Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Τα Χριστουγεννιάτικα καλούδια της κας Μαρίας Φωτεινού- Χρηστάκη στη Βαλύρα

 


                                                        Φωτό: Maria Christaki στο FB

Συνεπείς στο εορτινό κάλεσμα ο σεπτός πατήρ κ. Ιωάννης Φωτεινός, οι ψάλτες , η νεωκόρος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας, ήταν στις 5 π.μ. παρόντες  με ευλάβεια, για να υποδεχτούν το Χριστεπώνυμο πλήθος, που προσήλθε  στο κάλεσμα της αθάνατης καμπάνας της Ενορίας μας.   Εορτάστηκε πανηγυρικά το μέγα γεγονός της γεννήσεως του Κοσμοσωτήρος Χριστού, παρόντος  του προέδρου της Βαλύρας, κ. Δημήτρη Τσιλίκα.

Ανάμεσα σε όλες τις υπέροχες κυρίες της Βαλύρας, ξεχωριστή είναι η παρουσία της δυναμικής, εργατικής και πιστής στα ήθη και έθιμα του τόπου μας, κας Μαρίας Φωτεινού- Χρηστάκη. Η "Μπουμπουλίνα" της Βαλύρας, που ορθώνει τη φωνή και η γη τρέμει κάτω από τα πόδια της, κρύβει μία γλυκιά και τρυφερή κοινωνική πτυχή στον χαρακτήρα της , σε θαυμαστό βαθμό, έως παρεξηγήσεως! 



Παραμένει διαρκώς σε εγρήγορση  και αντποκρίνεται τάχιστα στο κάλεσμα όσων έχουν ανάγκη την πολύτιμη και δυσεύρετη βοήθειά της , παράλληλα, λόγω ψυχολογικής προδιάθεσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, αντιλαμβάνεται άριστα ποιές είναι οι ουσιαστικές ανάγκες των ατόμων του κοινωνικού της περιβάλλοντος, και λαμβάνει διακριτικά πρωτοβουλίες προς όφελός τους. 

Κοκκινίζει σαν παιδούλα από ντροπή όταν της λένε ευχαριστώ, είναι γενναιόδωρη, δρα αυθόρμητα και απολαμβάνει τη χαρά του διδόναι. Έτσι έμαθε από την αείμνηστη μητέρα της και συνεχίζει την παράδοση , μεταλαμπαδεύοντας την παλιά γνώση στις νέες γενιές, στα παιδιά και εγγόνια της, επίσης μέσα από τη δραστηροποίησή της, ως μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας , προσφέρει με την καρδιά της ό,τι δύναται.

Με τα χέρια της γεμάτα Χριστουγεννιάτικα καλούδια με επισκέφτηκε το απόγευμα των Χριστουγέννων,  25-12-2024, στο πατρικό μου σπίτι  στη Βαλύρα, και είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, που αφορούσε τις παραδοσιακές συνταγές των αείμνηστων μητέρων και γιαγιάδων μας και όχι μόνο. Επέμενε να δοκιμάσω τους κουραμπιέδες και τα κουλουράκια της και είχε δίκιο. Ήταν σχέτη απόλαυση! Περισσότερο με εντυπωσίασε η γεύση των κουραμπιέδων, που ήταν ίδια και απαράλλακτη με εκείνη των γιαγιάδων μας.

Τα μοσχομυριστά κουλουράκια  πορτοκαλιού ήταν ακριβώς αυτό που λέμε σπιτικά κουλουράκια με αγνά υλικά. 

-Αυτό να μην το μοιραστείς με κανέναν, είναι φάρμακο μου είπε και πέρασε στο χέρι μου ένα μπουκάλι με πετιμέζι. 

-Απίστευτη γεύση...μόνη της, η δεινή δημιουργός, πέτυχε ένα τόσο  ποιοτικό αποτέλεσμα. Κι όχι μόνο αυτό! Μου έφερε  λικέρ με ρόδι και τσίπουρο,  και  μοιράστηκε μαζί μου τα μυστικά του προζυμιού-   κάποιες γυναίκες το ξηραίνουν όπως τον τραχανά και το διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου.

Χωρίς ενδοιασμό, τίμησε και τα δικά μου μαγειρέματα και δεν διαμαρτυρήθηκε που δεν τρώω κρέας.Η Μαρία, όσον αφορά τα κρεατικά, προτιμά εκείνα που κολυμπούν και πετούν. Απολαμβάνει τα ψαρικά και την παραμονή των Χριστουγέννων,  συνήθως  κάθε έτος, θυσιάζει  για τη μεγάλη εορτή ένα από τα καλοθρεμμένα της γαλιά. 

-Σου αρέσει να προσφέρεις στον συνάνθρωπο;

-Μου αρέσει να βοηθάω,  όπως έμαθα από τη μητέρα μου...

-Ποιο είναι το μυστικό σου στα γλυκίσματα;

-Πολλή αγάπη , μεράκι, μία πρέζα αλάτι για απογείωση της γεύσης και θολόσταχτη όπως παλιά!

-Έφτιαξες μεγάλη ποσότητα γλυκισμάτων ;

-Βεβαίως, για τα παιδιά και εγγόνια μου, όλοι να ευχαριστηθούν.

-Τι κάνει τα εδέσματά σου τόσο νόστιμα;

-Ο ίδιος ο Θεός .... συνεχώς τον προσκυνώ και ευχαριστώ για τις δοκιμασίες που μου έδωσε , για τα γερά παθήματα και μαθήματα που έλαβα και λαμβάνω .

-Έχεις ποτέ ξεχαστεί και κάψει κάποιο φαγητό;

-Σίγουρα θα έχω αλλά δεν θυμάμαι πότε!

Η Μαρία βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση, είναι πολύ σπάνιο να της ξεφύγει κάτι, ιδίως οι κατσαρόλες επάνω στο μάτι και οι "τάψες" της στο φούρνο.

Την χαίρεται το Μπιζάνι, καθώς καλημερίζει τους πάντες που κατηφορίζουν προς την εργασία τους, και την απολαμβάνουν οι ξένοι που με υπομονή τους προσανατολίζει εύκολα και τάχιστα. Είναι πολύτιμη σε όλους η αξιαγάπητη Μαρία.

Καθώς κατηφόριζε με το αυτοκίνητό της  προς τη γέφυρα του χωριού, συνάντησε δύο άγνωστους νέους, που είχε μείνει το αυτοκίνητό τους από μπαταρία και δεν τους προσπέρασε. Το απρόοπτο γεγονός τη βρήκε προετοιμασμένη. Τους τράβηξε με τριχιά και τους οδήγησε στο πλησιέστερο  βενζινάδικο, του κ. Κώστα Γεωργακόπουλου. Έκπληκτοι εκείνοι, με την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό της, ζήτησαν τη διεύθυνσή της για να της δώσουν χοντρολιές δικής τους παραγωγής. Στο κρεοπωλείο στην πλατεία τους είπε να τις αφήσετε και να λάβετε τα χρήματα που αντιστοιχούν στην αξία τους!



                                                          Φωτό: Cretangastronomy.gr


Κουλουράκια πορτοκαλιού

Υλικά:

Δύο ποτήρια χυμό πορτοκάλι

1 κ. γλ. σόδα

1,5 ποτήρι λάδι , μισό ελαιόλαδο και μισό καλαμποκέλαιο

2 βανίλιες

1 κ. γλ. κοφτό κανέλλα

ξύσμα πορτοκαλιού

1 ποτηράκι του λικέρ θολόσταχτη

1 πρέζα αλάτι

αλεύρι 500 γρ. φαρίνα και 500 γρ για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι  , αφού τα αφήσουμε να μουλιάσουν λίγο, ρίχνουμε το ποτοκάλι με τη σόδα, προσθέτουμε όλα τα υλικά, και τέλος το αλεύρι σταδιακά. Ζυμώνουμε όπως όλα τα κουλουράκια, τοποθετούμε επάνω σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα. Φυλάσσουμε σε αεροστεγές σκεύος όταν κρυώσουν.





Κουραμπιέδες

Υλικά:

1/2 πακέτο βιτάμ , κατά προτίμηση 200 γρ ζωικό βούτυρο

1 ποτήρι νερού λάδι

1 μικρό ποτήρι κονιάκ, ή τσίπουρο ή ρακή

1 κ. γλ. σόδα

4 κ. σούπας ζάχαρη άχνη

1 αυγό αν θέλουμε να σφίγγουν οι κουραμπιέδες

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

μία χούφτα αμύγδαλα με τη φλούδα τους κομμένα στα τρία

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

μία πρέζα αλάτι

1 ποτήρι του κρασιού θολόσταχτη

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βιτάμ ή βούτυρο να ασπρίσουν, για  5 λεπτά,  προσθέτουμε το αυγό, τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι λίγο-λίγο με μία μαρίζα. Ζυμώνουμε, (να είναι μαλακή η ζύμη) και αφήνουμε  45 λεπτά να ξεκουραστεί . Πλάθουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας, τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για μισή ώρα,  μέχρι να ροδίσουν οι κουραμπιέδες. Τυλίγουμε σε ζάχαρη άχνη όταν  κρυώσουν .



                                                                   Φωτό: NewsBeast

 Λικέρ ρόδι

Τον καρπό από   ρόδια ( έως 6)

1 ξύλο κανέλλα

2 γαρυφαλλάκια

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη ή περισσότερη αν θέλουμε, έως 600 γρ

1 λίτρο τσίπουρο ή κονιάκ ή μισό μισό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πρώτα τα ρόδια.

Τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κονιάκ, το τσίπουρο και τη ζάχαρη, καθώς και το ξύλο κανέλας.

Αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για 20-25 ημέρες ανακινώντας τακτικά το γυάλινο δοχείο για να λιώσει η ζάχαρη.

Το σουρώνουμε σε διπλό τουλπάνι και το μοιράζουμε σε μπουκάλια του λικέρ.

Αφήνουμε έναν μήνα ή παραπάνω σε σκιερό μέρος και ανακατεύουμε συχνά.



Θερμές ευχαριστίες στην κα Μαρία Φωτεινού-Χρηστάκη, που μάς τίμησε με τις εύγευστες  Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες της.

Με το καλό να δεχτούμε το Νέο έτος!


Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

25-12-2024



Δεν υπάρχουν σχόλια: