Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

ΟΧΙ είπαν οι μαθητές της Βαλύρας σήμερα, 28η Οκτωβρίου 2024!


                           


             Φωτό: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βαλύρας



Με υπερηφάνεια, οι επιμελείς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας παρέλασαν σήμερα, εκκλησιάστηκαν και γοήτευσαν το συγκεντρωμένο πλήθος, στην πλατεία της όμορφης γενέτειράς μας , με τα εθνικά άσματα και τα επιλεγμένα μαζί με τους δασκάλους τους ποιήματά τους. Επάνω στην εξέδρα, δώδεκα μαθητές και μαθήτριες, κουνώντας ρυθμκά τις σημαίες τους και τραγουδώντας άφησαν τους ακροατές άφωνους και συγκίνησαν τους γονείς και δασκάλους τους. Βλέπετε σχετικό βίντεο του Αντιπροέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, κ. Κώστα Θ. Καυκούλα στο https://www.facebook.com/kostas.kafkoulas.9/videos/8602081399908536.

Προς ενημέρωση των αγαπητών μαθητών του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου μας, ο Σκαλαίος συμπατριώτης μας, κ. Θεοχάρης Κοτσίνονος, ο οποίος εργάζεται στη Ελληνική αεροπορία, μάς εξηγεί ποια στάση των Ευζώνων στη Βουλή των Ελλήνων σχηματίζει το ΟΧΙ των  ηρώων της 28ης Οκτωβρίου 1940.

                                                               Φωτό: Cyclades 24.gr

Το κεφάλι του πρώτου ευζώνου είναι το "Ο", τα διασταυρωμένα ξίφη είναι το "Χ" και το μαύρο δάκρυ (φούντα) που κρέμεται στο φέσι του δευτέρου είναι το "Ι". Κάθε μία ώρα οι αφοσιωμένοι μας εύζωνοι σχηματίζουν το ΟΧΙ που έγραψαν με αίμα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα οι παππούδες μας. Το όνομα των Βαλυραίων αγωνιστών  παραμένει εγχάρακτο στο μαρμάρινο ηρώο, στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου μας, εκεί που με ευλάβεια κάθε έτος καταθέτουμε δάφνινο στεφάνι , ως ελάχιστη αίσθηση ευγνωμοσύνης που μάς χάρισαν την ελευθερία μας , κατατροπώνοντας τις ορδές του Μουσολίνι.



                                         Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, 28η Οκτωβρίου 2024. 

                                                 

 Από μικρή μαθήτρια, προσκυνούσα στο ηρώο, όπου αναγράφεται και το όνομα του θείου μου Δημήτρη Αθαν. Κατσίρη, που έφυγε έφιππος στα 22 του χρόνια στο 1670 ύψωμα στο Φαράσιο όρος. Ήταν Λοχίας στο 1ο Σύνταγμα του Ιππικού, και το μονάκριβο παιδί της αγαπημένης μητέρας του Ευσταθίας Γρίβα, η οποία τον θρήνησε μέχρι να βγει η ψυχή της. Η οικία τους ήταν εκεί που είχε ο αείμνηστος πατέρας μου, ο Μπαρμπα-Λιάς, το σιδηρουργείο του. Ο Δημήτρης ήταν στο επάγγελμα σαγματοποιός ( έφτιαχνε σαμάρια) , αγαπούσε πολύ την ιππασία, ήταν ευγενικός και τιμούσε τη φιλία. Η Πατρίδα τον κάλεσε και τον στεφάνωσε ήρωα, όπως τους τρεις ήρωες της ευρείας οικογένειας Βίγκου και τον νεαρό Ηλιόπουλο Παναγιώτη του Γεωργίου.


                                                 Στο κέντρο ο Δημήτρης Αθαν. Κατσίρης.                         

                                                            Φωτό: lyrasi.blogspot.com



ΟΧΙ με μια φωνή είπε η νέα σπορά του χωριού μας , με τις γαλαζόλευκες στολές τους, κρατώντας την Ελληνική σημαία και απέσπασε πολλά χειροκροτήματα. 

ΟΧΙ στην έκπτωση του θρησκευτικού και εθνικού μας ήθους.

ΟΧΙ στην παραποίηση της Ελληνικής μας Γλώσσας.

ΟΧΙ στα ξενόφερτα ήθη που υποβιβάζουν το Ελληνικό πνεύμα και αλλοτριώνουν την Ελληνική συνείδηση.

ΟΧΙ στην εισβολή στα Ελληνικά εδάφη.


                                                                         Φωτό: Omilo


ΝΑΙ στη σωστή παιδεία, ατομική και κοινωνική ανάπτυξη, στην πνευματική πρόοδο, ελευθερία.

ΝΑΙ στις αρετές και στην εντιμότητα του βίου.

ΝΑΙ στην οικογένεια, στην αγάπη, στην κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη.



Συγχαρητήρια σε όλους σας!

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου για το φωτογραφικό υλικό.


Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

28-10-2024


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: