Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Ο Πανάγιος Τάφος είναι Ζωντανός!

 

                         Το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Φωτό: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων


Ο Πανάγιος Τάφος είναι Ζωντανός”, ήταν ο τίτλος της ομιλίας , μετά προβολής εικόνων, της εκ Ρόδου ορμωμένης κας Αντωνίας Μοροπούλου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, σήμερα, 31 Μαρτίου 2024, και ώρα 11:00 π.μ.

Η κα Αντωνία Μοροπούλου είναι καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου , στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, και επιτέλεσε διευθύντρια της διεπιστημονικής ομάδας αναστήλωσης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, το έτος 2016.

Κάθε άλλο παρά η επιστημονική, υψηλών προδιαγραφών παρουσίαση, είχε θετική συνάφεια με αυτό που πρέσβευε ο τίτλος τής συγκεκριμένης ομιλίας! Η κα Μοροπούλου, μίλησε αναλυτικά για το όλο και αξιοθαύμαστο εγχείρημα, για τα βήματα της υπεύθυνης, 3,7 εκατ. δολαρίων επιστημονικής επέμβασης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, αλλά το αν είναι ζωντανός ο Πανάγιος Τάφος και πώς η διεπιστημονική ομάδα το διεπίστωσε, δεν προσέγγισε διόλου το θέμα, και παραμένει προς το παρόν terra incognita!

 Μετά το πέρας  της παρουσίασης, ο φωτισμένος πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, κ. Φιλόθεος Νικολάκης, ο οποίος έχει σε υπεραισθητό επίπεδο την εμπειρία του Παναγίου Τάφου, ευχήθηκε στο χριστεπώνυμο πλήθος, που είχε κατακλύσει από άκρη σε άκρη τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, “να επισκεφθείτε τον Πανάγιο Τάφο και να πάθετε ιεροσολυμίαση, γιατί αυτό που συμβαίνει εκεί δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά βιώνεται!”

Με σφιγμένα χείλη, σχεδόν ανέκφραστοι, αποχώρησαν οι ενορίτες, κλεισμένοι σαν στρείδια στους δικούς τους προβληματισμούς, πόνους και βάσανα. Από το 2016 παρακολουθούν αρκετοί τα βίντεο με την κα Αντωνία Μοροπούλου στο Youtube, αλλά σήμερα, 31 Μαρτίου 2024, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, που εορτάζει η εκκλησία μας τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, και θα έπρεπε να μιλάμε για μέθεξη με το θείον, ανέμεναν να θωπεύσει τα ώτα τους αυτή η βαθιά αλήθεια... ότι ο Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός!


              Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης.Φωτό:girokomiokypselis.gr 


Να τους απογειώσει ο θείος λόγος, όπως το φως της Αναστάσεως,  αντί αυτού έλαβαν λεπτομερή επιστημονικά δεδομένα, σχετικά με την αναστήλωση του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.....


 

                           Η κα Αντωνία Μοροπούλου. Φωτό:arch.ntua.gr                           

Χωρίς λαμπάδες αναμμένες, θυμιάματα, ψαλμούς και προσκυνήματα , χωρίς προσευχή και ταπείνωση, με τη δεινή τεχνολογία βοηθό και τα “πλαστικά” ρούχα εργασίας, πώς είναι δυνατόν το θείον, άνευ έρωτος κεκαθαρμένης καρδίας, να αποκαλυφθεί εμφανώς; Σαφώς οι ακούραστοι επιστήμονες αποκατέστησαν άριστα τα ορατά κτίσματα του Παναγίου Τάφου, αλλά μέχρι εκεί! Βεβαίως, όπως παραδέχθηκε ο πατήρ Φιλόθεος, αυτό είναι άκρως αναγκαίο και σημαντικό, ως σημείο αναφοράς και ένωσης του Χριστιανισμού ανά τον πλανήτη, ακόμη και οι άπιστοι προσέρχονται και προσκυνούν στον Πανάγιο Τάφο.

Ευωδία αισθάνθηκαν λιγοστοί τεχνικοί, από την ομάδα των 53 Ελλήνων συνεργατών, ανοίγοντας την πλάκα του Παναγίου Τάφου, όπως δηλώνουν οι ίδιοι κατά καιρούς σε συνεντεύξεις τους - κάποιοι αποδίδουν αυτό στους μοναχούς που ραίνουν συχνά με μύρο τους τοίχους του Παναγίου Τάφου. Δεν φαντάζονται ότι ακόμη και από την κεφαλή τους μπορεί να αναβλύσει και να κατέλθει το Άγιο Πνεύμα, ως μύρο εύοσμο, και να τους λούσει από την κορυφή έως τα νύχια των πελμάτων τους, εντός και εκτός τους! Όμως, μόνο οι καθαροί τη καρδία τον Θεόν όψονται.

Στα μηχανήματα διεκόπη η λειτουργία τους, καθώς έσυραν οι τεχνικοί την πρώτη μαρμάρινη πλάκα του Τάφου, όπως συγκεκριμένα παρατήρησε μία τοπογράφος, δήλωσε δημοσίως ένας τεχνίτης, και έχει κατά το παρελθόν παραδεχθεί η ίδια η κα Μοροπούλου. Όμως, αυτό που ουσιαστικά συνέβη είναι κάτι το βαθύτερο, σε υπεραισθητό επίπεδο· δυστυχώς, δεν το αντιλήφθηκαν οι επιστήμονες για να το καταγράψει η μνήμη τους και να το μοιραστεί ο νους τους, με την ανάλογη νοητική και συναισθηματική ακρίβεια . Γιατί, αν πραγματικά αντιλαμβάνονταν τα πράγματα σε όλο τους το μέγεθος και μεγαλείο, θα ευχαριστούσαν τον Θεό γονυπετείς, που συνεχίζουν να ζουν ακόμη ως απλοί άνθρωποι! Δεν παύει να είναι το γεγονός της ομαδικής προστασίας τους , κατά τη διάρκεια των εργασιών στον Πανάγιο Τάφο, απόδειξη τής εύνοιας του Παντοδύναμου Θεού.

Όπως δήλωσε η κα Αντωνία Μοροπούλου, η ίδια και οι συνεργάτες της βίωναν ευφορία και εργάζονταν ακούραστα, για ατέλειωτες ώρες, και για οκτώ συνεχείς μήνες .

Βεβαίως, ούτε που αναρωτήθηκαν μεταξύ τους, ότι αυτό τους το χάρισε ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Χριστός, με τη θεία χάρη Του. Επίσης, δεν ήλθαν σε επικοινωνία ούτε βίωσαν σε μη ορατό, υπεραισθητό βαθμό , τα δρώμενα που συνέβαιναν γύρω τους. Ο θείος στάχυς, που καλλιεργούν οι περισσότεροι κοσμικοί άνθρωποι εντός τους, παραμένει σε νηπιακή κατάσταση και αγράμματος, κατά τον Απόστολο Παύλο στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή, αφού δεν φοιτεί στο Πανεπιστήμιο του Θεού, αλλά αυτό το γεγονός δεν αποτελεί κανόνα για όλους τους επιστήμονες.

Αν στον Πανάγιο Τάφο κάτι συνέβη και το αντιλήφθηκε τυχαία κάποιος από τους εργαζόμενους, αμέσως το απώθησε η στυγνή λογική του στα τρίσβαθα του υποσυνειδήτου του, για να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα, και χάσει δημοσίως το επιστημονικό κύρος της η ανθρώπινη προσωπικότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και περιορισμούς της αληθινής έκφρασης του ανθρώπου, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά να μιλήσει ο ίδιος ο Πανάγιος Τάφος, εκεί και μόνο που επιλέγει ο Τριαδικός Θεός, όταν γνωρίζει σαφώς ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος προς καλλιέργεια θείων τόκων.

Ο τάφος του καθενός μας, με το κατά Θεόν γόνιμο ή όχι έδαφος, δεν βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα, αλλά μέσα σε κάθε άνθρωπο. Κι όταν είναι σε κατάσταση πτώσης ο νους , στα δώματα του Άδη εντοπίζεται ο αιώνιος εαυτός, αναμένοντας το ξύπνημα της ψυχής από τον λήθαργο του κρύου χειμώνα, την πορεία του ανθρώπου προς το φως της αληθινής αναγέννησης, και την πραγμάτωση τής ομοίωσης με τον Αιώνιο Πατέρα και Δημιουργό του .

Παντού μπορείς να προσκυνήσεις τον Θεό, Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν”, είπε ο Κύριος στην Καλή Σαμαρείτιδα , αρκεί εκεί που θα λυγίσει τα γόνατά του ο κάθε πιστός (εντός ή εκτός του) να είναι πραγματικός τόπος του Θεού, κεκαθαρμένος τόπος της αληθείας του πνεύματος, και όχι άνδρο δαιμόνων. Βεβαίως η θέωσή μας περνά διαμέσου της αγάπης προς τον πλησίον μας, οπότε η εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού και ο Θεάνθρωπος η κεφαλή μας,   κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων και παραμένουμε από τη βάπτισή μας συσταυρωμένοι μαζί Του.Ο Πανάγιος Τάφος αποτελεί το προπύργιο της Ορθοδοξίας.

Ο σεπτός πατήρ Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος, πρωτοπρεσβύτερος στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών στην Αττική, έχει μία στεντόρια φωνή που σείει, όταν υψώνεται , τον τρούλο του Παντοκράτορος. Μόλις ξεφωνίζει “Τα άγια των Αγίων”, μαρμαρώνουν όλοι οι δαίμονες εντός και εκτός των εκκλησιαζομένων, και σφαδάζει ο διάβολος σύγκορμος επί ψυχρού εδάφους. Οι πιστοί να εύχεστε να μην σας βρει η τελική κρίση σε κατάσταση πτώσεως, αλλά οδεύοντας προς την Ανάσταση” , είπε εμπρός στο Άγιο βήμα , μετά παρρησίας προς τον Κύριο, ο φωτισμένος γέροντας, σήμερα.

Ο σεπτός πατήρ κ. Παναγιώτης Χαβάτζας παρέδωσε μία αγία εικόνα σε απόδωση τιμής και ευχαριστίας στην κα Αντωνία Μοροπούλου, μετά την ενδιαφέρουσα παρουσίασή της. Είθε να είναι το έναυσμα για βαθύτερες αναζητήσεις.

Η πορεία προς το φως πραγματοποιείται στον ιδιαίτερο τόπο, χρόνο και ρυθμό του καθενός, οπότε και η ιεροσολυμίαση, την οποία πρότεινε ανεπιφύλακτα ο φωτισμένος πρωτοπρεσβύτερος κ. Φιλόθεος Νικολάκης, είναι μία καλή ιδέα  προς ψυχοπνευματική αναγέννηση και οικοδόμηση!


Ο Θεός μεθ΄ημών


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

31/3/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: