Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Ο Λόγος της Αγάπης

 


                                                  Φωτό: Γιώτα Κωτσόβολου


Πρώτη Παρασκευή των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο σήμερα, και οι καρδιές των πιστών ανεμίζουν σαν αναπετάρι σε αγιογραφίες αγγέλων, έτοιμες να δραπετεύσουν από την καθημερινή σχόλη τους, για να παρευρεθούν με ψυχή και σώμα στον κατανυκτικό εσπερινό.

Πλαστήκαμε κατ΄ εικόνα του Δημιουργού μας, και αληθινός στόχος της ζωής μας είναι να επιτύχουμε το κατ΄ ομοίωσιν με τον Ουράνιο Πατέρα μας. Οι πρόγονοί μας Ορφικοί μύστες έλεγαν “είμαι υιός της γης και του πτερωτού ουρανού, και δεν θα πιω νερό από την πηγή της λήθης αλλά της μνημοσύνης”. Θα θυμηθώ τον Θεό και Πατέρα μου και η ψυχή μου θα οδεύσει προς Αυτόν. Ουσιαστικός στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, τα φωτεινά πεδία που οδηγούν στην προσωπική μας ανάσταση, μέσα από την αγάπη και ομόνοια προς τον πλησίον. Τούτος ο θείος και αιώνιος δρόμος περνά διαμέσου του πλησίον μας, διότι ο Θεός είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Αν θέλουμε να αγαπήσουμε πραγματικά τον Δημιουργό μας, θα πρέπει να μετέχουμε ενεργά    στις αγαθές εκδηλώσεις Του, στο γίγνεσθαι αυτού του κόσμου. Κατά τη βάπτισή μας συσταυρωθήκαμε με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.  Η εσταυρωμένη αγάπη Του είναι εκείνη που μας στηρίζει, καθώς οι αμαρτίες του βίου και τα παραστρατήματα των κακών λογισμών μάς ταλανίζουν και αποπροσανατολίζουν αλύπητα.

Μία καλή ψυχή, με αβίαστο χαμόγελο, στέλνει σήμερα την καλημέρα της στους αναγνώστες μας, με εγκάρδιες ευχές να επιτύχουμε το ζητούμενο της ψυχής μας, και να φθάσουμε εκεί που ποθεί βαθύτατα το πνεύμα μας.

Ας δούμε τι μήνυμα μάς στέλνει ο κ. Ιωάννης Θωμόπουλος από την Ναύπακτο, (Ioannis Thomopoulos στο FB):

Καλημέρα απανταχού Ελληνίδες – Έλληνες.

Υπέροχη Παρασκευή να έχετε, με υγεία και όμορφες στιγμές.

Ανεξάρτητα από το πολλά προβλήματα που μας κυκλώνουν κάθε μέρα μέσα στη ζούγκλα που ζούμε , υπάρχει ένα μικρός παράδεισος που λέγεται η όαση της ευτυχίας και της αγάπης .

Εκεί λένε όποιος φτάσει θα συναντήσει το πιο ποθητό πράγμα στον κόσμο .Θα συναντήσει τη γαλήνη και τον επίγειο παράδεισο. Βέβαια ο δρόμος είναι δύσκολος. Πρέπει να περάσει όποιος το προσπαθήσει μέσα από ερήμους , μέσα από συμπληγάδες , από ανεμοθύελλες , από απάτητες βουνοκορφές και μέσα από σκοτεινές ζούγκλες , που και μόνο οι βρυχηθμοί των άγριων ζώων σε κάνουν να τρομάζεις .

Εκεί αναζητούμε την όαση με την πηγή να πιούμε νερό να ξαποστάσουμε . Δύσκολοι οι δρόμοι , πολλοί απελπίζονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια , γιατί το θεωρούν ακατόρθωτο να φθάσουν στην πηγή. Θεωρούν ότι κολυμπούν σε αχαρτογράφητα νερά .Όσοι φυσικά εγκαταλείπουν μένουν στο σκοτάδι , μακριά από τα σύνορα του φωτός . Λίγοι συνεχίζουν. Μα το ταξίδι είναι δύσκολο. Ο γνήσιος άνθρωπος προσπάθησε και προσπαθεί . Πολλές φορές ανέβηκε τις βουνοκορφές και κακοτράχηλους δρόμους και πολλές φορές έπεσε στη γη, αλλά δεν το έβαλε κάτω . Συνέχισε το δύσκολο ταξίδι του και στο τέλος προς την όαση την ατελείωτη ένα χέρι τον άρπαξε.

Και εκεί συνάντησε την ευτυχία και τη γαλήνη . Εκεί συνάντησε το Θεό των θεών. Αυτό το ταξίδι είναι η ζωή του καθενός μας. Η συνάντηση με τον Δημιουργό μας που πάντα είναι εκεί και μας περιμένει. Να είμαστε πάντα με αυτόν που μας έπλασε, μας αγαπά και με το παραπάνω , ακόμα και αν δεν το αξίζουμε. Σταυρώθηκε και αναστήθηκε για μας και κάθε φορά που αμαρτάνουμε είναι έτοιμος να μας συγχωρέσει .

Ιωάννης Θωμόπουλος

Ας ασπαστούμε σήμερα με ευλάβεια τη Μητέρα του Φωτός, παρακαλώντας να μεσιτεύσει και για τη δική μας σωτηρία, χωρίς στεγανά στην ψυχή μας, που παρεμποδίζουν την ένωση μαζί Της. Είναι η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μία μοναδική ευκαιρία για άθληση της συγχώρησης και αποδοχής του πλησίον, διότι ο συνάνθρωπός μας, όπως κι εμείς, είναι θύμα των  κακών λογισμών του και χρειάζεται την αγάπη και στήριξή μας, μέχρι να ανέλθει πνευματικά και να αποκτήσει κατά Θεόν σοφία και διάκριση.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Γιώτα Κωτσόβολου για την υπέροχη και ανθοστόλιστη εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, και στον κ. Ιωάννη Θωμόπουλο, που κόσμησε με τον λόγο του την ημέρα μας.


Ο Θεός μεθ΄ημών


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

22/3/2024


Δεν υπάρχουν σχόλια: