Δεσπότη Κύριο, με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, να της δωρίσει ένα τέκνο , το οποίο μόλις γεννηθεί θα το αφιερώσει στον Θείο Πρόδρομο. Καθώς προσευχόταν, τη νύχτα είδε σε οπτασία τον Άγιο Ιωάννη που της είπε: “Έχε θάρρος γύναι, διότι εισηκούσθη η δέησις σου. Και ως σημείον λάβε τούτο το ευώδες θυμίαμα και θυμίασε πολλάκις τον οίκον μου”. Όταν ξύπνησε η Μάρθα, περιχαρής και φοβισμένη, βλέπει πάνω στη δεξιά της παλάμη βώλο εξαίσιου θυμιάματος. Έπεσε κατά γης και ευχαρίστησε με δάκρυα τον Κύριο. Όταν ξημέρωσε, πήγε και θυμίασε τον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Η εξαιρετική ευωδία εξέπληξε τους πάντες στον ναό. Όταν απόμεινε λίγο μέρος από τον βώλο, το έσβησε για να ξαναθυμιάσει. Την επόμενη ημέρα που πήγε να θυμιάσει, βρήκε τον βώλο ολόκληρο. Για πολλές ημέρες διατηρήθηκε το θυμίαμα, ώσπου είδε πάλι τον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή, και της είπε: “Γύναι ησύχασον, διότι θέλεις γεννήσει υιόν, τον οποίον ονομάσεις Συμεών. Θα τρέφεται δε μόνον εκ του δεξιού σου μαστού, διότι πάντοτε δεξιά θα βαδίζει το τέκνον σου και προς ουδέν αμάρτημα θα κλίνει, αλλά θα γίνει Άγιος μέγας. Μόνον δε με άρτον, ύδωρ, άλας και μέλι θα τρέφεται. Και πρόσεξον να φυλάττεις τούτο καλώς και προ της γεννήσεως και μετά ταύτην, διότι ως σκεύος Θεού παρασκευάζεται. Όταν δε γίνει τριών ετών, φέρε τούτον εις τον Ναόν μου, ίνα λάβει το άγιον Βάπτισμα”. Δεξιά θήλαζε η Μάρθα το βρέφος και μία ημέρα που πήγε να τον θηλάσει αριστερά, το νήπιο απέστρεψε το πρόσωπό του. Όλη την ημέρα δεν έφαγε και το βράδυ ξεράθηκε και στέρεψε τελείως ο αριστερός μαστός της μητέρας του.

Θαύμα κατά τη Βάπτιση του  νηπίου Συμεών 

Το νεοφώτιστο, όταν εξήλθε από την κολυμβήθρα μίλησε και είπε: “Έχω πατέρα και δεν έχω”. Αυτό το επαναλάμβανε για επτά ημέρες, που σήμαινε την εγκατάλειψη των φυσικών γονέων και την αναχώρηση προς την ουράνια ανάβαση. Όσες ημέρες έτρωγε η μητέρα του κρέας, εκείνο δεν θήλαζε καθόλου.

Η αναχώρηση  από τα εγκόσμια

Όταν ο Συμεών ήταν 5 ετών, έγινε μεγάλος σεισμός στην Αντιόχεια και έπεσε το σπίτι τους και καταπλάκωσε τον πατέρα του. Η μητέρα του εκείνη την ώρα βρισκόταν στον ιερό ναό του Αγίου Προδρόμου και ο Συμεών στον ναό του Αγίου Στεφάνου. Έχασε η μητέρα το παιδί, το οποίο παρέλαβε στο σπίτι της μία άλλη γυναίκα. Τη νύχτα η Μάρθα είδε στον ύπνο της τον Πρόδρομο που της είπε πού βρίσκεται ο Συμεών, και πήγε και τον βρήκε. Μετά από ημέρες είδε πάλι σε οπτασία ότι προσέφερε το παιδί στον Θεό και έλεγε στον πεντάχρονο Συμεών: ¨Επεθύμουν προ πολλού, τέκνον, να ίδω την θείαν σου ταύτην ανάβασιν, ίνα ο Ύψιστος με απολύση ως αξιωθείσαν να αποδώσω εις Αυτόν καρπόν εκ της κοιλίας μου”. Μετά από αυτό, ο ίδιος ο Συμεών είδε τον Δεσπότη Χριστό , καθισμένο σε θρόνο ψηλό και μετέωρο, οι δίκαιοι συναθροίζονταν και η βίβλος της ζωής ανοιγόταν. Προς το μέρος της Ανατολής βρισκόταν ο Παράδεισος της τρυφής και δυτικά η λίμνη που κόχλαζε το πυρ. Τότε άκουσε τη φωνή του Κυρίου να λέγει: “Εννόησε Συμεών, τα ορώμενα. Διότι η των δικαίων λαμπρότης και ο Παράδεισος της τρυφής επαγγέλλονται την αιωνίαν αγαλλίασιν, η δε γέεννα του πυρός την ατελεύτητον κόλασιν. Όθεν έκλεξον το καλύτερον και σπεύσον όχι μόνον να απαλλαγείς εκ των δεινών, αλλά και τα ανεκλάλητα αγαθά να απολαύσεις, ίνα αιωνίως αγάλλεσαι”. Αυτά είδε ο Όσιος τα αόρατα και παράδοξα και απέκτησε από τον Θεό τη γνώση και σύνεση των απόκρυφων ιερών αποκαλύψεων(2).

Η ανάβαση του  πεντάχρονου  Συμεών σε έρημο όρος στο χωριό Πίλασα

Μετά από μερικές ημέρες, είδε ο Συμεών λευκοφόρο άνδρα που του είπε: “Ακολούθει μοι”.Τον οδήγησε πραγματικά σε χώρα καλουμένη Τιβερινή, κοντά στη Σελεύκεια και τον αναβίβασε σε όρος έρημο, κάτω από το οποίο ήταν το χωριό Πίλασα. Έμεινε ο Συμεών εκεί και ζούσε με τα θηρία. Ο οδηγός αυτού παρέμεινε λίγες ημέρες μαζί του, τον δίδαξε πώς να πορεύεται και μετά τον άφησε μόνο του. Περπάτησε πολύ και βρήκε μικρό μοναστήρι που ηγούμενος ήταν ο Ιωάννης, ο οποίος είχε δει πριν σε οπτασία ότι θα έλθει ο Συμεών. Μαζί με τον ηγούμενο Ιωάννη έμεινε και διήγαγε πολιτεία ισάγγελο. Έτρωγε μόνο κάθε επτά ημέρες, πολλές φορές ανά δέκα ,λίγα μουλιασμένα όσπρια και έπινε λίγο νερό. Μιλούσε λίγο με σύνεση και φρόνηση. Έψαλλε 80 ψαλμούς τη νύχτα και πολλές φορές δεν κοιμόταν καθόλου και διάβαζε όλο το ψαλτήριο.

Η άθληση του Οσίου, σε ηλικία 7 ετών, επάνω  σε 40 ποδών στύλο

Κάθε ημέρα, με τη θεία Χάρη, δυνάμωνε η πίστη του, και ζήτησε να κατασκευάσουν 40 ποδών στύλο. Οι Αρχιεπίσκοποι Αντιοχείας και Σελεύκειας, άναψαν μέγα φωτισμό, έφεραν τον Συμεών στο θυσιαστήριο και τον χειροτόνησαν Ιεροδιάκονο ενώ στη συνέχεια τον αναβίβασαν στον στύλο με πολλή ευσέβεια. Έμεινε 8 χρόνια εκεί. Επάνω στον στύλο προέβλεψε τον θάνατο του ηγουμένου Ιωάννου. Στον στύλο είδε σε όραμα τον Δεσπότη Χριστό με τα τάγματα των θείων Αγγέλων, που κρατούσαν στέφανο πολύτιμο , Σταυρό απαστράπτοντα και βασιλική πορφύρα και ήθελαν να τον ενδύσουν με την πορφύρα. Οι Άγιοι Άγγελοι του είπαν: “Στεφανώθητι δια τούτων τον Θεόν και Πατέρα και τον Μονογενή Αυτού Υιόν και ενεδύθητι ως πορφύραν το Πνεύμα τον Άγιον, ίνα συμβασιλεύσεις μετά των Αγίων Βασιλείαν αιώνιον”. Τότε ο Όσιος έστρεψε τους οφθαλμούς του προς τον Δεσπότη και λέγει προς Αυτόν: “Δέσποτα Κύριε, επειδή κατηξίωσας με τον ανάξιον να συμβασιλεύσω μετά των Αγίων Σου, παρακαλώ την αγαθότητά Σου να μοι παραχωρήσεις την χάριν να μη χρειαστώ πλέον τροφήν ανθρώπινον”. Τότε οι Άγγελοι τον ενέδυσαν με την πορφύρα κάτω από το ράσο του και στην κεφαλή του απέθεσαν διάδημα, ψάλλοντας ύμνο προς τον Χριστό τον Θεό και ευφημίζοντας τον Όσιο.

Η μετάβαση του Οσίου Συμεών στην κορυφή του Θαυμαστού Όρους και το κτίσιμο της Μονής

Σε όραμα είδε ο Άγιος ότι πρέπει να κατέβει από τον στύλο και να μεταβεί στην κορυφή του όρους , που ήταν δεξιά του στύλου. Πολλά θαύματα επιτέλεσε στο έρημο όρος που δεν είχε ούτε νερό. Εκεί ο Θεός τον φώτισε και άκουσε φωνή, η οποία του είπε να κτίσουν οι αδελφοί Μοναστήρι για να έχουν λίγη ανάπαυση. Ζήτησε στους μαθητές να κτίσουν μονή και όσοι θεραπεύτηκαν κάθισαν μαζί του και βοήθησαν στην ανέγερση του Μοναστηριού. Ήρθαν εκεί πολλοί από τη Συρία και άλλα μέρη. Ο Θεός, με θαυμαστό τρόπο , με άφθονη βροχή, αφού προσευχήθηκε ο Άγιος, γέμισε τις παλιές δεξαμενές που υπήρχαν από τους ειδωλολάτρες με νερό, και κάθε φορά που εκείνο τελείωνε, έβρεχε και γέμιζαν οι δεξαμενές. Πνεύμα ακάθαρτο , όταν έκτιζαν τον ξενώνα της Μονής, προκάλεσε φοβερό σεισμό και έτρεμαν οι τοίχοι. Ο Άγιος είπε σε έναν μοναχό: “Κτύπησε με τη ράβδο σου τα θεμέλια και λέγε: Εις το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σε προστάσσει ο δούλος του Θεού Συμεών, να φύγεις από τον τόπον τούτον πνεύμα ακάθαρτον”. Ο σεισμός έπαυσε, έκτισαν και στύλο και στο πλευρό του οποίου άνοιξαν βαθιά δεξαμενή , ώστε να επαρκεί το νερό για όλους τους προσερχόμενους και τις ανάγκες της Μονής. Χτίστηκε στη συνέχεια ιερός ναός στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Τότε ο Άγιος ευλόγησε έναν αδελφό, τον Ιωάννη, που δεν γνώριζε την τέχνη της γλυπτικής και κατόρθωσε να λαξεύσει τα μάρμαρα. Ο Όσιος, στα Σαράντα χρόνια του ανήλθε στον στύλο, μετά από όραμα, κατά το οποίο πρόβλεψε και τούτου του Ιωάννου την κοίμηση.

        H  βάση του στύλου του Οσίου Συμεών, στο Θαυμαστό Όρος.Φωτο:diakonima.gr

Το αξίωμα της ιεροσύνης

Επειδή έκανε πολλά θαύματα, και προσερχόταν πλήθος κόσμου να λάβει την ευλογία του και να θεραπευθεί, έπρεπε να λάβει ο Όσιος και την ιεροσύνη, γιατί μέχρι τότε ήταν διάκονος.

Με οπτασία πείστηκε ότι έπρεπε να χειροτονηθεί ιερέας. Ο Επίσκοπος Σελεύκειας Διονύσιος, ο οποίος ανέβηκε στον στύλο, τον ασπάστηκε και του είπε: “Ο Θεός, όστις γνωρίζει σε πριν ή γεννηθείς ευδόκησε να γίνεις Πρεσβύτερος”. Χειροτονήθηκε, ολοκλήρωσε στη συνέχεια τη θεία λειτουργία και πολλά θαύματα άρχισε να τελεί με τη Χάρη του Κυρίου Ιησού Χριστού και Θεού ημών.


         Ερείπια της Μονής του Οσίου Συμεών στο Θαυμαστό Όρος. Φωτο:diakonima.gr

Η μετοίκηση του Οσίου Συμεών στον Ουρανό

Στα 85 έτη του μετοίκησε ο Άγιος, αφού τα τελευταία 45 έτη τα πέρασε επάνω στον στύλο, στο Θαυμαστό Όρος , κάτω από τον οποίο ήταν το Μοναστήρι του, το οποίο Μάνδρα το ονόμασε. Όταν πληροφορήθηκε από το Άγιο Πνεύμα ότι ήλθε το τέλος του, κάλεσε τους μαθητές και τους είπε: “Αδελφοί και Πατέρες , αδιαλείπτως προσεύχεσθε. Εστέ ταπεινοί τη καρδία. Μισήσατε την φιλαργυρίαν και προσφέρετε ελεημοσύνη, όσον δύνασθε...”. Μετά από δέκα ημέρες, την 24η Μαϊου, ο μακάριος Συμεών απήλθε προς τον Χριστό που πόθησε, για να απολαύσει τα άρρητα αγαθά, τα οποία για τον ίδιο και για όλους όσους αγαπούν τον Κύριο ετοίμασε ο των απάντων Δημιουργός και Δεσπότης. Το λείψανο του Αγίου παρέμεινε στο Θαυμαστό Όρος, ως ακένωτο ταμείο θαυμάτων, αναβλύζον ιάματα των σωμάτων και των ψυχών(2).

Απολυτίκιον. Ήχος α΄.Της ερήμου πολίτης.

Ως αείφωτος λύχνος δωρεών της ασκήσεως, εν τω Θαυμαστώ Πάτερ Όρει, διαπρέψας ανέλαμψας, και κλίμακα εκ γης προς ουρανόν, τον σ΄τυλον σου υπέθου αληθώς, Συμεών θαυματοφόρε τοις ευσεβώς, προστρέχουσι τη Μάνδρα σου· δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξσ τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.

Η αγιογράφηση του Οσίου Συμεών Θαυμαστορείτου 

                               Ο Όσιος Συμεών ο στυλίτης. Φωτο: soundcloud.com

Ο Όσιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης-Στυλίτης εικονίζεται καθισμένος επάνω σε στύλο (κολόνα) με σκαλιστό κιονόκρανο, κολονοκέφαλο, όπως λέγεται στην αγιογραφία. Έχει τις παλάμες του ανοιχτές εμπρός στο στήθος του, σε στάση προσευχής και απάθειας. Εσωτερικά φορεί τον κόκκινο χιτώνα που τον ενέδυσαν  οι άγγελοι και εξωτερικά το ένδυμα του αγγελικού σχήματος, από  του οποίο ορατά είναι το μαύρο κουκούλιο στην κεφαλή ( η δέσμευση του πνεύματος) και ο μανδύας ( το πτερωτικό των αγγέλων). Στην κορυφή του στύλου το σώμα  του Οσίου φαίνεται μόνο μέχρι τη μέση, εικονίζεται  στηθαίος. Συνήθως γύρω από τον Όσιο σχεδιάζονται κάγκελα που τον προφυλάσσουν. Σε μερικές παλιές αγιογραφίες  περιλαμβάνουν και δύο τρύπες, ανοιγμένες στο επάνω μέρος του στύλου, από όπου βγαίνουν τα πόδια του Οσίου (3).Ο στύλος είναι μαρμάρινος και σκαλιστός στην κορυφή. Σε αρκετές εικόνες , τον κρατούν άγγελοι αριστερά και δεξιά, ενώ στη βάση του στύλου, στον κάμπο της εικόνας, εικονίζεται το κτίσμα της Μονής του Οσίου, στο Θαυμαστό  Όρος.


                         Bυζαντινή ευλογία  του Οσίου Συμεών.Φωτο:diakonima.gr

Είθε η Χάρη του Οσίου Συμεών να φωτίζει και να θεραπεύει όλους όσους με πίστη τιμούν τη μνήμη του.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

24/5/2022


Βιβλιογραφία

1. Αγιολόγιον-Ημερολόγιον 2018.Αθήνα. Εκδόσεις Σαϊτης.

2. Μεγ. Συν.(1967).μην. Μάϊος, σελ. 572-588.

3.Κόντογλου Φ. (1960).Έκφρασις, τομ. Α΄.Αθήνα.Εκδοτικός Οίκος Αστήρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: