Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Σοφίας της σεμνής ιερώτατοι κλάδοι

 



Φωτό: Studio Morfes


Αφιερωμένο στην κα Σοφία Μπεκρή, φιλόλογο-θεολόγο

Η εορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, που εορτάζει η Εκκλησία μας την 17η Σεπτεμβρίου, πέραν του μαρτυρίου τους , σηματοδοτούν στον αιώνα την Χριστιανική Οδό, τη φωτεινή πορεία που αν ακολουθήσει ο άνθρωπος , το κατ΄ ομοίωση με τον Δημιουργό του θα επιτύχει και Σοφία Θεού θα λάβει, χωρίς να υποπίπτει πλέον στα παθήματα του πονηρού όφεως. Κάποιοι αδαείς αναζητητές, άνευ προσπάθειας επίτευξης του γνώθι σαυτόν, ταπείνωση και μεταμέλεια για τις αμαρτίες τους,   αγάπης προς τον Θεό και τον πλησίον,  με ύψιστη υπερηφάνεια και αδιαλλαξία, επιζητούν να μάθουν τα μυστικά του σύμπαντος… Κι ενώ περιπλανώνται αριστερά και δεξιά, και πλανώνται ασύστολα, ακολουθώντας τις  αληθοφανείς θεωρίες εκείνων που είχαν την κακή τύχη να προηγηθούν αυτών στο ταξίδι της πνευματικής αναζήτησης, προσκρούουν τελικώς εμπρός τη βηματοθύρα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όπου με την πύρινη ρομφαία Του διαφυλάσσει την είσοδο στα Άγια των Αγίων. Τότε συνειδητοποιούν μετά λύπης τους ότι δεν ακολούθησαν την οδό της πίστεως, ελπίδος και αγάπης προς τον Θεό, όπως η Πανάχραντος Μαριάμ, η οποία ευαγγελίστηκε τη σωτηρία του κόσμου ,  ενσαρκώνοντας τον Υιό και Λόγο του Θεού. Όλη τους τη ζωή δεν τους συνόδευε ο λόγος του Θεού αλλά ο λόγος  της διαβολής κυβερνούσε τη σκέψη και τις πράξεις τους.



 Ενώ  η αληθινή οδός της σωτηρίας είναι εμφανής και εγγυημένη, αντί της Θείας Κοινωνίας , οι σύγχρονοι αναζητητές ψάχνουν να βρουν και να ταυτιστούν με τα παράξενα και αλλότρια…Είναι πιο γοητευτικό και άκρως καθαρτικό να πίνεις τσάι με «κουρκουμά», καθαρίζει τη σκέψη συνδυαστικά με τη γιόγκα, προσφέρει υγεία και κάνει τον αναζητητή  ερωτικό και περιζήτητο, αφού οι άλλοι γύρω του τον σέβονται «ως ψαγμένο»! Μελετημένος δεν θεωρείται στην εποχή μας εκείνος που γνωρίζει και εφαρμόζει τις αρχές του Ευαγγελίου του Χριστού, αλλά εκείνος που ξόδεψε μία περιουσία για να αποκτήσει ένα σπάνιο βιβλίο των Αλχημιστών, των Μάγων της Ανατολής, των Αιγυπτιακών Μυστηρίων κ.α.  , επίσης  να παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονων κυνών  που ξεγελούν περιφερόμενοι ως "ψυχοθεραπευτές" εντός σώματος ανθρώπου.

Κανένας μύστης στην αρχαία Ελλάδα δεν όδευσε προς τον Όλυμπο αν πρωτίστως δεν είχε πατάξει , με πίστη , ελπίδα και αγάπη προς τον Θεό τα πάθη του, δεν είχε δαμάσει τον λέοντα της Νεμέας στη γεννητική του περιοχή, δεν είχε φθάσει στα Ίσθμια δαμάζοντας τον όνο της κοιλίας του, την προσκόλληση στην ύλη , τη γαστριμαργία,   την απληστία, και στη συνέχεια δεν είχε αναπτύξει τη διαίσθησή του , εκλεπτύνοντας με αρετές τον εαυτόν του , με καλοσύνη και προσφορά προς τον συνάνθρωπο, στα επίπεδα της Απολλώνιας σοφίας του καθαρού φωτός. Όμως, ο δρόμος δεν σταματούσε εκεί! Έπρεπε στη συνέχεια να προχωρήσει και με τη δωρεά του Θεού να αποκτήσει διάκριση σε επίπεδο ανώτερου δικαστού στα Ολύμπια κράσπεδα…να ανέλθει εκεί που ο Θείος Οφθαλμός  υπέρλαμπρος είναι ενθρονισμένος επί του φοβερού βήματος της Θείας Δίκης και πάταξης της σκοτίας του Σατανά και του Άδου. Η δίκη ενός καλού αρχαίου Έλληνος από τον Θεό, μετά από συνεχή προσωπικό αγώνα και προσφορά προς τον συνάνθρωπο, ήταν μία  αιώνια δικαίωση με  θεϊκή ευμένεια. Όμως, η μεθοδευμένη διαστρέβλωση της πραγματικής οδού της Σοφίας από επίδοξους δαίμονες των παθών, και η υλική καθήλωση του ανθρώπου, οδήγησαν σε επικίνδυνους νοητικούς πλοκάμους που καταδυνάστευσαν και βασανίζουν την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα ως σήμερα, ιδίως  με τη Ρωμαϊκή έκπτωση των ηθών, που κατέστησε την ειδωλολατρία επίσημη θρησκεία. Όταν η ανθρωπότητα έπλεε στον βούρκο της πνευματικής υποτέλειας, ο μακρόθυμος Θεός θυσίασε τον Υιό και Λόγο Του για να μεταμορφώσει τα ανθρώπινα θηρία σε αθάνατα τέκνα Του, με τη συνειδητή επιστροφή τους στην Πατρική αρχή, στην οδό της αληθείας και της αιωνίου ζωής .

Πού οδεύει σήμερα ο αδαής και τυφλός  Aνόητος των καρτών του Ταρώ, όταν εμπρός του ορθώνεται ο γκρεμός και τα πνευματικά του  όπλα παραμένουν σε αχρηστία στην πλάτη του; Δεν είναι εύλογο ότι προς όφελος του ανθρώπου είναι να βαδίσει την οδό που χάραξαν με το αίμα του μαρτυρίου τους  και κόσμησαν με τη θεία τους φώτιση οι Άγιοι μας, προς Δόξαν Θεού και ψυχική οικοδόμηση όσων  επιθυμούν με καθαρή νόηση, ανόθευτη πίστη, ελπίδα  και αγάπη στην καρδιά  να ακολουθήσουν με ευλάβεια τα ιερά τους βήματα;

Της Σοφίας της σεμνής οι ιερώτατοι κλάδοι είθε να φωτίζουν τον πνευματικό αγώνα όλων μας!

Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης

Κοντάκιον .Ήχος α΄.

Σοφίας της σεμνής, ιερώτατοι κλάδοι, η Πίστις, και Ελπίς και Αγάπη δειχθείσαι, σοφίαν απεμώραναν, των Ελλήνων εν χάριτι, και αθλήσασαι, και νικηφόροι φανείσαι, στέφος άφθαρτον, παρά του πάντων Δεσπότου, Χριστού ανεδήσαντο.

 

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

 

17-9-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: