Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μαυρίκη-Μπόβη Ουρανία: Η Αξιέπαινη Εθελοντική Προσφορά στα Χωριά της Μεσσηνίας

 

                 Εθελοντική εργασία στο Δεσύλλα Μεσσηνίας. Φωτό: "αγαπάμε Δεσύλλα", στο FB

 

Η δραστήρια φιλόλογος της Βαλύρας, κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, έθεσε το θέμα επί τάπητος, με αφορμή τη σύσταση εθελοντικής ομάδας στο Αριοχώρι Μεσσηνίας, και με υπόδειγμα την επιτυχή εθελοντική δράση στο χωριό Δεσύλλα. Αλλά και η όμορφη γενέτειρά μας Βαλύρα, έχει πολλά να επιδείξει, από το παρελθόν έως σήμερα, όσον αφορά την ευαισθητοποίηση και εθελοντική προσφορά των κατοίκων της.

Η έννοια του εθελοντισμού


                                                     Φωτό: "αγαπάμε Δεσύλλα", στο FB

Η κα Μαυρίκη-Μπόβη μοιράστηκε μαζί μας τα ακόλουθα: “Πρόκειται για εθελοντές που νοιάζονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χωριού τους στο γειτονικό μας Αριοχώρι.... και συστάθηκαν σε ομάδα..... Εμένα μου αρέσει ο εθελοντισμός και τον προβάλλω.... Ευχόμενη να δημιουργηθεί ανάλογη ομάδα και στο δικό μας χωριό, σε συνεργασία με την κοινότητα..... Ανάλογη ομάδα με δράσεις ορατές έχει συσταθεί στο χωριό Δεσύλλα .Ο κ. Κώστας Θ. Καυκούλας, μέλος στο νέο Τοπικό Συμβούλιο Βαλύρας, έχει κατά το παρελθόν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη σύσταση εθελοντικής ομάδας και για το χωριό μας..... Ευελπιστούμε....”

Σημαντικές εθελοντικές δράσεις στο χωριό Δεσύλλα


                                                       Φωτό: "αγαπάμε Δεσύλλα", στο FB

Η ομάδα “αγαπάμε Δεσύλλα”, όπως αναφέρεται στο FB, συνεχίζει το έργο της, με τον ίδιο ζήλο και θέληση!! Η διάνοιξη πεζοπορικού μονοπατιού, στο υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο μέχρι την Ακρόπολη Ελληνικού, ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Αφορά μία συλλογική-εθελοντική προσπάθεια να μην κλείσει από τα βάτα το σιδηροδρομικό δίκτυο και η πρόσβαση στο Ελληνικό, μετά τις τελευταίες πυρκαγιές. Η σήμανση του μονοπατιού για την πεζοπορική διαδρομή, μήκους 7 χιλιομέτρων από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Ακρόπολη και με επιστροφή στην ίδια αφετηρία, είναι κατατοπιστική και δίνει ένα κίνητρο να μάθει ο κόσμος την ιστορία και ομορφιά του τόπου του.

Ο εθελοντισμός στη Βαλύρα του χθες


            Προσωπική εργασία στη Βαλύρα του 1950-60. Φωτό: lyrasi.blogspot.com

Η Βαλύρα έχει να επιδείξει σημαντικές δράσεις κατά τις δεκαετίες 1950-1970, που αφορούν τον εθελοντισμό των κατοίκων της για το κοινό καλό. Η πρώτη πλατεία του χωριού διαμορφώθηκε και στη συνέχεια συντηρήθηκε, επί σειρά ετών, από τους εθελοντές της κοινότητάς μας, ενήλικες και μικρά παιδιά, όπως και το υδρευτικό έργο, από τον Άγιο Φλώρο προς τη Βαλύρα, είναι πρωτίστως έργο εθελοντικής εργασίας και δευτερευόντως αποτέλεσμα συμβολικών χαμηλών ημερομισθίων. Τόσο ο ποταμός της Μαυροζούμενας, όσο και τα χαντάκια και οι χωματόδρομοι, ήταν πάντα τακτοποιημένα με την εθελοντική επέμβαση των παππούδων μας. Όταν κυκλοφορούσαν στον δρόμο οι αείμνηστες γιαγιάδες μας και έβλεπαν κάτι άσχημο ή στραβό, φρόντιζαν την επόμενη ημέρα να κινητοποιήσουν τους πάντες για το διορθώσουν συλλογικά. Γι΄ αυτό όλοι οι δρόμοι ήταν πεντακάθαροι και λουλουδιασμένοι, τα πεζούλια ασπρισμένα, και ούτε ίχνος από σκουπίδια στα πεζοδρόμια.

Η αείμνηστη γιαγιά Αθανασία Μπατάλια, με το καριοφίλι στο χέρι για να κυνηγά τους κλέφτες στους μπαξέδες και στις καλαμωτές, άνοιγε και έκλεινε χαντάκια για να διαμοιράζεται δίκαια το νερό, που έρεε από τη Δέση του ποταμού προς τα ποτιστικά της Βαλύρας. Στον Μύλο έκρυβε καλαμποκάλευρο για να φιλέψει τους φτωχούς, να φάνε τα πεινασμένα παιδιά τους ζεστό χυλό. Σήμερα, η εγγονή της Αθανασία, καθαρίζει το μνήμα της και την ευγνωμονεί, γιατί εμφύτευσε το καλλιεργημένο γονίδιο της προσφοράς εντός της και ανθίζει ρόδα και κρίνα στη Βαλύρα μας.


 Εθελοντική εργασία στην πλατεία της Βαλύρας.Φωτό: lyrasi.blogspot.com

Ο αείμνηστος Αριστείδης Η. Μακρής, με την οργανωτική του σκέψη, μάζευε τους άνδρες του χωριού στην πλατεία, σε συνεργασία με τους εκάστοτε προέδρους και τον Γραμματέα της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, και ανελάμβαναν σημαντικές εθελοντικές δράσεις. Θυμάμαι τον αείμνηστο πατέρα μου, με άλλους άνδρες από το Μπιζάνι, τους συγγενείς των οικογενειών Καρύδη, που ήταν σε ετοιμότητα, να καθαρίσουν την όχθη του ποταμού και τα χαντάκια και να τακτοποιήσουν τις πέτρες στα πεζούλια προς την Αγία Τριάδα. Οι δε προκομμένες γυναίκες της Βαλύρας, όσες ήταν δυνατές και άντεχαν, συναγωνίζονταν τους συντρόφους τους επί το έργον. Αλλά και πιο πρόσφατα, πόσα θα είχαμε άραγε να πούμε για τον χαρισματικό δάσκαλο, τον αείμνηστο Θεόδωρο Καυκούλα, που υπερέβη εαυτόν στην προσφορά του προς τους μαθητές τού χωριού μας! Όλη αυτή η θεάρεστη προσφορά, δείχνει αδιαμφισβήτητα ότι η ιδέα του εθελοντισμού έχει παγιωθεί εντός μας και αποκτήσει λαμπρά γεννήματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο κατάλληλος συντονισμός για να λάβει σάρκα και οστά με τις ανάλογες δράσεις, προς όφελος της Κοινότητας της Βαλύρας. Ας μην ξεχνάμε ότι η πορεία προς το φως περνά διαμέσου του πλησίον μας και η πίστη προς τον Θεό χωρίς έργα δεν εδραιώνεται.

Πρόσφατες εθελοντικές δράσεις στη Βαλύρα


                 Το Δ.Σ. του Αστέρα FC Βαλύρας.Φωτό: Sofia Boutsi στο FB

Πρόσφατες εθελοντικές δράσεις έλαβαν χώρο πέρυσι στη Βαλύρα, περίπου τέτοια εποχή, όπου εθελοντικά καθαρίστηκαν οι δρόμοι για να περάσει ο Επιτάφιος, επίσης η εθελοντική ομάδα καθάρισε τα μνήματα στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου. Λαμπρό παράδειγμα, εθελοντικής εργασίας διαρκείας, αποτελούν, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη και η κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, που φροντίζουν ανελλιπώς τον περιβάλλοντα χώρο στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, σε συνεργασία με τα νιάτα του χωριού. Γενικώς, η συμβολή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Βαλύρας, Πολιτιστικού Συλλόγου ο “Θάμυρις”, Αστέρα FC Βαλύρας, και Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, στηρίζεται κατά βάση στην εθελοντική εργασία, με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη.

Αυτό σημαίνει ότι στη Βαλύρα υπάρχει εξαίρετη μαγιά για εθελοντική εργασία, το μόνο που χρειάζεται είναι η οργάνωση και ο τακτικός συντονισμός της εθελοντικής ομάδας δράσης, από τους εκπροσώπους της Τοπικής Κοινότητας, με την αρωγή και αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Μεσσήνης.

Η ψυχολογική προσέγγιση του εθελοντισμού


                                     Dr Αριστοτέλης Βάθης, ψυχίατρος στο FB

Η κα Μαυρίκη-Μπόβη, με την έμμεση, διαλεκτική της προσέγγιση, επέλεξε ένα απόσπασμα από την ανάρτηση του κ. Ηλία Τσιακόπουλου, προς την ομάδα “Η ενέργεια της καλής θέλησης”:

Να ζεις μια ζωή που να είναι παράδειγμα για τους άλλους.

..... Φαίνεται ότι δε θα έπρεπε, κι όμως πάλι αποτυγχάνουν εδώ οι άνθρωποι.

Τι είναι στο κάτω - κάτω η ομαδική υπηρεσία ?

Απλά η ζωή που είναι παράδειγμα.

...... Οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να κάνουν το καλό εκεί που είναι, επειδή βρίσκουν κάποιο λόγο που τους κάνει να νομίζουν ότι έπρεπε να είναι κάπου αλλού.

Οι άνθρωποι τρέχουν να φύγουν, χωρίς σχεδόν να το αντιλαμβάνονται, από τις δυσκολίες, από τις δυσαρμονικές συνθήκες, από τους τόπους που έχουν προβλήματα και από τις περιστάσεις που απαιτούν δράσεις υψηλής τάξης και έτσι διευθετημένα, ώστε να ανασύρουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στον άνθρωπο....

Πόση αλήθεια κρύβει το απόσπασμα που ανήρτησε στη σελίδα της στο FB η κα Μαυρίκη-Μπόβη!


               Oυρανία η χαρά της προσφοράς! Φωτό:  Μαυρίκη -Μπόβη Ουρανία ,στο Fb

Στο βιβλίο η Τετραλογία του Φόβου του ψυχαναλυτή της Λιψίας και του Βερολίνου, Fritz Reimann,  διαβάζουμε ότι δύο από τις τέσσερις τάσεις-δράσεις που αφορούν την ανθρώπινη προσωπικότητα, ταυτίζονται με τον ναρκισσισμό και την αγχώδη διαταραχή-μανία. Η πρώτη τάση δρα όπως η κεντρομόλος δύναμη της γης, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος, σαν μαύρη τρύπα του σύμπαντος, να αναγάγει τα πάντα στο πρόσωπό του και ο κόσμος του να είναι ναρκισσιστικά και ιδεοληπτικά μόνο ο εαυτός του. Η δεύτερη τάση είναι σαν τη φυγόκεντρο δύναμη της γης, που σημαίνει ότι ο εαυτός δρα σαν σούπερ νόβα. Ό,τι καταπιέζει τον άνθρωπο δεν δύναται να το διαχειριστεί , λόγω αστάθειας στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Δεν δημιουργεί δεσμούς σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, παρά μόνο δραπετεύει εκρηκτικά και συστηματικά από τη συνύπαρξη με το είδος του, και σε κοινωνικό επίπεδο, λόγο υπερβολικού άγχους ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις λόγω μανίας.

Ευτυχώς, στην όμορφη γενέτειρά μας, η νέα γενιά σφύζει υγείας και ευεξίας. Λαμβάνει άπλετη χαρά, εναρμονισμένη σε κοινωνικό επίπεδο, εκτιμά την ομαδική εργασία, τα ευεργετικά αποτελέσματα του εθελοντισμού, τη χαρά του διδόναι, και καταξιώνεται μέσα από ανάλογες, θεάρεστες δράσεις, που ενδυναμώνουν την υγεία του κάθε μέλους της κοινότητας. Θεού θέλοντος, έχουμε μεγάλη ελπίδα να ανασύρουμε στο φως...ό,τι καλύτερο υπάρχει στο πνεύμα και στην ψυχή του ανθρώπου, μέσα από τον εθελοντισμό στην ευλογημένη Βαλύρα μας!

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη , φιλόλογο, που διαλέγει με σύνεση και σοφία ό,τι πλέον ωφέλιμο συναντά στο διάβα της, και το καθιστά ορατό, σε κοινωνικό επίπεδο, μέσα από γενναιόδωρη προσφορά της προς όλους εμάς , που απολαμβάνουμε τις αναρτήσεις της στο FB.


O Θεός μεθ΄ημών


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

28/3/2024

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: