Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Περί κλάδων καρποφόρου μυρτιάς ο λόγος

 

                                                              Φωτό: Geoponiko Kentro

Την 24η Σεπτεμβρίου , 40 ημέρες μετά την κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του θαύματος της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης. Καλείται Μυρτιδιώτισσα από την τοποθεσία των Κυθήρων «Μυρτίδα» όπου βρέθηκε η θαυματουργός εικόνα Της.

Στο χώρο εκείνο ιδρύθηκε μικρός ναός και με την πάροδο του χρόνου μεγάλη Ιερά Μονή. Ο ευλαβής Θεόδωρος των Κυθήρων από παλιά τιμούσε πανηγυρικά την Παναγία Μυρτιδιώτισσα, γιατί ακριβώς στις 24 Σεπτεμβρίου θεραπεύτηκε ως εκ θαύματος από παράλυση (βλπ. Αγιολόγιον-Ημερολόγιον  2018,  εκδόσεις Σαΐτης).

Ο κλάδος της καρποφόρας μυρτιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι σύμβολο  αγνότητας με θεία δόξα, γι΄ αυτό οι υλικά πλούσιοι Αθηναίοι στόλιζαν την κεφαλή τους με μυρτιές και περιφέρονταν δημοσίως για να τύχουν θαυμασμού. Αναλόγως με τον τρόπο που καλλιεργεί και δαμάζει τα πάθη του ο άνθρωπος, ακμάζει ο προσωπικός του ανθός εντός και εκτός του. Συνάρτηση της ανάπτυξης του ανθού αυτού είναι τόσο η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και τον εαυτόν του, όσο και με τον πλησίον του. Όταν δύο άνθρωποι προτιμούν να εκπυρώνουν τον εαυτόν τους, αναζητώντας νέες και δυνατές μορφές σεξουαλικής ηδονής, παραμερίζοντας την άνθιση της αληθινής αγάπης στον νου και στην καρδιά τους, σίγουρα ο στόλος τους δεν είναι μύρτος των αγίων, ούτε ρόδο της Θεοτόκου και κρίνο του Χριστού, είναι μάλλον κακής ποιότητας «ορχιδέα», σε καμένη γη, αφού η γέεννα του πυρός, ως σκώληκας της απώλειας,  κατατρώει κάθε προσπάθεια του ανθρώπου να καθαρθεί και τον Θεό να δει.  Η Θεοτόκος φέρει τα τρία άστρα της αγνότητάς Της επάνω στην εσθήτα της, διότι ήταν πριν , κατά , και μετά τη σύλληψη του Υιού και Λόγου του Θεού, του Ιησού Χριστού, Παρθένος.

Κάποτε ένας αρχαίος ημών πρόγονος, σε προχωρημένη ηλικία, ευχαρίστησε τον Θεό που απαλλάχθηκε από το μαρτύριο της σεξουαλικής επιθυμίας….Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ευνουχιστεί ο ανδρικός πληθυσμός για να τύχει καθαρότητας η ανθρωπότητα, αντιθέτως σημαίνει ότι ο άνθρωπος με σύνεση από τη νιότη του δεν θα πρέπει να βιάζει και να εξευτελίζει , αλλά να σέβεται τον εαυτόν του. Οδεύοντας προς το γήρας, χρειάζεται να απαλλαγεί σταδιακά από τις σαρκικές ηδονές, προκειμένου η ενέργειά του να ανέλθει  εκεί που τον περιμένει με αγάπη ο Ουράνιος Πατέρας του. Κάποιοι άνδρες πιστεύουν ότι οι ορμές κατά τη γεροντική ηλικία είναι ένδειξη νιότης, μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχουν μεν χρονολογική ηλικία 80 ετών, αλλά βιολογική ηλικία ενός 25ντάχρονου.  Ορισμένοι παντρεύονται, σε προχωρημένη ηλικία, μικρές γυναίκες , σε μία ύστατη προσπάθειά τους να γυρίσουν το ρολόι του χρόνου πίσω, στη δεκαετία των τριάντα ετών τους! Μάλιστα,  αρκετοί σε αυτή τους την προσπάθεια χάνουν τη ζωή τους ξαφνικά! Κι ενώ προς ουσιαστικό όφελος των υπερηλίκων είναι να προετοιμάσουν τον εαυτό τους για το αιώνιο τους ταξίδι, μέσα από μία εντατική προσπάθεια του γνώθι σαυτόν με πίστη στον Θεό, σπαταλούν τον χρόνο της τελευταίας τους ευκαιρίας άσκοπα,  θλίβοντας τον Θεό εντός τους, που τόσα χρόνια σιωπηλά τους υπηρετεί.


                                                           Φωτό: Destination Kythira.gr

Είθε με  καρποφόρο κλάδο μυρτιάς εκ Θεού  να διάγουν τον βίο τους, όσοι τιμούν με ευλάβεια την Παναγία μας τη Μυρτιδιώτισσα.


                                                                   Φωτό: iEllada.gr


Απολυτίκιον ήχος δ΄.

Λαοί νυν  κροτήσωμεν, δεύτε τας χείρας πιστώς, και άσωμεν άσμασι τη Θεομήτορι εν πόθω κραυγάζοντες, χαίρε η προστασία πάντων των δεομένων, χαίρε η σωτηρία των τιμώντων σε πόθω,  χαίρε η τω παραλύτω την ίασιν βραβεύσασα.


Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

25-9-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: