Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ο Εθελοντισμός και ο Ρόλος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας

 

 


Οι κ.κ. Γιώργος Αθανασόπουλος,Δήμαρχος Μεσσήνης, Κώστας Καυκούλας, Σύμβουλος Βαλύρας και Δημήτριος Τσιλίκας, Πρόεδρος Βαλύρας
 με την  κα Αθανασία Μπατάλια, μέλος του Δ.Σ. του Αστέρα FC Bαλύρας

                                                    

Ο εθελοντισμός στους Βαλυραίους έχει περάσει στο DNA μας από τους προγόνους μας, υποστηρίζει θερμώς ο σύμβουλος του Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, κ. Κώστας Θ. Καυκούλας: “Δεν ξεχνώ όταν το έτος 2020, σε κάλεσμα για καθαρισμό του γηπέδου Μαρακανά, μετά τον κορονοϊό, στο γήπεδο παρουσιάστηκαν πάνω από 50 συγχωριανοί μας! Το κάναμε γυαλί , φυσικά παρευρέθησαν η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, η φιλόλογος της Βαλύρας, με την κα Ευγενία Ντουραμάκου, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, μαζί με άλλες άξιες γυναίκες και άνδρες, κάθε ηλικίας. Με αποκορύφωμα και μικρά παιδιά να έχουν πιάσει σκούπες και φαράσια, και να εργάζονται με τη μέγιστη υπευθυνότητα”.

Τι σημαίνει εθελοντισμός στην τοπική κοινωνία

Η τοπική κοινωνία αποτελεί ουσιαστικά ένα ζωντανό και δυναμικό κοινωνικό χώρο που προσπαθεί να αναπτύξει βιώσιμες προτάσεις και λύσεις σε μια ευρεία κατηγορία κοινωνικών προβλημάτων. Ο χώρος αυτός στηρίζεται στη δράση, στη συμμετοχή και στη διάθεση για συνεισφορά, δίνοντας προτεραιότητα στην κοινωνική και όχι στην ατομική ευημερία ( Αφουξενίδης και Αλεξάκης , 2010). 0ι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν πολύ καλά τα δικά τους προβλήματα, οι σχέσεις των ανθρώπων είναι λιγότερο αποξενωμένες και απρόσωπες, ενώ οι μικρές κοινωνικές ομάδες και οι μικρές αποστάσεις διευκολύνουν την επικοινωνία και τη συνεργασία.

Η δημοκρατική διάσταση του εθελοντισμού

Η φιλοσοφία και το πνεύμα που χαρακτηρίζει την κοινωνία των πολιτών είναι δημοκρατικό, αφού η οργάνωση και συγκρότηση αυτού του χώρου βασίζεται στην ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών, στην εθελοντική και στην ανιδιοτελή προσφορά, στην αλληλεγγύη, στην αποδοχή και στην κοινωνική αλληλοβοήθεια. Κοινό στόχο αποτελεί το γενικό συμφέρον το οποίο τίθεται πάνω από το στενά ατομικό κριτήριο, τον σεβασμό της βούλησης της πλειοψηφίας και των δικαιωμάτων όλων των ατόμων που συνυπάρχουν σε μια κοινή ομάδα (Παναγιωτίδου, 1999).

Επίπεδα δραστηριοποίησης στην Τοπική Κοινότητα

Τα επίπεδα στα οποία η τοπική κοινότητα δύναται να δραστηριοποιηθεί αφορούν ενδεικτικά τα ακόλουθα (noiazomaikaidrw.gr.):

1. Την κοινωνική υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, στην κοινωνική πρόνοια και προστασία (φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, αστέγων, ανέργων, κ.ά.).

2. Την πολιτική προστασία (έκτακτες καταστάσεις, πλημμύρες, θεομηνίες, φυσικές καταστροφές, σεισμοί κ.ά.).

3. Την προστασία του περιβάλλοντος (πυρκαγιές, δενδροφυτεύσεις, αποψιλώσεις, καθαρισμοί δημοσίων χώρων, οικολογική προστασία κ.ά.).

4. Τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

5. Την εκπαιδευτική ενίσχυση των μορφωτικά αδύναμων (πρόσθετη διδακτική στήριξη, κοινωνικά φροντιστήρια, προγράμματα δια βίου μάθησης, δημιουργική απασχόληση παιδιών κ.ά.).

6.Την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από πρωτοβουλίες και κινηματικές απόπειρες για την ενίσχυση της απασχόλησης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής από την εθελοντική ομάδα της κοινότητας.

Το προφίλ του εθελοντή


         Το πρότυπο του εθελοντισμού,  oι κυρίες Σοφία Μπούτση και Αθανασία Μπατάλια

Το προφίλ του εθελοντή, ως συνειδητοποιημένο κοινωνικό μέλος, ιδανικά συνδυάζει ιδιότητες και χαρακτηριστικά όπως:

1. Διαθέτει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του.

2. Είναι συγκροτημένος και οργανωμένος.

3. Είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

4. Είναι διατεθειμένος να μαθαίνει διαρκώς και να εκπαιδεύεται συστηματικά.

5. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με την κοινωνική ομάδα του.

6. Αυτενεργεί, όταν παραστεί μεγάλη ανάγκη.

7. Έχει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

8. Διαθέτει βαθιά κοινωνική συνείδηση.

9. Είναι συνεργατικός, αλληλέγγυος και δεκτικός στη λειτουργία ομάδων (Carpenter & Myers, 2007).

10. Διαθέτει υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης.

11. Είναι ένα άτομο με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και καλλιέργεια ψυχής.

Δυσκολίες και εμπόδια που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη εθελοντικής δράσης στις τοπικές κοινότητες

Ενδεικτικά, τέτοια εμπόδια θεωρούνται:

1. Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

2. Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης για το ρόλο και την αποστολή του εθελοντικού κινήματος.

3. Οι προσωπικές θυσίες που συνεπάγεται η ενασχόληση με τον εθελοντισμό.

4. Το αίσθημα της γενικευμένης αδιαφορίας και αλλοτρίωσης των ανθρώπων από τους συνανθρώπους τους.

5. Το αίσθημα της απογοήτευσης και της ματαίωσης των προσπαθειών για μια καλύτερη κοινωνία.

6. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης για την κοινωνική αποτελεσματικότητα των εθελοντικών δράσεων.

7. Η λανθασμένη πεποίθηση ότι για όλα ευθύνεται ο Δήμος στον οποίο ανήκει η τοπική κοινότητα.

8. Προσωπικοί ή κομματικοί ανταγωνισμοί που δρουν διχαστικά στην τοπική κοινότητα κ.ά.

Τι επιτυγχάνεται μέσω της κοινωνίας των πολιτών

Μέσω της κοινωνίας των πολιτών επιτυγχάνεται ( noiazomaikaidrw.gr.) :

α) Η καλλιέργεια ενός εναλλακτικού ηθικού και αξιακού συστήματος.

β) Η διαμόρφωση κουλτούρας ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας (μέσω της πίεσης που ασκείται προς τους θεσμούς και τα όργανα της δημόσιας διοίκησης).

γ) Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, απαλλαγμένων από τη γραφειοκρατική ασφυξία του κρατισμού.

δ) Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες όπως η παροχή βοήθειας σε απόρους και ορφανά, η αιμοδοσία, η φροντίδα των ηλικιωμένων, η προστασία του περιβάλλοντος, κ.ά.,

ε) Η ενθάρρυνση της συλλογικής εργασίας.

στ) Η ανάπτυξη μιας καθολικής συνείδησης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων.

ζ) Η προστασία σημαντικών κοινωνικών αγαθών τα οποία είτε έχουν εγκαταλειφθεί από το κράτος, είτε ο ιδιωτικός τομέας δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει.

Προγραμματισμός εθελοντικής ομάδας στην Τοπική Κοινότητα Βαλύρας

Με βάση τις πληροφορίες που μοιράστηκε ευγενώς μαζί μας ο κ. Κώστας Θ. Καυκούλας, Σύμβουλος της Κοινότητας Βαλύρας, θα υλοποιηθεί και θεσπιστεί στο χωριό μας εθελοντική ομάδα , βασισμένη στον νόμο και στο σχετικό άρθρο που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “ οι Τοπικοί Σύμβουλοι με τον Πρόεδρο θα πρέπει να διάγουν την ιδέα του εθελοντισμού” . Με βάση το Άρθρο 83 του ν. 3852/2010 35 οι αρμοδιότητες του τοπικού συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων περιλαμβάνουν και τα ακόλουθα: Το συμβούλιο καταγράφει τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έχει την ευθύνη της ομάδας πυρασφάλειας της κοινότητας (θ) επίσης, προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινότητας (ιγ). Η εθελοντική ομάδα θα επικεντρωθεί αρχικά στα εξής:

1. Στην άμεση επέμβαση πυρασφάλειας, για τις πυρκαγιές, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο.

2. Στον καθαρισμό του χωριού από άκρη σε άκρη, με έναρξη τον καλλωπισμό του χωριού για το Άγιο Πάσχα. Η συγκεκριμένη ομάδα θα επεμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κοινόχρηστους χώρους , δημόσια κτήρια ( σχολείο , κοιμητήριο κτλ ).

Άλλες σημαντικές δράσεις της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας


              Η δραστήρια κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη μετά του υιού της Στασινού.

                                         Φωτό: Στασινός Mπόβης στο FB

1. Ολοκληρώνεται η οργάνωση του γραφείου της Κοινότητας μας και η ευταξία του, ώστε να μπορεί να δεχθεί ο Πρόεδρος μετά του Συμβουλίου τους συγχωριανούς μας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

2.Ήδη αποφασίστηκε ένα νέο καινοτόμο μέτρο. Την 14η Απριλίου, στο παλιό Δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ όλων των επιχειρηματιών της Βαλύρας , για καταγραφή προβλημάτων και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο.

3. Θα εφαρμοστούν ώρες κοινού μία ημέρα την εβδομάδα, πιθανώς κάθε Τετάρτη και ώρα 18:00-21:00 , ώστε οι κάτοικοι της Βαλύρας να μεταφέρουν στο Τοπικό Συμβούλιο προτάσεις, προβλήματα , παράπονα , τυχόν παραλείψεις κτλ.

4. Θα δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα στο όνομα της Κοινότητας Βαλύρας, όπου θα διαφημίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις και θα προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά της γενέτειράς μας, όπως μάς ενημέρωσε ο κ. Κώστας Θ. Καυκούλας.

Συμπερασματικά, η Τοπική Κοινότητα Βαλύρας αναλαμβάνει υπεύθυνα ό,τι της αναλογεί και χρειάζεται όλοι σύσσωμοι, χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις, για το καλό του χωριού μας, να στηρίξουμε τις προτεινόμενες δράσεις.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Κώστα Θ. Καυκούλα, Σύμβουλο της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, για την ενδελεχή ενημέρωση.

Βιβλιογραφία

Αφουξενίδης Α. και Αλεξάκης Μ.  Κοινωνικό Κεφάλαιο. Δεκέμβριος 2010. Αριθμός σελίδων, 264. Επιμέλεια, ΚΟΝΙΟΡΔΟΣ Μ. ΣΩΚΡΑΤΗΣ .

- Παναγιωτοπούλου, Ρ. (2005). Η έννοια του εθελοντισμού στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων. Χρυσός Οδηγός Εθελοντισμού Επιχειρήσεις και Οργανισμοί με Κοινωνική Ευθύνη, Ιανουάριος 2005 - Δεκέμβριος 2005, ΙΝFOTE.

- Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία. Εκπαιδευτικό υλικό για τα κέντρα δια βίου μάθησης στο noiazomaikaidrw.gr.

-Carpenter, J. & Myers, C.K. (2007). Why Volunteer? Evidence on the Role of Altruism, Reputation and Incentives. IZA Discussion Paper, No. 3021, (http://ftp.iza.org/dp3021.pdf).



Ο Θεός μεθ΄ημών


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

2/4/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: