Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Κι ο Αλέξης αν ήταν μαζί μας, σίγουρα θα του άρεσε!

 

                                             Πλατεία Κυψέλης, Αθήνα. Φωτό: Το Βήμα

Φίλοι Βαλυραίοι και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, συναντηθήκαμε χθες, Κυριακή και ώρα 19:00 μ. μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε  5ωρη , κατανυκτική , Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Φιλοθέου και του εορτάζοντος πρωτοπρεσβυτέρου της Ενορίας κ. Φιλοθέου Νικολάκη.

Στα στασίδια των ανδρών, ανάμεσα στους άλλους πιστούς, κάθισαν και δύο πολλοί καλοί φίλοι, συμμαθητές από τα παιδικά τους χρόνια. Ο ένας είναι κοινωνικός επιστήμονας και μέλος του Ορθοδόξου Πολιτιστικού Συλλόγου «Επάλξεις’ στην Αθήνα , φιλικά προσκείμενος προς τον θεοσεβή τυφλό ιδρυτή του Συλλόγου, τον υπέργηρο κοινωνικό επιστήμονα και συγγραφέα κ. Βασίλη Τσούπρα.  Ο άλλος είναι ένας  φιλελεύθερος μαθηματικός , ομοϊδεάτης του κ. Αλέξη Τσίπρα.

                        Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κυψέλης. Φωτό: Orthodoxia News Agency



Από την εποχή που ομολόγησε δημοσίως ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, ότι δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία, γιατί η θρησκεία είναι το όπιο του λαού, έλυσε το πρόβλημα πολλών, αφού η Θεία Κοινωνία ταυτίστηκε με το όπιο, οπότε και κατέστη αποτρεπτική προς λήψη. Αν αναρωτιέστε πώς ακολούθησε στην εκκλησία, και ιδιαιτέρως στην Αγρυπνία, τον φίλο του ο συγκεκριμένος μαθηματικός, θα έλεγα περισσότερο από περιέργεια δεν έφερε αντίσταση στην επιμονή του συμμαθητή του, έστω μία φορά στη ζωή του να βιώσει αυτή την «μοναδική εμπειρία» χωρίς τεχνητό φωτισμό, με το ιλαρόν φως στις καντήλες και τα κεριά που λικνιζόταν στις υμνωδίες και προσκυνούσε τον Παντοκράτορα, τον μακρόθυμο και πολυέλεο Θεό και Πατέρα μας. Καθώς η ώρα περνούσε και ο μαθηματικός σχεδόν αποκοιμήθηκε ελαφρά - σαν νανουρίσματα βίωσε τις ψαλμωδίες- έφτασε η στιγμή του ελαιοχρίσματος.

-Έλα, του ψιθύρισε και τον σκούντησε ελαφρά ο φίλος του, βλέπεις τους άλλους στη σειρά, πάμε να μας σταυρώσει ο αρχιμανδρίτης.

-Δηλαδή;

-Θα μάς σταυρώσει στο μέτωπο με έλαιο για ευλογία και θωράκιση από κάθε ανεπιθύμητη προσβολή.

-Α! μπα…πήγαινε εσύ ….καλά..μη σφίγγεσαι, θα ματώσεις τα χείλη σου,  άντε να έλθω.. για σένα μόνο… άντε να σού κάνω το χατίρι.

Αυτό που συνέβη τη στιγμή του ελαιοχρίσματος, σίγουρα ο μαθηματικός θα το θυμάται για για το υπόλοιπο της  ζωής του!

Αισθάνθηκε ξαφνικά να τον εγκαταλείπει η καρδιά του και παραλίγο να σωριαστεί στο δάπεδο του ναού. Ευτυχώς, το σοκ κράτησε  μόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ένιωσε  κάτι σαν μεταλλικός τροχός να περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι του και αποκολλήθηκε. Ζαλισμένος κάθισε βιαστικά στο στασίδι και άρχισε να συνέρχεται μετά από 15 λεπτά , καθώς ένα συναίσθημα ανατριχίλας, λες και ξύπνησε απότομα και κρύωνε λιγάκι, υποχώρησε, και μια γλυκιά ζεστασιά τύλιξε το κορμί του. Τότε , άνοιξαν τα ρουθούνια του και η ευωδία από το μοσχολίβανο έφτασε  χαμηλά στο διάφραγμά του , πληρώνοντας όλα τα εντός του.

Στο τέλος της Αγρυπνίας,  όταν ο φίλος του κοινώνησε, ένιωσε ότι ήθελε κι αυτός να μετέχει του μυστηρίου της Θείας Μεταλήψεως.

-Μπορώ  να κοινωνήσω; Ρώτησε.

-Δεν ωφελεί, αν δεν έχεις εξομολογηθεί και νηστέψει…όμως όποτε  είσαι έτοιμος θα ξανάρθουμε, τον  διαβεβαίωσε εκείνος.

Μετά την απόλυση, οι κυρίες της ενορίας γέμισαν τα χέρια τους με ευλογημένα κεράσματα.

-Τι να πρωτοφάμε ; Ρώτησε χαμογελαστά τον αγαπημένο συμμαθητή  του, όταν βρήκαν χώρο και κάθισαν στα παγκάκια της πλατείας της Κυψέλης, ακριβώς έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.


                                                             Φωτό: WordPress.com

Πρώτα θα φάμε το αντίδωρο, μετά τον άρτο και τα κόλλυβα προς τιμήν της μνήμης του Αγίου Φιλοθέου , στη συνέχεια τον εργολάβο και θα πιούμε πορτοκαλάδα εις υγείαν του πατρός Φιλοθέου. Όλα είναι ευλογημένα!

Καθώς τιμούσαν τα κόλλυβα, περίπου 24:30 τα μεσάνυχτα, και ήταν ευδιάθετοι γιατί θυμόντουσαν ιστορίες από το Δημοτικό σχολείο τους και χαίρονταν, πέρασε μία παρέα εφήβων και έβαλαν τα γέλια, γιατί νόμισαν ότι ήταν δύο εκκεντρικοί νεκρόφιλοι που φτιάχνονταν νυχτιάτικα στην πλατεία τρώγοντας κόλλυβα.

-Ωραία περνάτε στην εκκλησία, είπε στον φίλο του, καλοπερνάτε και χαίρεστε,  γι΄ αυτό είστε τακτικοί  εσείς , τα παιδιά από τις «Επάλξεις»….

-Άλλο Τσούπρας και άλλο Τσίπρας….απάντησε εκείνος.

-Ου…ου…ου! Κι ο Αλέξης αν ήταν μαζί μας, σίγουρα θα του άρεσε, συμπέρανε ο δεινός μαθηματικός.

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

21-10-2024

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: