Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Περί πνευματικής και ψυχονοητικής ευσταθίας ο λόγος

                     

                                                                        Φωτό: Poimin.gr


Η Εκκλησία μας, την 20η Σεπτεμβρίου, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, του πρώην Πλακίδα που έζησε ανάμεσα στον 1ο-2ο αιώνα μ.Χ. κατά την εποχή του Τραϊανού και Αδριανού. Ο σεμνός, εγκρατής και δίκαιος στρατηγός του Ρωμαϊκού στρατού διέπρεψε στη μάχη κατά των Πάρθων. Ασπάστηκε τον Χριστιανισμό κατόπιν οράματος που είδε και στη συνέχεια η γυναίκα του Θεοπίστη και οι δύο γιοί τους Αγάπιος και Θεόπιστος ακολούθησαν τη χριστιανική οδό. Μαρτύρησαν γιατί δεν αρνήθηκαν την εν Κυρίω σωτηρία τους , κάηκαν μέσα σε χάλκινο σκεύος με μορφή βοδιού, από τους αδίστακτους διώκτες του Χριστιανισμού, χωρίς τα σώματά τους να υποστούν την παραμικρή αλλοίωση.

Ο Άγιος Ευστάθιος παραπέμπει στην χριστιανική έννοια της ευσταθίας, η οποία είναι το αποτέλεσμα και η μεγάλη επιβράβευση από τον Τριαδικό Θεό και Πατέρα μας, όταν ο άνθρωπος απαρνηθεί τον αμαρτωλό εαυτό του και αναζητήσει με ταπείνωση, αναγνώριση της πνευματικής του πτώχειας και αγάπης προς τον Θεό και τον πλησίον την πραγματική σωτηρία του.

Επάνω στην οριζόντια σανίδα της πίστης επί του κάθετου άξονα, ισορροπούν δύο αντιπαλλόμενα άκρα, σε σχέση με την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τον Θεό,  τον συνάνθρωπό του και το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται. Το ένα άκρο αφορά τις  επιθυμίες  και τα θέλω  χωρίς θεία διάκριση, και το άλλο τα οικογενειακά και κοινωνικά πρέπει  χωρίς εμβάθυνση στις ουσιατικές ανάγκες του εαυτού . Η πρώτη απόκλιση οδηγεί σε ψυχώσεις και η δεύτερη σε νευρώσεις. Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη κινείται ο πτωχός πνευματικά άνθρωπος κατά τη διάρκεια του βίου του, αδυνατώντας να ορθώσει και να ισορροπήσει τον κεντρικό άξονα  του σταυρού  της προσωπικότητάς του, συνδεδεμένος καθέτως με τον Κύριο και Θεό του και οριζοντίως με τους συνανθρώπους του. Επί του Σταυρού του Κοσμοσωτήρος Χριστού,  ορθώνεται ο Λόγος του Ευαγγελίου Του, με τις χάρες του Αγίου Πνεύματος. Όταν επάνω σε αυτόν τον αγιασμένο σταυρό με το αίμα του ενανθρωπήσαντος Υιού και Λόγου του Θεού στηρίζεται ο οριζόντιος άξονας της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων,  η ζυγαριά του πνεύματος ισορροπεί με Θεού φώτιση και σοφία , και επιτυγχάνεται η απόκτηση της περιπόθητης πνευματικής και ψυχονοητικής ευσταθίας κάθε ανθρώπου.Διαφορετικά, μία σαθρή σανίδα είναι το στήριγμα της ζωής κάθε θνητού, που πάλλεται διαρκώς ανάμεσα σε θηριώδη κύματα , φθάνοντας σε  σκοτεινά λιμάνια χωρίς να τύχει του θείου ελέους.

Η ευλογημένη Βαλύρα, η οποία στολίζει τους πρόποδες της μυθικής Ιθώμης, με τις δύο ιερές μονές της που λαμπρύνει η Μεγαλόχαρη Βουλκανιώτισσα, απέκτησε  αθάνατο υιό, τον Άγιο Πατέρα μας Ευστάθιο, Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Πόση ευγνωμοσύνη οφείλουμε σε αυτή τη θεοφώτιστη, δυνατή και αλύγιστη μορφή της εκκλησίας μας! Ευσταθήσαμε ελπίζοντας, αγαπήσαμε ευσταθώντας, ευσταθία δια της πίστεως αποκτήσαμε, όταν ανήλθε επί του Σταυρού ο πατήρ Ευστάθιος, εκ νεανικής ηλικίας, για να σώσει από τις τρικυμίες της ζωής τους αδελφούς του χριστιανούς. Κι αν αργήσαμε φέτος κατά δύο ημέρες να υμνήσουμε δημοσίως αυτό το μεγάλο δώρο που μας χάρισε ο Ύψιστος, είναι γιατί με το πνεύμα,  τον νου και την ψυχή μας επικεντρωμένα επί της Εφεστίου Εικόνος της Παναγίας μας Βουλκανιωτίσσης, παρακαλούσαμε αδιάλειπτα όπως μακροημερεύει ανώδυνα ο υιός Της ο αγαπητός , ο σεβαστός μας Πατέρας Ευστάθιος, προστατεύοντας, ενισχύοντας και διασφαλίζοντας σταθερά την πνευματική και ψυχονοητική Ευ-στα-θί-α μας, με την ανεκτίμητη παρουσία Του στη ζωή μας!

Εις Πολλά Έτη Δέσποτα!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

22-9-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: