Μια Πνευματική Θεώρηση της Ζωής, των Σχέσεων και της Καθημερινότητας
Εισαγωγή
Ανάμεσα στις πολυάριθμες διδαχές του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, μία από τις πλέον γνωστές και αγαπητές είναι η παραβολική αναφορά στις μέλισσες και στις μύγες. Με απλό, κατανοητό και βαθιά θεολογικό τρόπο, ο Άγιος ανέπτυξε μια ολόκληρη πνευματική θεώρηση για τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο, ερμηνεύει τα γεγονότα και διαμορφώνει τη σχέση του με τον Θεό και τον συνάνθρωπο.
Η διδασκαλία αυτή δεν αποτελεί απλώς μια ηθική συμβουλή περί αισιοδοξίας. Αντίθετα, συνδέεται άμεσα με την Ορθόδοξη πατερική διδασκαλία περί λογισμών, καρδιακής καθαρότητας και πνευματικής ζωής. Ο Άγιος Παΐσιος υποστήριζε ότι η ποιότητα των λογισμών καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Ο άνθρωπος μπορεί να ζει σε Παράδεισο ή σε Κόλαση ήδη από την παρούσα ζωή, ανάλογα με τον τρόπο που σκέπτεται και ερμηνεύει τα γεγονότα γύρω του (Παΐσιος Αγιορείτης, 2013).
Η εικόνα της μέλισσας και της μύγας αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις αυτής της αλήθειας.
Η παραβολή της μέλισσας και της μύγας
Ο Άγιος Παΐσιος συνήθιζε να λέει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: οι «μέλισσες» και οι «μύγες».
Η μύγα, ακόμη και αν βρίσκεται σε έναν καταπράσινο κήπο γεμάτο αρωματικά λουλούδια, θα παραβλέψει την ομορφιά και θα αναζητήσει μία ακαθαρσία για να καθίσει επάνω της. Εάν τη ρωτήσει κανείς πού βρίσκονται τα λουλούδια, δεν θα γνωρίζει να απαντήσει. Αντιθέτως, θα μπορεί να υποδείξει με ακρίβεια κάθε σημείο όπου υπάρχει βρομιά ή σκουπίδι.
Η μέλισσα, αντίθετα, ακόμη και μέσα σε έναν βάλτο γεμάτο λάσπη και ακαθαρσίες, θα αναζητήσει το μοναδικό λουλούδι που μπορεί να προσφέρει νέκταρ. Εστιάζει στο καλό, στο ωραίο και στο ωφέλιμο. Ψάχνει διαρκώς εκείνο που μπορεί να μετατρέψει σε μέλι.
Σύμφωνα με τον Άγιο Παΐσιο, το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Κάποιοι έχουν μάθει να εστιάζουν στα ελαττώματα, στις αδυναμίες και στα λάθη των άλλων. Άλλοι αναζητούν τα χαρίσματα, τις αρετές και τις θετικές πλευρές κάθε ανθρώπου και κάθε καταστάσεως (Παΐσιος Αγιορείτης, 2015).
Η διδασκαλία περί λογισμών
Στην Ορθόδοξη πνευματική παράδοση, οι λογισμοί δεν αποτελούν απλώς σκέψεις, αλλά εσωτερικές κινήσεις της ψυχής που επηρεάζουν τη στάση του ανθρώπου απέναντι στον Θεό, στον εαυτό του και στον κόσμο.
Ο Άγιος Παΐσιος θεωρούσε τους καλούς λογισμούς θεμελιώδη προϋπόθεση της πνευματικής ζωής. Έλεγε χαρακτηριστικά ότι ο άνθρωπος που διαθέτει καλούς λογισμούς ερμηνεύει κάθε γεγονός με τρόπο που τον οδηγεί στην ειρήνη και στην αγάπη. Αντίθετα, ο άνθρωπος που καλλιεργεί κακούς λογισμούς υποφέρει συνεχώς, ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος.
Η εσωτερική κατάσταση του ανθρώπου επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Δύο άνθρωποι μπορεί να δουν ακριβώς το ίδιο γεγονός και να το ερμηνεύσουν εντελώς διαφορετικά. Ο ένας θα αναζητήσει το καλό και ο άλλος το κακό.
Αυτή η πνευματική στάση συνδέεται άμεσα με την ευαγγελική εντολή: «Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε» (Μτ. 7:1).
Το «θετικό» και το «αρνητικό» εργοστάσιο
Μία ακόμη χαρακτηριστική εικόνα που χρησιμοποιούσε ο Άγιος ήταν εκείνη του εργοστασίου.
Ο άνθρωπος που διαθέτει κακούς λογισμούς μοιάζει με εργοστάσιο που μετατρέπει κάθε καλή πρώτη ύλη σε άχρηστο προϊόν. Ακόμη και αν δει μια αγαθή πράξη, θα βρει τρόπο να την παρερμηνεύσει.
Εάν κάποιος προσφέρει ελεημοσύνη, θα πει ότι το κάνει από επίδειξη. Εάν κάποιος προσεύχεται, θα υποθέσει ότι υποκρίνεται. Εάν κάποιος εργάζεται φιλότιμα, θα θεωρήσει ότι επιδιώκει προσωπικό όφελος.
Αντίθετα, ο άνθρωπος που έχει αγαθούς λογισμούς λειτουργεί σαν εργοστάσιο που μετατρέπει ακόμη και τα δυσάρεστα γεγονότα σε ευκαιρίες πνευματικής ωφέλειας. Δεν δικαιολογεί την αμαρτία, αλλά προσπαθεί να κατανοήσει τον άνθρωπο και να δείξει επιείκεια (Παΐσιος Αγιορείτης, 2013).
Η καταπολέμηση της κατακρίσεως
Η διδασκαλία της μέλισσας συνδέεται άμεσα με την αποφυγή της κατακρίσεως.
Κατά τον Άγιο Παΐσιο, η κατάκριση γεννιέται όταν ο άνθρωπος ερμηνεύει τις πράξεις των άλλων χωρίς αγάπη και χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες της ζωής τους.
Όταν βλέπουμε κάποιον να συμπεριφέρεται λανθασμένα, δεν γνωρίζουμε τι δοκιμασίες αντιμετωπίζει, ποια τραύματα κουβαλά ή ποιον αγώνα δίνει. Η βιαστική κρίση αποτελεί ένδειξη πνευματικής αδυναμίας.
Η μέλισσα δεν αγνοεί την ύπαρξη της ακαθαρσίας, αλλά επιλέγει να μην εστιάζει σε αυτήν. Με παρόμοιο τρόπο, ο χριστιανός δεν αρνείται την ύπαρξη του κακού, αλλά προτιμά να αναζητά το καλό που παραμένει ενεργό μέσα σε κάθε άνθρωπο.
Οι μέλισσες και οι μύγες μέσα στην οικογένεια
Η οικογένεια αποτελεί τον πρώτο χώρο όπου δοκιμάζεται η ποιότητα των λογισμών μας.
Στη σχέση των συζύγων
Πολλές οικογενειακές συγκρούσεις δεν προέρχονται από σοβαρά προβλήματα αλλά από λανθασμένες ερμηνείες.
Όταν ο σύζυγος επιστρέφει κουρασμένος και σιωπηλός από την εργασία του, η «μύγα» θα σκεφθεί ότι αδιαφορεί ή ότι δεν αγαπά πλέον τη σύζυγό του. Η «μέλισσα» θα θεωρήσει ότι είναι εξαντλημένος και χρειάζεται ξεκούραση.
Αντίστοιχα, όταν η σύζυγος φαίνεται νευρική ή απόμακρη, η αρνητική σκέψη γεννά καχυποψία, ενώ ο καλός λογισμός οδηγεί στην κατανόηση.
Ο Άγιος τόνιζε ότι η ειρήνη στον γάμο θεμελιώνεται στην αλληλοδικαιολόγηση και στη θυσία του εγωισμού.
Στη σχέση γονέων και παιδιών
Οι γονείς καλούνται να διακρίνουν όχι μόνο τα λάθη αλλά και τις δυνατότητες των παιδιών τους.
Η συνεχής επίκριση τραυματίζει την ψυχή του παιδιού και συχνά οδηγεί στην αντίδραση. Αντίθετα, η ενθάρρυνση, η εμπιστοσύνη και η προσευχή δημιουργούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Ο Άγιος συμβούλευε τους γονείς να μιλούν περισσότερο στον Θεό για τα παιδιά τους παρά στα παιδιά τους για τον Θεό, υπογραμμίζοντας τη δύναμη της προσευχής και του προσωπικού παραδείγματος (Παΐσιος Αγιορείτης, 2015).
Οι μέλισσες και οι μύγες στον χώρο της εργασίας
Ο εργασιακός χώρος αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα πεδία εφαρμογής της διδασκαλίας αυτής.
Σχέσεις με συναδέλφους
Ο ανταγωνισμός, οι παρεξηγήσεις και το κουτσομπολιό μπορούν εύκολα να μετατρέψουν έναν εργασιακό χώρο σε πεδίο συγκρούσεων.
Η «μύγα» αναζητά συνεχώς τα σφάλματα των συναδέλφων της. Επικεντρώνεται στις αδυναμίες τους και μεταφέρει αρνητικά σχόλια.
Η «μέλισσα» αναγνωρίζει τα χαρίσματα των άλλων και προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
Σχέσεις με προϊσταμένους
Ο εργαζόμενος που διαθέτει αγαθούς λογισμούς προσπαθεί να κατανοήσει τις ευθύνες και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο προϊστάμενός του.
Αυτό δεν σημαίνει παθητική αποδοχή της αδικίας αλλά αποφυγή της εσωτερικής πικρίας και του μίσους.
Ο Άγιος δίδασκε ότι η εργασία πρέπει να γίνεται με φιλότιμο, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει αναγνώριση ή επιβράβευση.
Η πνευματική ψυχολογία της αισιοδοξίας
Η διδασκαλία του Αγίου Παϊσίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από ψυχολογικής πλευράς.
Η σύγχρονη ψυχολογία έχει αναδείξει τη σημασία των γνωστικών σχημάτων στην ερμηνεία των γεγονότων. Οι άνθρωποι που υιοθετούν θετικούς τρόπους σκέψης παρουσιάζουν μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα, καλύτερη διαχείριση του στρες και υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας (Seligman, 2011).
Παρότι ο Άγιος δεν χρησιμοποιούσε επιστημονικούς όρους, η εμπειρική σοφία του συμπίπτει σε πολλά σημεία με τα ευρήματα της σύγχρονης ψυχολογικής έρευνας.
Η διαφορά είναι ότι η χριστιανική προσέγγιση δεν περιορίζεται στην ψυχολογική ευημερία αλλά αποβλέπει στη θέωση και στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό.
Η Μέλισσα ως Πρότυπο Χριστιανικής Ζωής
Η εικόνα της μέλισσας, όπως παρουσιάζεται στη διδασκαλία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, δεν αποτελεί απλώς μια εύστοχη παραβολή για τη θετική σκέψη, αλλά ένα ολοκληρωμένο πρότυπο χριστιανικής ζωής. Η μέλισσα γίνεται σύμβολο του ανθρώπου που αγωνίζεται να ζει σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, να καθαρίζει την καρδιά του από τα πάθη και να βλέπει τον κόσμο μέσα από το φως της αγάπης του Θεού. Πρόκειται για μια στάση ζωής που συνδέεται άμεσα με την Ορθόδοξη ασκητική παράδοση και με την προσπάθεια του πιστού να αποκτήσει «καρδίαν καθαράν» (Ψαλμ. 50:12).
Η μέλισσα έχει την ιδιότητα να αναζητά πάντοτε το νέκταρ των λουλουδιών. Ακόμη και αν βρεθεί σε έναν τόπο γεμάτο ακαθαρσίες, δεν θα ασχοληθεί με αυτές, αλλά θα αναζητήσει το ένα άνθος που μπορεί να της προσφέρει τροφή. Με τον ίδιο τρόπο, ο χριστιανός καλείται να αναζητά το καλό σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνείται την ύπαρξη της αμαρτίας ή της αδικίας, αλλά ότι δεν επιτρέπει στο κακό να κυριαρχήσει μέσα στη σκέψη και στην καρδιά του. Όπως τονίζει ο Άγιος Παΐσιος, ο άνθρωπος που έχει αγαθούς λογισμούς βρίσκει πάντοτε κάτι θετικό να κρατήσει και δεν αφήνει τον εαυτό του να αιχμαλωτιστεί από την αρνητικότητα και την κατάκριση (Παΐσιος Αγιορείτης, 2015).
Παράλληλα, η μέλισσα συμβολίζει τη διάκριση. Δεν συλλέγει οτιδήποτε συναντήσει στον δρόμο της, αλλά επιλέγει προσεκτικά εκείνο που είναι χρήσιμο και ωφέλιμο. Αντίστοιχα, ο χριστιανός καλείται να φιλτράρει όσα βλέπει, ακούει και σκέπτεται. Η πνευματική ζωή απαιτεί εγρήγορση, ώστε ο άνθρωπος να μην αποδέχεται άκριτα τους αρνητικούς λογισμούς που γεννούν την καχυποψία, την πικρία και τη μνησικακία. Η θεία διάκριση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αρετές της Ορθόδοξης παράδοσης, καθώς βοηθά τον πιστό να ξεχωρίζει το ουσιώδες από το επουσιώδες και το αληθινό από το ψευδές.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η μέλισσα δεν κρατά το νέκταρ για τον εαυτό της. Μετατρέπει αυτό που συλλέγει σε μέλι, το οποίο προσφέρει προς ωφέλεια των άλλων. Κατά παρόμοιο τρόπο, ο αυθεντικός χριστιανός δεν περιορίζεται στην προσωπική του πνευματική πρόοδο, αλλά μεταδίδει αγάπη, ειρήνη, παρηγοριά και ελπίδα στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του. Η ζωή του γίνεται ευλογία για την οικογένεια, την εργασία, την ενορία και την κοινωνία. Ο άνθρωπος που καλλιεργεί αγαθούς λογισμούς εκπέμπει μια πνευματική γλυκύτητα που αναπαύει τους άλλους και δημιουργεί κλίμα ενότητας και εμπιστοσύνης.
Η μέλισσα, τέλος, συμβολίζει τη φιλοπονία και τη συνέπεια. Εργάζεται αδιάκοπα, με υπομονή και επιμονή, χωρίς θόρυβο και επίδειξη. Έτσι και ο χριστιανός καλείται να αγωνίζεται καθημερινά εναντίον των παθών του, να καλλιεργεί τις αρετές και να προοδεύει πνευματικά με ταπείνωση. Η αγιότητα δεν είναι αποτέλεσμα στιγμιαίων ενθουσιασμών αλλά καρπός συνεχούς αγώνα, προσευχής και εμπιστοσύνης στη χάρη του Θεού.
Επομένως, η μέλισσα του Αγίου Παϊσίου αποτελεί μια ζωντανή εικόνα του Ευαγγελικού ανθρώπου. Είναι εκείνος που αναζητά το καλό, συγχωρεί, δικαιολογεί, αγαπά και μεταμορφώνει ακόμη και τις δυσκολίες
Επικαιρότητα της διδασκαλίας στη σύγχρονη εποχή
Στη σημερινή κοινωνία της υπερπληροφόρησης, της κριτικής και της συνεχούς αντιπαράθεσης, η διδασκαλία του Αγίου Παϊσίου αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά ενισχύουν τη νοοτροπία της «μύγας». Οι άνθρωποι αναζητούν τα λάθη, τις αποτυχίες και τα σκάνδαλα των άλλων. Η αρνητικότητα διαδίδεται ταχύτερα από την καλοσύνη.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η επιλογή να λειτουργούμε ως «μέλισσες» αποτελεί πράξη πνευματικής αντίστασης. Είναι μια συνειδητή απόφαση να αναζητούμε το φως αντί για το σκοτάδι, την αλήθεια αντί για τη συκοφαντία και την αγάπη αντί για την κατάκριση.
Συμπέρασμα
Η διδασκαλία του Αγίου Παϊσίου για τις μέλισσες και τις μύγες αποτελεί μία από τις πιο περιεκτικές και πρακτικές εκφράσεις της Ορθόδοξης πνευματικότητας. Μέσα από μια απλή εικόνα αποκαλύπτεται μια βαθιά αλήθεια: ο άνθρωπος δεν καθορίζεται μόνο από τα γεγονότα που βιώνει αλλά κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο τα ερμηνεύει.
Η μέλισσα μάς διδάσκει να αναζητούμε το καλό, να αποφεύγουμε την κατάκριση, να καλλιεργούμε αγαθούς λογισμούς και να μετατρέπουμε ακόμη και τις δυσκολίες σε πνευματικό μέλι.
Καθώς ολοκληρώνουμε αυτή τη μελέτη, ας ευχηθούμε όλοι μαζί να μας χαρίζει ο Θεός καθαρή καρδιά, φωτισμένο νου και αγαθούς λογισμούς. Ας αξιωθούμε να βλέπουμε στους ανθρώπους όχι τα ελαττώματα αλλά την εικόνα του Θεού που φέρουν μέσα τους. Ας γίνουμε μέλισσες που συλλέγουν το νέκταρ της αγάπης, της συγχωρήσεως και της ελπίδας, ώστε να μεταδίδουμε γύρω μας το γλυκύ μέλι της χριστιανικής ζωής. Ευχόμαστε να απολαμβάνουμε πάντοτε την ειρήνη του Χριστού, να έχουμε υγεία ψυχής και σώματος και να πορευόμαστε με αισιοδοξία, πίστη και πνευματική διάκριση σε κάθε στιγμή της ζωής μας.
Με θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι μελετούν και μεταδίδουν τον λόγο των Αγίων της Εκκλησίας μας.
Βιβλιογραφία
Άγια Γραφή. (2004). Η Καινή Διαθήκη. Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Παΐσιος Αγιορείτης. (2013). Λόγοι Β΄: Πνευματική αφύπνιση (12η έκδ.). Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος».
Παΐσιος Αγιορείτης. (2015). Λόγοι Γ΄: Πνευματικός αγώνας (11η έκδ.). Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος».
Seligman, M. E. P. (2011). Flourish: A visionary new understanding of happiness and well-being. Free Press.
Σωφρόνιος (Σαχάρωφ), Αρχιμ. (2009). Περί προσευχής. Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ.
Χρυσόστομος, Ι. (2006). Ομιλίες εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον (Τόμ. Α΄). Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
-Λόγος Θείου Φωτός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου