Τετάρτη 21 Μαΐου 2025

Εκπαιδευτικές δράσεις για τη διατροφή και τα βιολογικά προϊόντα σε σχολεία της Μεσσηνίας

Με αφετηρία τον “Οδηγό Υγιεινής Διατροφής”,

ξεκίνησε ένας ουσιαστικός διάλογος με τη νέα γενιά

για την υγεία, τη διατροφή και το περιβάλλον

Με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής παιδείας και την

ευαισθητοποίηση γύρω από τα βιολογικά προϊόντα και τα

οφέλη τους στην υγεία, πραγματοποιήθηκαν τρεις

διαδραστικές επισκέψεις σε σχολεία της Μεσσηνίας, οι οποίες

υλοποιήθηκαν από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε., στο

πλαίσιο της δημιουργίας του «Οδηγού Υγιεινής Διατροφής».

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Σχέδιο Διατοπικής

Συνεργασίας «Το Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοδυτικής

Ελλάδας ΙΙ – BIO EFFECT GREECE», του Προγράμματος

Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014–2020 (ΠΑΑ), Μέτρο

19.3 – Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία.

Ο Οδηγός συντάχθηκε με την επιστημονική επιμέλεια και

συγγραφή της Ελένης Ε. Νικολάου, MSc Κλινικής Διαιτολόγου

– Αθλητικής Διατροφολόγου, και αποτέλεσε τη βάση για τις

εκπαιδευτικές διαλέξεις που ακολούθησαν, με στόχο τη

μετάδοση της γνώσης στους μαθητές μέσα από διαδραστικό

και κατανοητό τρόπο.

Ο Οδηγός παρουσιάστηκε και αξιοποιήθηκε στις εξής

επιμορφωτικές συναντήσεις:


 την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 με μαθητές της Β΄

Γυμνασίου Γαργαλιάνων,

 τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025 με μαθητές του Γυμνασίου

και Λυκείου Μεθώνης,

 και τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 με μαθητές της Β΄ Λυκείου

Πύλου.

Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν από τη διατροφολόγο –

διαιτολόγο Ασπασία Τσόκα, με ιδιαίτερη έμφαση στη

συμμετοχική εμπλοκή των μαθητών. Οι μαθητές δεν

παρακολούθησαν απλώς μια διάλεξη – συζήτησαν, ρώτησαν,

προβληματίστηκαν και συμμετείχαν ενεργά, μαθαίνοντας για

τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, τον ρόλο της

φυσικής άσκησης, τη σωστή ενυδάτωση, αλλά και τη

σημαντική αξία των βιολογικών τροφίμων για την υγεία και το

περιβάλλον.

Με απλό, φιλικό και κατανοητό τρόπο παρουσιάστηκαν:

 οι βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής,

 η Μεσογειακή Πυραμίδα και η έννοια του πιάτου

διατροφής,

 οι κατηγορίες των τροφίμων και τα μακροθρεπτικά

συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος),

 η αξιολόγηση των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητα

σε σάκχαρα και αλάτι,

 η σημασία των φυτικών ινών, η λήψη βιταμινών και

συμπληρωμάτων όπου υπάρχει ανάγκη,

 καθώς και η σημασία της καθημερινής φυσικής

δραστηριότητας, του επαρκούς ύπνου και του

περιορισμού της πολύωρης έκθεσης σε οθόνες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα βιολογικά προϊόντα, τον τρόπο

παραγωγής τους και τα οφέλη τους, προάγοντας τη συνείδηση

για την υιοθέτηση βιώσιμων και τοπικών επιλογών στη

διατροφή.


Το αποτέλεσμα αυτής της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας είναι η

έναρξη ενός διαλόγου με τους νέους για το πώς μπορούν να

φροντίσουν καλύτερα το σώμα, την υγεία και το περιβάλλον

τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Αναπτυξιακή

Μεσσηνίας Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: