Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

H Κάθοδος της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης στη Μεσσήνη, την 20η Σεπτεμβρίου

 



Ανταπόκριση: κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου

Την εποχή του λοιμού της πανούκλας που μάστιζε τη Μεσσήνη το έτος 1755 , οι θεοσεβείς κάτοικοι της Μεσσηνίας ζήτησαν από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βουλκάνου να κατέλθει  η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης  στη Μεσσήνη πρωτίστως ,  περνώντας από τα γύρω χωριά για τη δραστική πάταξη της νόσου.

Πράγματι, από  όσα χωριά περνούσε η Εικόνα θεραπεύονταν οι πάσχοντες από τον λοιμό. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μεσσηνίας, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, ανάμεσα στα χωριά Αρχαία Μεσσήνη (Μαυρομμάτι), Αρσινόη (Σήμιζα), Λάμπαινα (Λέζι) , "Χάνια" , Βαλύρα (Τζεφερεμίνη) Ιθώμης…

Έτσι καθιερώθηκε κάθε χρόνο η κάθοδος της Ιεράς Εικόνος από την ανδρική Ιερά Μονή Βουλκάνου, που ορθώνεται ανάμεσα στο διάσελο μεταξύ Εύας και Ιθώμης, να παραμένει 9 μέρες στη Μεσσήνη, όπου το χριστεπώνυμο πλήθος μαζί με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας και πλήθος ιερωμένων την υποδέχονται με πανηγυρικό εορτασμό.

Χρόνια Πολλά, σε όλους-ες τους Μεσσηνίους και μη, η Παναγία Βουλκανιώτισσα Βοήθεια μας..!!!

Χρ. ΠΑΠ



Από διάφορα σημεία της Μεσσηνίας ασπάζονται την Παναγία μας οι πιστοί πανηγυρικά, την παρακαλούν και ευχαριστούν για τη μεγάλη προστασία που παρέχει σε όσους προσκυνούν με ευλάβεια τη χάρη Της.. Βεβαίως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας δεν υποδέχεται την παλιά Εφέστια Εικόνα της Βουλκανιωτίσσης αλλά ένα νεότερο ευλογημένο αντίγραφο, εμείς όμως οι παλιότεροι έχουμε την λαμπρή μορφή της εγχάρακτη στον νου και στην καρδιά μας. 

Με πίστη παρακαλούμε την Οδηγήτρια του Όρους Βουλκάνου, τη μορφή της "θαυματουργού αχειροποιήτου εικόνος" ασπαζόμαστε εντός μας, όπως την πρωτοείδαν οι παιδικοί μας οφθαλμοί, που μάς προστάτευσε, γαλούχησε και ανέθρεψε σε καιρούς δύσκολους.....Αυτό δεν σημαίνει ότι η χάρη Της δεν έχει επικαθήσει και στη νεότερη μορφή Της.


Απολυτίκιον Παναγίας Βουλκανιωτίσσης


                        


Ο Θεός μεθ΄ ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

20-9-2024

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: